Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Kabartmada sağa yönelmiş, sağ elinde bir yay, sol elinde bir mızrak bulunan bir savaşçı resmedilmiştir. Sol elinin üstünde Luvi hiyeroglifleri ile yazılmış bir yazı bulunur. Görüntü yaklaşık 1,5 mt genişliğinde 2,5 mt yüksekliğindedir.

Kabartmada resmedilen kişinin kimliği konusu tarihçiler ve gezginler arasında uzun yıllar tartışılmıştır. İlk kez ondan Halikarnasoslu Herodotos söz eder ve onu Mısır firavunu Sesostris olarak tanımlar.

Kabartma ilk kez 1839 yılında fransız gezgin Charles Texier tarafından keşfedilir ve 1862'de onun yaptığı resmi yayınlanır.

Alman bilgin Heinrich Keipert'in 1843 yılında, kabartmadaki resmin Orta Anadolu'da, Çorum Boğazköy'deki Yazılıkaya'daki kaya kabartmalarıyla benzerliğini belirmesinin ardından zamanla, Kurt Bittel, Helmuth Theodor Bossert, Hans Gustav Güterbock, Ekrem Akurgal, Heinrich Otten ve Annelies Kammenhuber gibi birçok bilim adamı bu tarihsel kalıntının Hitit kültürüyle ilgili olduğunu saptamıştır.

Hitit çivi yazılı belgelerin okunması ve Luvi hiyerogliflerinin çözümlenmesiyle artan bilimsel bilgilerin sonucunda İngiliz bilim adamı David Hawkins 1998 yılında, Karabel kabartmasındaki savaşçının sol kolu üzerindeki hiyeroglif yazısının, İ.Ö.13. yüzyıldan kalma, Luvi dilinde yazışmış olduğunu ve bu yazının anlamını çözdü.Yazıda şunlar yazılıydı:

Tarkasnawa, [Mira Ülkesi]'nin Kralı

Mira Ülkesi'nin Kralı Allantallis'in [oğlu]

Mira Ülkesi'nin Kralı ...... torunu.

Kabartmada resmi çizilmiş kişi; İ:Ö.13. yüzyılda Hitit İmparatorluğuna bağlı olarak Batı Anadolu'da var olan Mira Ülkesi'nin Kralı Tarkasnawa idi. Tarkasnawa'nın büyük babasının Kupanta Kurunta olduğu anlaşıldı.

Geçitte Tarkasnawa kabartmasına yakın bir mesafede aynı boyda ikinci bir kabartma heykel bulunmaktaydı. Ancak bu ikinci kabartma, düşmüş bir kaya kütlesinin üzerinde 1875'de restore edilemez ölçüde hasarlı durumda keşfedilmiştir.
 
Geçitteki yol üzerinde 1926-1935 döneminde İzmir Valiliği görevini yürütmüş Kazım Dirik tarafından kabartma heykelin yerini belirtmek için yaptırılmış çini süslemeli bir zafer takı bulunmaktaydı, ancak yol genişletme çalışmaları nedeniyle bu zafer takı yıkılmıştır. Şu anda yol üzerinden sadece anıta çıkışı sağlayan merdivenler görünmektedir.
 
Karabel Anıtı`nı  360o sanki oradaymış gibi görmek için TIKLAYIN

25. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi

Türkiye ve dünyada yaratıcı drama alanında yapılan çalışmaların sunulması için ཕ. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi' 2-5 Nisan 2015 tarihleri arasında İzmir'de yapılacak. İlki 1985 yılında düzenlenen 'Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Seminer/ Kongreleri', Çağdaş Drama Derneği tarafından 2007 yılına kadar iki yılda bir,...

Devr-i Dilruba

Geleneksel Türk tiyatrosu ortaoyunu tadında, iki perdelik komedi Devr-i Dilruba, 4 Nisan'da Bab-ı Sanat Sahnesi'nde... Fevkalade lu'biyyat Nükteli, kahkahalı Mufassal ve mükemmel Özel İzmir Tiyatro Meydan-i Sühan oyuncularından yeni bir deneysel çalışma daha. Oyunun yazarı ve yönetmeni Tarkan Osoy'un sekiz yıldır yaptığı araştırma ve çalışmalar...

33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri !

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde; Dokuz Eylül Ünivertesi ve İlçe Belediyelerimizin işbirliğinde 33. Kez kutlanacak Uluslararası İzmir Tiyatrolar Günü 27 Mart - 5 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek. Kentin farklı salonlarında, 10 ulusal, 6 yerel, 4 uluslararası, 1 uluslararası sokak tiyatrosu, 1 yerel sokak tiyatrosu, Uluslararası 1...

Göbekli Tepe Ana Tanrıça Kültünü Yıktı!

Duayen arkeolog Prof. Dr. Refik Duru, insanlık tarihini baştan sona değiştiren Göbekli Tepe'nin ana tanrıça kültünü de yıktığını söylüyor. Klaus Schmidt'in hayatının keşfi ve görevi olarak adlandırdığı Göbekli Tepe tapınakları, İngiltere'deki Stonehenge'den 7 bin yıl, Mısır Piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. Milattan sonra 21....

1200 Yıllık Viking Yüzüğünde Allah Yazısı!

Radikal'den Tolunay Bayram'ın haberine göre 1800'lerin sonlarında Birka olarak bilinen bir Viking ticaret merkezinde yapılan kazılarda gümüş bir yüzük bulunmuştu. Yüzüğün üzerindeki mor renkli ametist taşı üzerinde araştırmalar yapan bilim insanları, taşın aslında cam rengi olduğunu tespit etti. Üzerinde Arapça karakterlerle 'Allah için'...
erotik
Live İzmir