Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreyya Koral'ın doğumunun 100. yılı anısına İzmirli sanatçılar güçbirliği yaptı. İstanbul'da Maçka Sanat Galerisi'nde 100 sanatçı 100 eserle duayen Koral'ı anmak üzere tarihe damga vuracak bir çalışma için hazırlanırken İzmir'de Füreyya Koral'ın öğrencisi ünlü seramik sanatçısı Tüzüm Kızılcan ile 30 kursiyeri de, ilginç bir çalışmayla sergide yer alacak. Kimi 1 yıllık kimi 25 yıllık olan kursiyerler, Füreyya Koral'ın sevdiği kuşlar için İzmir'de bazıları henüz ayakta olan ancak birçoğu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya 30 tarihi yapıyı "kuş evi" şeklinde seramiğin güzelliğiyle buluşturdu. Adeta, kentin yok olan tarihi yapılarının tekrar can bulduğu sergi, Maçka'nın ardından Türkiye'yi de gezecek. Tüzüm Kızılcan, her tarihi yapının 1040 derece sıcaklıktaki fırında hazırlandığını belirterek, "Hem seramiğin büyük sanatçısı Füreyya Koral'a merhaba diyeceğiz, hem kentin tanıtımını da gerçekleşeceğiz. Ayrıca kaybolan tarihimizi ayakta tutmak zorunda olduğumuzu da bir kez daha gözler önüne sereceğiz" dedi.

SERAMİKTE ÖNCÜ
Türkiye'nin ilk kadın seramikçisi ve çağdaş seramiğin öncüsü olan Füreya Koral'ın doğumunun 100. yılı anısına bugün İstanbul Maçka Sanat Galerisi'nde onu tanıyan 100 sanatçı 100 eserini sergileyecek. Çalışmalarıyla seramik sanatımızı dünyaya açan Füreya Koral, ayrıca çini sanatımızı da çağdaş bir yorumla Türk mimarisine yeniden kazandırırken Alev Ebüzziya, Birgül Başarır, Binay Kaya, Tüzüm Kızılcam gibi sanatçıları da yetiştirdi. İzmirli öğrencisi Kızılcam da, kendi atölyesindeki 30 kursiyeriyle birlikte, seramiğin ünlü ismi için düzenlenen "Füreyya'ya Merhaba" anma sergisine farklı bir çalışmayla katılacak. Tüzüm Kızılcan'ın kimi 1 yıllık kimi 25 yıllık olan 30 öğrencisi 3 ay boyunca gece gündüz çalışarak İzmir'in tarihi yapılarını "kuş evi" olarak seramiğe yansıttı. 29'u kadın biri erkek kursiyerler tarafından kentteki Borsa Binası, Sait Paşa Yalısı, Atatürk Müzesi, Aliberti KÖşkü, Elhamra binası, Pandespanian köşkü, Konak Devlet Tiyatrosu, Karataş evi, Latife Hanım Evi, Kızlarağası Hanı ile aralarında Konak Yalı Cami, Beth İsrail Merkez Sinagogu, Ayavukla Klisesi'nin de olduğu tarihi binalar titizlikle hazırlanıp her biri bin 40 derecede fırınlanarak kuş evi olarak sergilenmek üzere hazırlandı.

SİMGESİ KUŞ
Seramik Sanatçısı Kızılcan, Füreyya Koral'ın 40. sanat yılında "kuşlarla" ilgili bir sergi hazırladıklarını 100. yılında ise hem İzmir'i tanıtmak hem tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulamak hem de Koral'ın çok sevdiği kuşları bir kez daha gündeme getirmek için böyle bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. Atölyedeki hummalı çalışmayı anlatan Kızılcan, "Burası vakit geçirmek için değil vakti iyi değerlendirmek için gelen inların buluştuğu bir yer. 3 ayrı grup halinde kurslara katılan herkes bu sergi için tek yürek oldu ve bir paylaşımla herkes aynı anda çalışarak bu eserleri meydana getirdi" dedi.
İzmir'in referans binalarını çok iyi muhafaza edemediğini söyleyen Kızılcan, "Sergiye adını veren 'Füreyya'la Merhaba', Halikarnas Balıkçısı'nın ona seslenişidir. Balıkçı da aynı zamanda İzmir'in ünlü tarihi evlerinden Ayşe Mayda'nın evinde kaldı. Biz 30 arkadaş, Osmanlı Mimarisi'nde saraylara benzetilerek yapılan kuş evlerini, kendi gönlümüzdeki saraylar gibi yaptık. Böylece hem İzmir'in tarihi binalarını hem Balıkçı'nın seslenişini hem Füreyya'yı bir kez daha hakkıyla anmış olacağız. Bu güzel etkinlik, örnek olmalı" dedi.

TÜRKİYE TURU
İzmir, Çanakkale, Arizona, Atina, İstanbul, Eskişehir, Almanya ve Prag'da sanatsal çalışmalar yapan, çeşitli koleksiyonlarda eserleri yer alan Kızılcan'ın önderliğindeki kuş evleri projesinde tüm eserler adet yapıldı. Kuş Evleri'ni biren tanesi İstanbul'daki sergilenecek ve ardında Türkiye turuna çıkacak. Ancak ikinci eserler, İzmir'de kalacak ve sonradan belirlenecek bir mekanda sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

NE DEDİLER?
Demet Gürsoy
Çamura elimi ilk Tüzemen hocanın atölyesinde sürdüm, şanlıyım çünkü doğru zamanda doğru yere gelmişim. Akedemik bir çalışma gerçekleştirdik. 3 farklı grubun oluşturduğu sinerji harika bir işe imza attı.

Ayşim Tulgar
Kil, insanın içine virüs gibi işliyor. Bir bulaşırsanız bir daha kopamazsınız. Seramiğin ünlü ismi Füreyya Koral'ın anısında yer almak çok güzel. Her gün önünden geçtiğimiz tarihi evlerimizi aslında hiç de farketmediğimizi gördük ve bu nedenle projede İzmir'in evlerini çalışmayı istedik. İnsanların önünden geçtikleri bu binalara daha dikkatli bakmalarını devletin üst kademelerinin de korumacı kimliğiyle bu evlere yeniden hayat vermelerini istiyoruz.

Dilek Kutluğ
Kurs ilerledikçe, yaptıklarımız da ortaya çıktıkça yakın çevrem de desteklemeye başladı. Çamur, kil ve seramik insanı farklı bir dünyaya götürüyor. Bazen burada günde 8 saat geçiriyoruz ve dakikaların nasıl geçtiğini bile anlamıyoruz.

Oya Kızılcan
Çamur bize heyecan veriyor, belki stres te atıyoruz ama aslında bu sanat dalı, size yapabileceğiniz, başaribeleceğiniz inancını veriyor. Bu duygu harika ve bunu yaşamak için de uzun ve sabırlı bir uğraş vermeniz gerikiyor.

Ece Kızılcan
Savaşta askerler kazandıkları yere sancaklarını diker, biz de her tamamlanan kuş evi için bir Türk Bayrağı dikiyoruz. Seramik, sanatın en güzel dallarından biri ve eseriniz tamamlandığında, onun karşısına geçip seyretmek, 'bunu ben yaptım' demek harika bir duygu.

İpek Öner
Neyi, nasıl yaparsanız yapın, önemli olan onu yaşayabilmektir. Burada biz ekip ruhu oluşturduk ve bir şeyleri paylaştık. Eserlerimizi yaparken yaşadığımız heyecanın tarifi yok. Burada zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorsunuz. İstiyoruz ki İzmirliler de bu eserlerin asıllarını sonsuza kadar yaşatsın.

Kaynak: www.yeniasir.com.tr

Kol Kola Girdiğimizde Ulaşılmayacak Hedef Yok

Gördes Barajı'ndan İzmir'e verilen suyu arıtan Manisa'daki Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin açılışında konuşan Kocaoğlu, Belkahve'de büyük bir arıtma daha yapılacağını müjdeledi ERTAN GÜRCANER (HABER MERKEZİ) Gördes Barajı'ndan İzmir'e, Mayıs 2011 tarihinden itibaren verilmeye başlanan suyun arıtıldığı, Manisa'daki Sarıkız...

BALKANLILARDAN DANS GÖSTERİLERİ

11 ülkeden yüzlerce konuğun katıldığı ƍ. Balkanlılar Halk Dansları Festivali' dün başladı. 12 Ekim'e kadar devam edecek festival, birçok etkinlikle İzmirlilerin karşısında olacak. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1935-1936 yıllarında düzenlenen festival, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çabalarıyla yeniden hayat buldu. 7 yıldır da...

Eğitim Dostu Başkan Tatı'ya Teşekkür

Okullardaki fiziki eksikliklerin giderilmesi konusunda çalışmalar yapan Buca Belediyesi, 18 okulda daha çalışmalarını tamamladı. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, eğitim alanındaki yatırımları sürdüreceklerini belirtirken, 'Göreve geldiğimiz günden bu yana tüm okullarımıza girip, talepleri yerine getirmeye çalıştık. Bundan sonra da devam edeceğiz' dedi. Yenileme...

İZBAN SON SÜRAT GİDİYOR

Bakanlar Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törende, kentin iki yakasını birleştiren 30 kilometrelik etabın çalışmaları başlatıldı. ERTAN GÜRCANER/ONUR ÇAKIR/SEVİM OLGUN/ERKAN DOĞAN/KADİR KEMALOĞLU/ALİ EYCE/FATİH ABACIOĞLU Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz 29 Ekim'de birlikte...

İZDSO Yeni Sezonu İdil Biret'le Açtı

ERCAN AKGÜN (HABER MERKEZİ) İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), 2011-2012 Konser Sezonu'nu, önceki akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açtı. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) işbirliği ile düzenlenen gecede, konuk sanatçı olarak dünyaca ünlü piyanist İdil Biret sahne aldı. İki bölüm halinde gerçekleşen gecede orkestrayı, şef İbrahim Yazıcı...
erotik
Live İzmir