İzmirli kadın girişimci, 'Estetik Ebru' isimli işletmenin yöneticisi Saadet Erciyas, geleneksel el sanatlarının en güzel örneklerinden olan ebruyu mermer ve doğal taşa uyguladı.
Doğal taşa ebru uygulaması, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da destek gördü. Bakanlık, doğal taşlara ebru işlenmesini "Güzel Sanatlar Eseri" olarak kayıt ve tescil ettirdi. Ürünlerin Bakanlık'ın Döner Sermaye İşletmeleri Mağazaları'nda (DÖSİM) satılması için sözleşme imzalandı.
Doğal taşa işlenen ebru uygulaması Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)'nin İzmir'de düzenlediği 15. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Fuarı'nda da sergiledi. Ürünlerinin uluslararası bir fuarda sergilenmesinden heyecan duyduklarını belirten Saadet Erciyas, İzmir'den yeni bir marka doğması için çalıştıklarını ifade etti. Erciyas, ebru çalışmaları hakkında şunları söyledi: "Geleneksel el sanatlarımız arasında çok özel bir yeri olan ebruyu, yine kendi doğal taş ve mermerimize uygulayarak dekoratif bir objeye, bir kültür ürününe dönüştürdük. Çalışmalarımızın her aşamasında kadın emeği bulunuyor." Çalışmada, doğal toprak boyalar kullandıklarını belirten Saadet Erciyas, ebruyu Muğla ve Milas beyaz mermerine ve Denizli travertenine yaptıklarını dile getirdi.
Estetik Ebru, figürlerinde ebru sanatının en güzel örneklerini, lale, sümbül, nergis, papatya, karanfil çiçeklerini, tarak ve battal ebru zeminler üzerine uyguluyor. Ebruda ortaya çıkan desen ve figürler tek oluyor, benzeri yapılamıyor. Erciyas'ın verdiği bilgiye göre ebrunun geleneksel desenlerinin uygulandığı doğal taşlar, odaların duvarlarına da döşenebiliyor. İstendiğinde eşsiz bir tablo olarak duvarda yer alabiliyor. Estetik Ebru, ebru uygulanmış doğal taşların arkasına, "Bu ürün Türk doğal taşıdır, Türkiye'de üretilmiştir" etiketi yapıştırıyor.
ZAMAN