Türk bilimadamları bir ilke daha imza attı. Türkiye’nin ilk insansı robotu "Suralp" görücüye çıktı. Çeşitli figürlerle dans eden "Suralp" Türk mühendisler tarafından yapılan ilk insansı robot olma özeliğini taşıyor.
İnsansı Robot Çalışmalarında En Hızlı İlerleyen Ülkelerden Biri Olduk
Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki bilimadamları 5 yıl süren bir çalışmayla Suralp’i tamamladı.
Robotla ilgili bilgi veren Erbatur, "2001 yılında insansı robot çalışmalarına başladığında Türkiye insansı robot teknolojisinin 30 yıl gerisindeydi. Bu fark Suralp’ın Türkiye’de tasarım ve imalinden sonra 10 yıla indi. Bu gelişme ile Türkiye, insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden biri oldu. Bu başarının çarpıcı yanlarından biri de Suralp’ın yurt dışındaki benzerlerinden çok daha düşük maliyetle ve çok daha sınırlı bir kadro ile gerçekleştirilmiş olması" diye konuştu.
Neler Yapıyor?
Yetenekleri dansla sınırlı olmayan Suralp, değişen yüzeylerde yürüyebiliyor. Dengesi bozulduğunda ise duvardan destek alarak yürüyeyen Suralp, çöp bile atıyor. Suralp’in tek eksiği şimdilik konuşamaması... Ancak, robot Suralp, "Danstan keyif aldın mı?", "Ve Yoruldun mu?" sorularına başını sallayarak yanıt veriyor.
164 santimetre uzunluğunda 114 kilogram ağırlığındaki Suralp’in bacaklarında ve kollarında 6’şar eklem bulunuyor.
Kontrol elektroniği sırtına yerleştirilen Suralp’ın yürüme ve diğer hareket fonksiyonları, bu donanım üzerinde çalışan kontrol ve algılama algoritmaları ile sağlanıyor.
Türkiye’nin ilk insansı robotu Suralp’ın maliyeti ise dünyadaki benzerlerinden oldukça az, 1 milyon dolar.