İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün rakamlarına göre Ocak-Aralık 2013 döneminde İzmir'i 1 milyon 407 bin 240 yabancı turist ziyaret etti. Yerli ziyaretçilerle birlikte bu sayı 1 milyon 943 bin olarak gerçekleşti. Bunların 874 bin 225'i havayolu, 533 bin 15'i ise denizyoluyla geldi. İzmir'e gelen turistlerin ülkelere göre dağılımında yüzde 25'ini Alman, yüzde 11'ini İtalyan, yine yüzde 9'unu Fransız, yüzde 8'ini İngiliz, yüzde 6'sını Hollandalılar oluşturdu.
Almanya'dan 2013 yılında 357 bin 303 turist geldi. Bu rakam bir önceki yıla göre Almanya pazarında yüzde 0,66'lık düşüş yaşanmasına neden oldu. Düşüş gözlenen bir diğer ülke ise Fransa oldu. Fransa'dan 125 bin 429 turistin geldiği 12 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 2,16 oranlık düşüş yaşandı.
İTALYANLAR'IN İZMİR'E İLGİSİ ARTIYOR
İtalya pazarında ise artış devam etti. İtalya'dan İzmir'e gelen 152 bin 678 turist, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,23'lük artış yaşanmasını sağladı. İngiltere'den 112 bin 699 kişi aynı dönemde İzmir'e geldi ancak bu pazarda geçen yıla göre yüzde 2,83 oranında düşüş yaşandı.
2013 Aralık ayında havayoluyla gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,83 oranında artarken denizyoluyla girişlerde yüzde 7,95 oranında azalma görüldü. 2013 yılında toplam girişlerde yüzde 35,58 oranında artış yaşanırken, bu girişlerin yüzde 75'ini havayolu, yüzde 24,9'unu denizyolu oluşturdu. 12 aylık toplamda ise İzmir'e turist girişlerinde yüzde 2,8 artış gözlendi.
ŞAHBAZ: 2,8'LİK ARTIŞ YETERSİZ
İzmir turizminde yaşanan büyüme rakamlarının İzmir için yeterli olmadığını söyleyen ETİK Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz, yatırıma dayalı turizm patlamasının kentte bir an önce yaşanması gerektiğini ifade etti. Turizmde artık İzmir'in kaybetmeye lüksü yok diyen Şahbaz, "2013 yılı İzmir açısından artı değerlerde geçmiş olsa da biz sektör temsilcileri olarak bu artışın yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Turizmden almasa gereken pay bu olmamalıdır. İzmir'imiz sahip olduğu tarihi, kültürel değerlerin yanı sıra, kıyılarında deniz, kum, güneş üçlüsüne sahip zengin kıyı ilçelerine ev sahipliği yapıyor. Öte yandan fuarcılık ve kongre turizmi faaliyetleriyle bir büyüme içerisinde. Ancak henüz İzmir beklenen sıçramayı bir türlü gösterememiştir. İzmir'in artık turizmde oyalanmaya, kaybetmeye lüksü yok. İzmir'in tanıtım ve markalaşma konusunda acilen hamleye ihtiyacı var. İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kent yeni bir oluşuma gitmelidir. Bu konuda İzmir Kalkınma Ajansı, Türkiye Otelciler Federasyonu, İzmir Ticaret Odası, İzmir Turizm İl Müdürlüğü ve diğer tüm turizm paydaşları tek ses olarak bu tanıtım atağını hızlandırmalıdırlar. Bizler de ETİK olarak bu tanıtım ayağının içerisinde zaten bulunuyor, sektöre destek olmaya devam ediyoruz" dedi.
VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYORUZ
Yurtdışında yapılan bütün büyük fuarlarda İzmir standının kurularak şehrin tanıtımının yapılması gerektiğini söyleyen Şahbaz, "Bu fuarlarda Büyükşehir Belediyesi, yerel yönetimler öncülüğünde tanıtım stantları oluşturulmalı. İzmir'in dinamikleri tanıtılmalı, pazarlanmalı. Türkiye turizmde büyürken İzmir maalesef geri kalıyor. Bizler sektör olarak her türlü yatırıma, öneriye açığız. İzmir artık varlık içinde yokluk çekmek istemiyor. Dolayısıyla İzmir'in Belediye Başkanı kim olursa olsun mutlaka turizmi ön plana çıkartacak hamleler yapması gerekiyor. Altın yumurtlayan bu sektörün önü açılmalı. Bu konuda tüm kanaat önderlerini İzmir'in turizm skalasından hak ettiği payı alabilmesi için daha çok çalışmaya, el ele vermeye ve turizmi İzmir'de şaha kaldırmaya davet ediyoruz" dedi.
KRUVAZİYER DE ARTTI
İzmir'e kruvaziyerle gelen turist sayısı da artmaya devam ediyor. İzmir'e gelen yabancı kruvaziyer yolcu sayısı 1 Ocak-31 Aralık 2013 arasında geçen yıla göre yüzde 2,7 artarak 481 bin 201'e yükseldi. 2013 yılı toplamında Alsancak Limanı'na yanaşan kruvaziyer gemisi sayısı ise 198'e ulaştı.