DESTEK BEKLİYOR
Demirtaş'ın İTO'da gerçekleştirilen kolokyumun açılışında yaptığı çağrı, hem Efes hem de Tepekule için hazırlanan bu projeleri gündeme getirdi. Efes Antik Kenti'ni denizle buluşturacak projeyi hayata geçirmek isteyen Selçuk Belediyesi'nin bu amaçla İzmir Kalkınma Ajansı'na destek için başvurduğu öğrenildi. Efes Antik Liman Canlandırma Projesi için Pamucak Turizm Yatırımcıları Birliği ile işbirliği yaptıklarını belirten Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, projeyle zengin turizm potansiyeline sahip ilçelerinin daha iyi noktaya geleceğini ve turizmin çeşitleneceğini söyledi. Proje kapsamında kıyı turizminin yapıldığı Pamucak sahilinde görsel algılamayı iyileştirecek düzenlemeler yapılacağını vurgulayan Ülgür, "Dönemin tüm özelliklerini yansıtan, üç boyutlu Efes Antik Limanı örneği oluşturulacak. O dönemin tarihsel veri tabanına göre oluşturulacak alanda, açıklayıcı panolar, yükleme vinci, yük balyaları, amforalar, büyük erzak küpleri, çeşitli formlarda toprak kaplar, yük arabası, sepetler, tenteler, saman balyaları, çıpalar, ip kangalları, tomruklar ve biçilmiş tahtalar olacak. Ayrıca pazar tezgahları, nakil edilmeye hazır kübik yapı taşları, kolon başları, işlenmemiş heykel blokları gibi unsurlar sergilenecek. Antik döneme ait birer ticaret ve savaş gemisi yapılarak, bu alana bağlanacak. Alan bir açık hava müzesi haline getirilecek" diye konuştu.
Merhum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın döneminde açılan 'İzmir Liman Bölgesi İçin Kentsel Tasarım Uluslararası Fikir Yarışması'nı Alman mimar Jochen Brandi kazanmıştı. Alman mimarın projesinde Bayraklı'daki 550 hektarlık yeni kent alanıyla beraber, Tepekule Antik Kenti'nin denizle buluşması da öngörülüyordu. Brandi'nin projesine göre İzmir kentinin ilk kurulduğu yer ile mevcut İzmir'in bütünleştirilmesi planlanıyor. Projeye göre Tepekule'nin yanında denizden alınacak suyla Laka Deresi birleştirilerek bir gölet oluşturulacak. Melez Deltası'nda farklı bir park öngören tasarımda, Melez ile Manda Deresi denize dökülmeden önce bir gölette birleştirilecek.
BİZ TALİBİZ
Kolokyumun açılışında yaptığı konuşmada iki konuya değinen Demirtaş, "Antik kıyılar ve limanları konuşurken ilk aklımıza gelen yer Efes. Efes bir dönem bu bölgede en etkili yer ve bir liman kenti. Ama bugün denizle ilişkisi yok. Aynı şekilde İzmir'in ilk kurulduğu yer olan Bayraklı ve Tepekule'nin de binlerce yıl önce deniz kenarında olmasına karşın bugün denizle ilişkisi kesilmiş durumda. İsteğimiz Bayraklı ve Efes'in tekrar denize kavuşması, Efes'e yelkenlilerle ulaşabilmek" dedi. Demirtaş, "Selçuk Belediyesi'nce hazırlanan bir kanal projesi bulunuyor. Ama en büyük endişe, bu kanal oluşturulurken tarihi eserler çıkacak endişesi. Oysa biz denizi tarihe saygı için getireceğiz. Toprağın altında bir tarih varsa da toprağın üstüne çıkarabiliriz. Türkiye Cumhuriyeti bunu yapabilecek güce sahip. Biz bütün inşaatçı üyelerin iş makineleri ile hiçbir bedel olmaksızın kanalı açmaya talibiz" diye konuştu. Tepekule'nin denize bağlanması ile ilgili Piriştina döneminde Alman bir mimarın proje hazırladığını, bu projenin ödül aldığını hatırlatan Demirtaş, "Umarım bakanlık bu projelere destek verir ve Efes ile Bayraklı tekrar denize kavuşur" dedi.
Ticaret medeniyet ile birlikte ilerler
İzmir Fransız Kültür Merkezi'nin düzenlediği ve iki gün sürecek olan 'Antik Türkiye'de kıyı ve limanlar' adlı kolokyum, İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda başladı. Fransız Kültür Merkezi'nin yanı sıra Louvre Müzesi, Atina Fransız Okulu'nun işbirliği ile gerçekleştirilen kolokyum Türk, Fransız, Alman, İsrail, İtalyan ve İngiliz üniversitelerinden akademisyenler katıldı. Fransa'nın İstanbul Başkonsolou Herve Magro ise, Türkiye kıyıları boyunca pek çok antik liman olduğunu ve bunların büyük önem taşıdığını söyledi. Magro, "Son 20 yıl içinde önemli bulgular ortaya çıktı. Sayın Demirtaş'ın belirttiği gibi ticaretin yönü medeniyet ile birlikte ilerler" dedi.