İzmir Büyükşehir Belediyesi, Önemli Bir Eksikliği Gidererek Çölyak Ve Fenilketonüri Hastaları İçin Glutensiz Ekmek Üretimine Başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek Fabrikası, "normal" ekmek yiyemeyen çölyak ve fenilketonüri hastaları için "glutensiz özel tıbbi ekmek" üretimine başladı. İlk üretimini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, Fenilketonüri Hastalıkları Derneği Başkanı Songül Korkmaz, Ege Çölyaklılar Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve ekmeklerin eczaneler aracılığıyla gönüllü dağıtımcısı EDAK Ecza Kooperatifleri'nin Yönetim Kurulu üyesi Ayşen Kıhtır'ın katılımıyla gerçekleştirdi.
Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonrasında glutensiz ekmek üretimine başladıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sadece İzmir'e değil, bu özel ekmeğe ulaşmak isteyen herkese, Ege Bölgesi'ne ve Türkiye'nin her yerine ulaştıracağız. Bu anlamda önemli bir eksikliği gidereceğimizi düşünüyorum. Kent Ekmek'te üretilen glutensiz ekmekler hem fiyat anlamında hem de tad ve içerik bakımından ciddi katkı sağlayacak. Özellikle bir dönemler yurtdışından ithal edildikleri düşünülürse sosyal anlamda da önemli bir ihtiyaç karşılanacak. Ben destek veren herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu
Saatte 380 ekmek
"Gluten" alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmekleri yiyemeyen çölyak hastaları ile ömür boyu diyet yapmak zorunda olan fenilketonüri hastaları için üretimine başlanan "glutensiz tıbbi ekmek"ler, 450 gram ağırlığında ve satış fiyatı da 75 kuruş olarak belirlendi. Özel glutensiz ekmekler, Kent Ekmek büfeleri ile EDAK'a bağlı eczanelerde satışa sunulacak. Yurt dışından getirilen 400 gramlık glutensiz ekmekler, halen piyasada 13 liradan satılıyor. İlk etapta günlük 720 adet üretilen ekmeklerin sayısı gelen talep ve ihtiyaçlara göre artırılacak. Kent Ekmek Fabrikası saatte 380 ekmek üretebilecek kapasiteye sahip.
Ne söylediler?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ilk üretime katılmanın heyecanını paylaşan dernek başkanlarının görüşleri şöyle:
Fenilketonüri Hastaları Derneği Başkanı Songül Korkmaz:
Kayıt altına alınamayanlarla birlikte Türkiye'de yaklaşık 16 bin fenilketonüri hastası var. Yılda yaklaşık 300 – 400 çocuk çeşitli nedenlerden dolayı bu hastalıkla doğuyor. Ekmek çok önemli bir ihtiyaç, çünkü glutensiz ekmek temin etmekte çok zorluk çekiyorduk, aileler evlerinde kendileri yapmaya çalışıyordu. Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi'nin glutensiz ekmek üretimine başlaması çok önemli. Çocuklarımızın diyetlerini dengede tutmak açısından şimdi de bir makarna fabrikasının bize sahip çıkmasını istiyoruz. Destek veren, katkı koyan herkese çok teşekkür ediyoruz.
Ege Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu:
Glutensiz ekmekler sadece Ege'ye yönelik olmayacaklar, tüm Türkiye'ye gönderilecekler. Buradan ekmeğe ulaşanlar diğer glutensiz ekmekler gibi tek ağız tadına mahkum kalmayacaklar, bizim ağız tadımıza uygun özel bir formül içeren bu ekmeği alabilecekler. Çölyak konusunda, Türkiye'de ilk sivil hareketin başladığı kentte, glutensiz ekmeğin üretilmeye başlanması çok mutluluk verici. Çölyak hastalığın kimde ne zaman görüleceği belli olmuyor, bu yüzden bu tarz imkanları ve destekleri ne kadar artırırsak o kadar faydalı. Çok teşekkür ediyorum.
İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal:
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kent Ekmek Fabrikası çok büyük bir eksikliği giderdiler, teşekkür ediyoruz. Sınırlı sayıda üretim yapılan Türkiye'de en modern şartlarda üretimin İzmir'de yapılması sağlandı. Bu çok özel hastalıklarına çok özel üretim yapılarak destek verildiği için teşekkür ediyorum herkese.
EDAK Yönetim Kurulu Üyesi Ayşem Kıhtır:
Sosyal bir projede gönüllü olarak yer alıyoruz ve bunun bir parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz. Glutensiz ekmek almak isteyen vatandaşlarımız, EDAK üyesi eczaneye başvuruda bulunarak ekmek siparişi verebilecekler. Biz de eczanelerden aldığımız siparişler karşılığında ekmeklerin eczaneye 3 gün içinde teslim edeceğiz. Tıbbi malzemelerle gıda malzemelerinin aynı ortamda bulunmaması gerektiği için ekmeklerin sipariş üzerine eczaneye getirilmesi gerekiyor. EDAK'ın İzmir'de 1100, Ege Bölgesi'nde ise 600 eczacı ortağı bulunuyor.
Tüketici hattı açıldı
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri dernekleri aracılığıyla Kent Ekmek Fabrikası'nda adres kaydı bulunan hastalara birer mektup göndererek bilgilendirme yaptı. Mektupta, dileyenlerin bu konuda açılan "0800 415 5368" numaralı yeni tüketici iletişim hattına sipariş verebileceği ve tıbbi ekmeklerini kargoyla alabilecekleri bilgisine de yer verildi. Glutensiz ekmekler daha üretime başlamadan Aydın, Van gibi Türkiye'nin farklı noktalarından sipariş almaya başladı.
Çölyak ve fenilketonüri hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi) insanlarda en sık görülen besin kökenli ince bağırsak hastalığıdır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu görülen, duyarlı kişilerde gluten içeren gıdaların alınmasından kısa bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu sendromudur. Bu nedenle çölyak hastaları ömür boyu gluten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorundadır. Çölyak hastalığının tek tedavisi diyettir. Çölyak hastalığı kişinin ömür boyu birlikte yaşadığı bir hastalıktır. (Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan bir tür proteindir).
Fenilketonüri ise kalıtım yolu ile geçen, ilerleyici zeka ve gelişim geriliği yapan bir metabolizma hastalığıdır. Erken teşhis konulan bebeklerde fenilanin amino asidi yönünden "fakir diyet" uygulanmasıyla zeka geriliği tamamen önlenebiliyor. Fenilketonüri hastalığının tedavisi, düşük proteinli ve fenilalanin amino asidinden düşük besinlerin tüketilmesiyle mümkün.
Kaynak: www.hurriyet.com.tr