Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan fosilinin Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait fosilin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada, savaş devesi iskeletinin Orta Avrupa'da bulunan ilk örnek olduğu belirtildi. DNA analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduğunu gösterdi.

BBC'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuşatmanın ardından geride bırakıldı veya Tulln kentinde satıldı. Osmanlı Ordusu'nda savaş develerinin çok sayıda bulunduğu belirtilirken, fosildeki kemik bozuklukları deveye koşum takımı giydirildiğine işaret etti.
Kemikleri bir alışveriş merkezi inşası esnasında kazı yaparken bulunan savaş devesi, Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nden Dr. Alfred Galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.

BBC'ye bilgi veren Galik, doldurulmuş bir kilerde tespit edilen fosili ilk önce büyükbaş hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduğunu düşündüklerini söyledi.

Fosilin tamamı ortaya çıkınca, Avrupa'da bugüne kadar bulunmuş en eksiksiz savaş devesi iskeleti de gün yüzüne çıktı. Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, Roma dönemine aitti.

Savaş devesinin kafatası.[Fotoğraf: Dr. Alfred Galik]

Galik ve meslektaşları fosilin DNA'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiğini tespit etti. Melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduğu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya başladı.
Osmanlı-Avusturya savaşlarında kullanıldığı düşünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. Devenin, Osmanlı'nın ele geçirmediği Tulln kasabasında bulunması, kuşatmanın ardından satılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.

Sesine Güvenen İzmirliler Haydi Seçmelere!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koroları için yeni koristler alacak. 30-31 Ocak'taki seçmeler için başvurular başladı. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarını yeni seslerle takviye etmek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, korist alacak. Türk Sanat Müziği Korosu'na 18-50 yaş arası, Türk Halk Müziği Korosu'na...

Kentin Çocukları Kent Ekmeğe Bayıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Ekmek fabrikasını gezen ilköğretim öğrencileri, ekmek yapımını yerinde gördü. Her aşamayı merakla izleyen minikler, en büyük heyecanı da ekmeklerin fırından çıktığı anda yaşadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dar gelirli ailelere destek olmak amacıyla yaşama geçirdiği Kent Ekmek Fabrikası; kaliteli, katkısız, ucuz ve...

19. Salon 19. Kurdele Çok Amaçlı Salon Açıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin küçük yerleşimlerin ihtiyaçları için yaşama geçirdiği çok amaçlı salonlardan 19'uncusu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından Kemalpaşa Ören'de hizmete alındı. Küçük yerleşimlerin sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılamak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından...

Varyant'a 3 Bin Metrekare Rulo Çim..

İzmir Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarıyla kent hayatına döndürmeye hazırladığı 'Şato'dan sonra Varyant Yolu'na da el attı. Konak Meydanı'nı Eşrefpaşa ve Hatay'a bağlayan bu özel yolun iki yanındaki yeşil alanlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlendi. Düzenleme kapsamında yeşil alanlarda ilk önce temizlik çalışması...

Gediz Üniversitesi'ne Rekor Bağış..

İzmirli Hatice Bahriye Yağcı (83), Çiğli Egekent Kavşağı'nda, Anadolu Caddesi üzerindeki 80 milyon lira değer biçilen arazisini kampus yapılmak üzere Gediz Üniversitesi'ne bağışladı. Gediz Üniversitesi'nin 44 dönümlük dev arsaya yaklaşık 100 milyon TL harcayarak içinde tıp fakültesinin de bulunduğu dev bir kampus inşa edeceği bildirildi. Çiğli'ye...
erotik
Live İzmir