Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan fosilinin Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait fosilin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada, savaş devesi iskeletinin Orta Avrupa'da bulunan ilk örnek olduğu belirtildi. DNA analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduğunu gösterdi.

BBC'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuşatmanın ardından geride bırakıldı veya Tulln kentinde satıldı. Osmanlı Ordusu'nda savaş develerinin çok sayıda bulunduğu belirtilirken, fosildeki kemik bozuklukları deveye koşum takımı giydirildiğine işaret etti.
Kemikleri bir alışveriş merkezi inşası esnasında kazı yaparken bulunan savaş devesi, Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nden Dr. Alfred Galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.

BBC'ye bilgi veren Galik, doldurulmuş bir kilerde tespit edilen fosili ilk önce büyükbaş hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduğunu düşündüklerini söyledi.

Fosilin tamamı ortaya çıkınca, Avrupa'da bugüne kadar bulunmuş en eksiksiz savaş devesi iskeleti de gün yüzüne çıktı. Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, Roma dönemine aitti.

Savaş devesinin kafatası.[Fotoğraf: Dr. Alfred Galik]

Galik ve meslektaşları fosilin DNA'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiğini tespit etti. Melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduğu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya başladı.
Osmanlı-Avusturya savaşlarında kullanıldığı düşünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. Devenin, Osmanlı'nın ele geçirmediği Tulln kasabasında bulunması, kuşatmanın ardından satılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.

Meles'de “7X24 Mesaisi”

Derelerde gerçekleştirdiği ıslah ve temizlik çalışmalarıyla yağışların kent içinde sıkıntısız bir şekilde atlatılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek kış için de hem derelerde hem de dere çıkışlarında önlemlerini alıyor. Kış sezonundaki yoğun yağışlar nedeniyle özellikle Körfez'in kuzeyine akan derelerin önlerinde birikerek set...

Konak'tan Türk İşaret Dili kursu

Konak Belediye Başkan Dr.Hakan Tartan, Belediyenin açtığı kursların binlerce vatandaşa iş olanağı sağladığını belirterek, İzmir'de bir ilke daha imza attıklarını söyledi. Tartan, Konak Belediyesi Kadın Meclisi'nin öncülüğünde yeni bir meslek edindirme kursunun daha açıldığını duyurdu. Tartan, işitme engelliler ile iletişim ve gençlere istihdam olanağı...

Kentli Olmayı Öğreniyorlar…

Konak Belediyesi Kadın Meclisi, Mersinpınar Mustafa Rahmi Balaban İlköğretim Okulu öğrencilerine, 'Kentli Olmak, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Ergenlerde Hijyen ve Okullardaki Şiddet' konulu eğitici seminer düzenledi. Konak Kadın Meclis Başkanı Sosyolog Latife Şencan, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı(KİHEP) Eğitmeni Ayla Erdoğan ve Eşler Arası İletişim...

Karşıyaka da Bisiklet Şenliği

Karşıyaka Mavişehir İlköğretim Okulu öğrencilerinin ders için başlattıkları çalışma çığ gibi büyüdü Karşıyaka Bisiklet Şenliği'ne döndü. Karşıyaka Belediyesi'nin organizasyonu ile her yıl yapılan ve herkese açık olan ƍ'den 77'ye bisiklet turu' bu yıl özel bir öykü ve farklı bir isimle gerçekleştirildi. Mavişehir İlköğretim...

Yunan Adalarına Vizesiz Gemi Seyahati

Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizin ardından Türkiye'den adalara yapılan günübirlik ziyaretlerde vize uygulamasını yumuşatması, turizm sektörünü hareketlendirdi. Atina'ya doğrudan uçuş koydurmayı başaran İzmir iş dünyası, vizenin kaldırılması için mücadele verirken, İzmir'de şubesi bulunan bir acenta 15 Mayıs'tan itibaren Yunan adalarına vizesiz...
erotik
Live İzmir