Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir Kuş Cenneti’ninin önemli değerlerinden biri olan Homa Dalyanı, yok olmaktan kurtularak yeniden can buldu. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’den gelen tuzlu suyun etkisiyle yok olma tehlikesi bulunan dalyanı çevreleyerek koruma altına aldı.
Şubat ayında başlayan çalışmalarda bölgeye 2557 kamyon dolgu malzemesi döken ekipler, deniz ile dalyan arasında sular altında kalmaya başlayan seti güçlendirerek içeriye tuzlu suyun girmesini engellemeyi başardı. Kıyıdan yaklaşık 4.5 kilometre içeriye kadar uzanan yolu da düzenleyen ekiplerin çalışmaları bu hafta içinde tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, proje maliyetini yaklaşık 10 milyon TL olarak açıkladı.

İki büyük proje birden
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Ramsar Sulak Alanları Koruma Sözleşmesiyle Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin korumasına verilen Kuş Cenneti içindeki Homa Dalyanı’nı korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.
Bölgedeki iki büyük proje olan 6440 metrekarelik “Flamingo Adası”nın yapılması ve “Homa Dalyanı”nı kurtarma çalışmalarının aynı anda yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu bölge sadece İzmir’in değil, Türkiye ve dünyanın en önemli alanları arasında yer alıyor. Biz de, Kuş Cenneti’ni korumak ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kuş Cenneti’nde Büyükşehir Belediyesi ve  İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından önemli işlerin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kuruyan sazlık alanlara su verdik. Doğal yapıya uygun balıkçı barınakları yaptık. Yolu stabilize hale getirdik. Flamingo üreme adasını hayata geçirdik. Homa Dalyanı’nı korumak için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Alanda su tutan okaliptus ağaçlarının yerine başka ağaçların dikimini yaptık. Kuş Cenneti’ni sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da bir cazibe merkezi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Büyükşehir, yaklaşık 100 kamyonluk dolgu malzemesi dökerek Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set deniz suyunun dalyana karışarak yok olmasını önledi. Ancak Belediye’nin koruma amaçlı döktüğü malzeme kamuoyuna “moloz” diye yansıyınca, bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi de bu itiraz üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı.
Bu arada İçişleri Bakanlığı, Üniversite ve Belediye aleyhinde soruşturma başlattı. Kurumlar, soruşturmadan beraat etti.
Ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan Ege Üniversitesi’ne 83’er bin lira para cezası kesti.
Daha sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatıldı.

Doğal Yaşam Parkı Sakinlerine Buzlu Meyve Servisi

Doğal Yaşam Parkı'nın sakinleri, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığına karşı buzlu meyvelerle besleniyor. İzmir Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda hayvanların bunaltıcı sıcaklardan etkilenmemesi için bütün imkanlar seferber ediliyor. Zaman zaman yaklaşık 40 dereceye çıkan hava sıcaklığı nedeniyle hayvanların havuzlarda vakit geçirmesi...

Karşıyaka Yabancı Konuklarını Ağırlıyor

Karşıyaka Belediyesi'ne Öğrenci Değişim Programı AIESEC kapsamında, dünyanın farklı ülkelerinden gelen 5 yabancı konuk, hem Türkiye'yi tanıyor, hem İngilizce öğretiyor. Öğrenci Değişim Programı (AIESEC) kapsamında bu yıl ilk kez öğrenci kabul eden Karşıyaka Belediyesi'nin dünyanın farklı ülkelerinden gelen 5 konuğu bir yandan belediyede staj yaparken,...

Kutsal Mekanlarda Ramazan Hazırlığı Başladı

Yaklaşan Ramazan'ın heyecanı ile birlikte ibadet yerlerinin temizlenip bu kutsal aya hazırlanması için belediyeler iş başında. İki yıldır ilçedeki tüm kutsal mekanları düzenli aralıklarla temizleyen Bornova Belediyesi, ekip sayısını arttırdı. Dört halı yıkama makinesi de devreye alındı. Daha önce 96 cami, iki kilise ve iki cemevi üç ayda bir temizlenirken,...

RIO+20'de İzmir'den Çevre Mesajı

Bornova Belediye Başkanı Prof. Kamil Okyay Sındır, Brezilya'da gerçekleştirilen Rio+20 Zirvesi'nde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte Türkiye'yi temsil etti. Enerji, iklim, su, tarım, gıda, sosyal kalkınma, kentleşme, kentler, ekonomi ve sürdürülebilir kalkınma finansmanı konularında düzenlenen 60'dan fazla oturuma katılan Sındır, iki...

Çimentaş Geri Dönüşümde Rol Oynayacak

Ege'nin ilk çimento tesisi Çimentaş, İstanbul'un evsel atıklarının yüzde 15'ini geri dönüşüm ile tekrar kazandıracak. İzmir'deki basın temsilcileri ile biraraya gelen Çimentaş Yönetim Kurulu Başkanı Walter Montevecchi, Çimentaş Group Genel İlişkiler Koordinatörü Mustafa Güçlü, Çimentaş Grubu Teknik Direktörü Selahattin Mersin, Çimentaş Group Genel...
erotik
Live İzmir