Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan fosilinin Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait fosilin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada, savaş devesi iskeletinin Orta Avrupa'da bulunan ilk örnek olduğu belirtildi. DNA analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduğunu gösterdi.

BBC'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuşatmanın ardından geride bırakıldı veya Tulln kentinde satıldı. Osmanlı Ordusu'nda savaş develerinin çok sayıda bulunduğu belirtilirken, fosildeki kemik bozuklukları deveye koşum takımı giydirildiğine işaret etti.
Kemikleri bir alışveriş merkezi inşası esnasında kazı yaparken bulunan savaş devesi, Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nden Dr. Alfred Galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.

BBC'ye bilgi veren Galik, doldurulmuş bir kilerde tespit edilen fosili ilk önce büyükbaş hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduğunu düşündüklerini söyledi.

Fosilin tamamı ortaya çıkınca, Avrupa'da bugüne kadar bulunmuş en eksiksiz savaş devesi iskeleti de gün yüzüne çıktı. Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, Roma dönemine aitti.

Savaş devesinin kafatası.[Fotoğraf: Dr. Alfred Galik]

Galik ve meslektaşları fosilin DNA'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiğini tespit etti. Melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduğu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya başladı.
Osmanlı-Avusturya savaşlarında kullanıldığı düşünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. Devenin, Osmanlı'nın ele geçirmediği Tulln kasabasında bulunması, kuşatmanın ardından satılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.

Bilinmeyenleriyle Sultan Ahmet Camii!

- Sultan 1. Ahmet tarafından 1616 yılında mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya Ayasofya'nın karşısında yaptırılan Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında ön sıralarda yer alıyor. Cami'nin temelleriyse 401 sene önce 31 Aralık günü atılmıştı. - Osmanlı sultanları ve ailesi tarafından yaptırılan ve 'Sultan camileri' anlamına...

''Sessiz Şehir'' Mdina

Taş evleri, 4 bin yıllık tarihi ve Ortaçağ mimarisiyle turistlerin ilgisini çeken Malta'nın en eski yerleşim yerlerinden Mdina'ya, motorlu araçların girmesine izin verilmiyor. Nüfusunun azlığı ve sakinliği nedeniyle 'sessiz şehir' olarak tanınan Malta'nın 4 bin yıllık tarihi şehri Mdina, dar sokakları, taş evleri ve tipik Ortaçağ mimarisiyle...

39 Yıldır Su Kabağına Şekil Veriyor!

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yaşayan su kabağı tasarımcısı Ümit Çağlar, 39 yıldır su kabağına şekil veriyor. Alanya Kalesi'nin bulunduğu yarımadadaki Tophane Mahallesi'nde 'Su Kabağı Evi' adını verdiği tarihi evde su kabağı tasarımı yapan Ümit Çağlar, bugüne kadar yaptığı hediyelik eşyalarla yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük...

Tarihin En Pahalı Fotoğrafları!

-Edward Steichen 'The Pond-Moonlight' (1904) 2,928,000 dolar -Cindy Sherman 'İsimsiz#153' (1985) 2,700,000 dolar -Dmitry Medvedev 'Tobolsk Kremlin' (2009) 1,750,000 dolar ...

Bu Sergidekilerin Hepsi Kurşun Kalem Ucu!

Heykeltıraş Dalton M. Ghetti, kurşun kalem uçlarından yaptığı minyatür heykelciklerden oluşan sergisinde sanatseverlerle buluştu. Beylikdüzü Migros Alışveriş Merkezi'nde açtığı sergi kapsamında sanatseverlerle bir araya gelen Ghetti, kurşun kalem uçlarında yaptığı minyatür heykelciklerin hikayesini anlattı. Ghetti, kendine has yontma sanatını sadece ...
erotik
Live İzmir