Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir‘in 100 km kuzeyinde Bakırçay Havzasında yer alan 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan Bergama Antik Kenti, uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisiydi. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır olan şehir, olağanüstü güzel doğası ve şifalı doğal kaynaklarıyla Doğu’nun en batısında, Batı’nın da en doğusunda yer alan bir yerde kurulmuş, Ortaçağın önemli stratejik konumdaki şehirlerinden biriydi.

Krallığı’nın da başkenti olan bu kent kuruluşundan bugüne kadar bilim ve kültür tarihi alanında pek çok olaya ev sahipliği yapmış bir yer. Çeşitli bilimlerin doğuşuna tanıklık etmiş olan Bergama, Anadolu’da gelişen tıp biliminin ilk örneklerine ev sahipliği de yapıyordu. Tıpta kullanılan ilk aletlerinin Bergama ve civarı bölgelerde bulunmuş olması bunu destekleyen nitelikte.

İon, Helen, Roma, Bizans dönemlerinin en etkileyici anıtsal eserlerine sahip olan Bergama, Hellenistik dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi olarak önem taşıyor. Devrinin sağlık ve şifa merkezi özelliğini taşıyordu. Müzik, tiyatro, spor, güneş, çamur gibi doğal tedavi yöntemlerinin ilk defa kullanıldığı, tıp ve eczacılık bilimlerinin simgesi olan yılanın bulunduğu, tarihteki ilk büyük hastane olan Asklepion’un kurulduğu bir şehirdi. Yine psikoterapinin ilk defa yapıldığı, ilk afyon tarzındaki ilaçların hazırlandığı bir sağlık şehriydi.

Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından seçilmiş “Akdeniz’de ortak öneme sahip 100 tarihi sit” içinde bulunuyor.
 
Bergama birçok açıdan ilklerin yeri olarak tarihe geçmiştir.
    İlk parşömen (deriden kağıt yapılması)
    İlk Asya kütüphanesi (20.0000 ciltlik)
    İlk büyük hastane (Asklepion)
    İlk telkinle tedavi (Psikoterapi)
    İlk doğal tedavi (Müzik,tiyatro, spor, güneş ve çamur ile)
    İlk farmakoloji (doğal ilaçlar)
    İlk afyon modeli ilaç
    İlk kent hijyeni (sağlık alt yapısı )
    İlk tıp ve eczacılık simgesi olan yılan.

Tarihi milattan öncesine kadar uzanan, hemen her alanda ilklerin yurdu olan Bergama Krallığına ev sahipliği yapmış şehir, tarihsel dokusunun önemi nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Aday Listesi’ne kabul edilmiş.

Bergama gezilecek yerler
Asklepion
Antik dönemin en büyük kültürel miraslarından biri olan Asklepion MÖ. 4. Yüzyılda kurulmuş. En parlak dönemini olan MS 2 yüzyılda yaşamış bir şifa merkezi olan yer, Akropol’den 820 metre uzaklıkta yer alıyor. Asklepion yerleşim alanında bir hastane, bir kütüphane, bir amfi tiyatro bulunuyor.
 
Akropol
Pergamon medeniyeti iki yerleşim merkezinden medana gelmektedir. Bu yerleşkelerden birincisi gymnasiumun ve stadiumun bulunduğu Akropol yerleşkesidir. Bunun yanı sıra, Zeus sunağı, yukarı agora, 10.000 kişilik Dünyanın en dik tiyatrosu, Dionysos tapınağı, Athena kutsal alanı, kral sarayları, Traian tapınağı bulunmaktadır.

Kızıl Avlu (Red Basilica)
Pergamon’un en büyük antik yapısı olan Kızıl Avlu, “Mısır Tanrıları Tapınağı” olarak da biliniyor. Mısır yeraltı tanrısı Serapis ve ona bağlantılı olan İsis ile Harporakes’e adanan yapı, daha sonra Havari Yuhanna’ya adanmış ve Vahiyin 7 kilisesinden biri olmuştur.

Kozak Yaylası
Bergama’ya yaklaşık 20 km mesafeden itibaren başlayan Kozak Yaylası, Ege Bölgesi’nde İzmir (il) sınırları içinde Bergama-Ayvalık ilçe merkezleri arasında yer alıyor. Çam fıstığı ve dokumaları ile ünlü olan yer, yayla turizmi ve trekking sevenler için ilgi çekici bir yerdir.

Çiğli'nin "Çak" Ekibi Sertifikalarını Aldı

Temel dağcılık, ilk yardım, kış koşullarında arama kurtarma gibi önemli eğitim aşamalarını başarıyla tamamlayan Çiğli Belediyesi'nin doğal afetlerde hayat kurtaracak Arama Kurtarma (ÇAK) ekibi sertifikalarını Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak'tan aldı. Çiğli Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl oluşturulan 24 kişilik Çiğli Arama Kurtarma ekibinden...

Bilişim Teknolojilerinin Sağlık İçin Uygulanmasında Uluslararası İşbirliği

İzmir Üniversitesi'nin ortak olduğu 'Yaşlıların Bakımında Yardım Otomasyonu Projesi', AB'nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı'na önerildi. Toplam bütçesi 3 milyon 269 bin Avro olarak önerilen, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenmesi durumunda bir milyon 634 bin Avro tutarında hibe verilmesi beklenen İzmir Üniversitesi'nin ortak...

İzmir'de Ramazan Coşkusu Mahalle İftarlarında Yaşanıyor

İzmir'de bu sene Mübarek Ramazan ayı feyiz ve bereketli iftarlar ile devam ediyor. Bir çok mahalle ve sokaklarda iftar vakti kurulan sofralarda, vatandaşlar hep beraber çoşku içerisinde oruçlarını açıyor. Buca ilçesi Çamlıkule mahallesi 290/5 sokakta, üç yıldır devam eden geleneksel mahalle iftarı yaklaşık 500 kişilik mahalle sakininin katılımıyla...

İzmir'de Kukla Yapımı İçin Kurs Açılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Engelsizmir 2103 programı çerçevesinde ücretsiz 'kukla yapımı kursu' düzenleyecek. Agora Rotary Kulübü ile Uluslararası İzmir Kukla Günleri işbirliğiyle 12-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek olan kursa, 16-30 yaş arası ortopedik ve işitme engelliler katılabilecek. Kurs için ön kayıt yaptıranlar arasından...

"Engelleri" Tiyatro Oyunuyla Aştılar

İşitme, görme ve bedensel engelliler ile engeli olmayanları aynı tiyatro salonunda buluşturan genç tiyatrocular, oyunu hem sesli hem de işaret diliyle oynayarak herkesin izleyebilmesini sağlıyor. Tiyatro tutkunlarının oluşturduğu Keyf-i Tiyatro'nun kurucusu Çiçek Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibin 2008 yılında 7 kişiyle, kimsesiz çocukları tiyatroyla...
erotik
Live İzmir