İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin öğrencilerinin tasarladığı Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nin yeni binası, Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katıldığı görkemli bir törenle açıldı. Törende konuşan Ekrem Demirtaş, yeni binanın tasarım aşamasından yapım aşamasına kadar farklı bir estetikle inşa edildiğini belirterek, "İzmir'in mimarlarının bu çocuklara sahip çıkması lazım. Türkiye'ye büyük katkılar sağlayan kahramanların yetişmesi için desteğinizi bekliyorum" dedi. Yeni inşa edilen bina 13 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde, içinde 8 atölye, 17 stüdyo, 11 labarotuvar'ın yer aldığı büyük bir kompleksi içeriyor.
GENİŞ KATILIM
Balçova'da gerçekleşen fakülte binasının açılışına İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, Rektör Prof. Dr. Atilla Sezgin, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hayırsever Hakkı Keleşoğlu, Eski Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürleri Muzaffer Oktay ve Nevzat Dönmez, İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan ile çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, 6 ay önce temeli atılan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nin yeni binasının büyük bir çalışma ordusu tarafından tamamlandığını belirterek, "Yeni bina, tasarımdan yapım aşamasına, yönlendirme tabelalarından, sınıf düzenine kadar öğrenciler tarafından oluşturuldu. Ancak Aziz Kocaoğlu emsal kararını 1.5'a çıkarmasaydı ve Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal itiraz etseydi, bu plan durdurulurdu. 1.5 emsalle bu bunaları yapma fırsatını yakaladık. Tasarım çok önemlidir. Herkes sehpa yapar, ancak özel tasarım yaparsanız başarılı olursunuz, herkesin desteğiyle bu fakültemizi daha güçlü hale getirebiliriz. İzmir mimarlarının bu çocukları sahip çıkması gerekiyor" dedi.
SANATA UYGUN YAPI
Rektör Prof. Dr. Atilla Sezgin, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'deki öğrencilerin sanatçı ağırlıklı, görsel ve diğer duyulara hitap eden bir kitle olması nedeniyle, yeni bir bina yapılmasını uygun gördüklerini ifade etti. Sezgin, "Bu öğrencilerimizin eğitim gördüğü bina çok güzel ve çağdaş eğitimin simgesi haline gelecektir" diye konuştu.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu ise yeni binanın fakültenin felsefesini gösteren bir yapı olduğunu belirterek, "Şeffaflık ve açıklık çok önemlidir. Birinci sınıf öğrencilerini ufukları açık olsun diye en üst kata yerleştirirken, son sınıf öğrencilerinin ise ayaklarının yere basması için en alt kata yerleştirdik. Bu binanın alışılmışın dışında tek bir kapısı yık. Diğer binalara geçişi sağlayan çok sayıda kapısı var" diye konuştu.
DOĞAL IŞIK
13 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan fakültede, 8 atölye, 17 stüdyo, 11 laboratuvar, 2 amfi, 2 açık hava amfisi, 6 derslik, 3 seminer odası, 3 toplantı odası, 1 araştırma merkezi, 1 medya odası, 1 çok fonksiyonlu salon, 1 sergi salonu, oturma alanları yer alıyor. Tamamen doğal ışık ve doğal ısı kullanımına yönelik tasarlanan binada, ısınma ve elektrik üretiminin minimum seviyede tüketilmesi planlanıyor. Kışın tüm camları ile güneş ışığından yararlarak enerji tüketimini azaltırken, yazın ise bina içinde mevcut hava yapılandırması ile doğal kliam ortamı