Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir Kuş Cenneti’ninin önemli değerlerinden biri olan Homa Dalyanı, yok olmaktan kurtularak yeniden can buldu. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’den gelen tuzlu suyun etkisiyle yok olma tehlikesi bulunan dalyanı çevreleyerek koruma altına aldı.
Şubat ayında başlayan çalışmalarda bölgeye 2557 kamyon dolgu malzemesi döken ekipler, deniz ile dalyan arasında sular altında kalmaya başlayan seti güçlendirerek içeriye tuzlu suyun girmesini engellemeyi başardı. Kıyıdan yaklaşık 4.5 kilometre içeriye kadar uzanan yolu da düzenleyen ekiplerin çalışmaları bu hafta içinde tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, proje maliyetini yaklaşık 10 milyon TL olarak açıkladı.

İki büyük proje birden
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Ramsar Sulak Alanları Koruma Sözleşmesiyle Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin korumasına verilen Kuş Cenneti içindeki Homa Dalyanı’nı korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.
Bölgedeki iki büyük proje olan 6440 metrekarelik “Flamingo Adası”nın yapılması ve “Homa Dalyanı”nı kurtarma çalışmalarının aynı anda yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu bölge sadece İzmir’in değil, Türkiye ve dünyanın en önemli alanları arasında yer alıyor. Biz de, Kuş Cenneti’ni korumak ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kuş Cenneti’nde Büyükşehir Belediyesi ve  İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından önemli işlerin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kuruyan sazlık alanlara su verdik. Doğal yapıya uygun balıkçı barınakları yaptık. Yolu stabilize hale getirdik. Flamingo üreme adasını hayata geçirdik. Homa Dalyanı’nı korumak için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Alanda su tutan okaliptus ağaçlarının yerine başka ağaçların dikimini yaptık. Kuş Cenneti’ni sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da bir cazibe merkezi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Büyükşehir, yaklaşık 100 kamyonluk dolgu malzemesi dökerek Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set deniz suyunun dalyana karışarak yok olmasını önledi. Ancak Belediye’nin koruma amaçlı döktüğü malzeme kamuoyuna “moloz” diye yansıyınca, bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi de bu itiraz üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı.
Bu arada İçişleri Bakanlığı, Üniversite ve Belediye aleyhinde soruşturma başlattı. Kurumlar, soruşturmadan beraat etti.
Ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan Ege Üniversitesi’ne 83’er bin lira para cezası kesti.
Daha sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatıldı.

Büyükşehir'den Tarihe Saygı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli tarihi yapılarından olan Emir Sultan Türbesi'ni yeniden ayağa kaldıracak restorasyon ve düzenleme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, kentin önemli tarihi eserlerinden Emir Sultan Türbesi ve çevre yapılarında uygulayacağı...

Volkswagen Alım Yaptığı Firma Sayısını 5'e Katladı

Ege Bölgesi ile olan ekonomik ilişkilerini her yıl biraz daha artıran Alman otomotiv devi, çalıştığı yan sanayi firma sayısını 50'nin üzerine çıkardı MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ) Türkiye'de en çok araç satışını gerçekleştiren ve zaman zaman Türkiye'de yatırım yapması konusunda hükümet ve sektör temsilcileri tarafından telkinlerde bulunulan Alman...

Dünya İmplant Pazarında İlk 5 Arasına Gireceğiz

1950'li yıllarda tabanca ve tüfek imal eden Şanlı ailesinin üçüncü kuşağından Salih Şanlı, 'NucleOSS markamızı 17 ülkeye ihraç ediyor, ekonomiye 5 milyon dolar katkı sağlıyoruz' dedi SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ) Menderes'teki İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Şanlılar Tıbbi Cihazlar, İzmir'den dünyanın 17 farklı ülkesine diş...

Kongre Uluslararası Düzeyde Ses Getirecek

Ege Üniversitesi ile Pamukkale Üniversitesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesinin desteği ile düzenlediği 'Ƈ.Uluslararası Spor Ekonomisi ve Yönetimi Kongresi'' 12-15 Ekim'de yapılacak. Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, kongrenin tanıtımına ilişkin basın toplantısında, 2011-2012 akademik yılına başlarken düzenleyecekleri 1....

"Meclis, Önceliği KOBİ' lere Vermeli"

Ege ve Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan, dış ticaret açığının kapanmasıyla ilgili öneride bulundu. ALİ ARASLI (UŞAK) Ege ve Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGAFED) Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan, dış ticaret açığının sanayideki başarıyı gölgelediğini söyledi. Uşak...
erotik
Live İzmir