İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi’nin Ortak Hizmet Projesi kapsamında yapımı tamamlanan, ‘‘tahıl kurutma tesisi’nin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 10 yıldır kentte tarımı ve çiftçiyi kalkındırmak için çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. 2004 yılında Yerel Yönetimler Yasası’nda yapılan değişiklikle kent sınırlarının 5 misli büyüdüğünü ve tarım havzalarının Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girdiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti: “Bu süreçte hemen Tarım Daire Başkanlığı’nı kurduk. Tarımı kalkındırmak için birçok proje gerçekleştirdik. Belediyenin ihtiyacı olan dikme çiçekleri Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi’nden aldık. Bayındır’da çiçekçiler kalkındı, Bayındır kalkındı. Çevre altyapılarıyla suyumuzu toprağımızı koruduk. Bayındır’ı bilenler 10 yılda nasıl bir değişimle, nasıl bir yatırımla karşı karşıya olduklarını somut bir şekilde görüyorlar.”
Yerelde kalkınma önceliğimiz
Bayındır’ın yanı sıra Ödemiş’ten fidan, Tire’den süt satın alarak hem bu bölgelerin hem üreticilerin kalkınmasını sağladıklarını, organik tarıma destek verdiklerini, Kiraz’dan Kemalpaşa’ya kadar bir çok tarın projesi yürüttüklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Ben çiftçi çocuğuyum. Tozlu topraklı yolların ürüne ne kadar zarar verdiğini en iyi bilen kardeşlerinizden biriyim. Göreve geldiğimizden bu yana bitmez, tükenmez ova yollarını asfaltlıyoruz. 21 ilçede yüzde 95’lere ulaştık. Ürünü tozdan, böcekten kurtardık. Tarım ilaçlarının sarfiyatını azalttık. Çiftçinin cebinden daha az para çıkmasını, toprakların tarım ilaçlarıyla kirlenmemesini sağladık. Organik tarımı da destekliyoruz. Seferihisar’da 1000 dönüme yakın alanın ısıtılacağı jeotermal kaynağı bulduk. Sayın Başbakana da bu konuyla ilgili talebimi yazdım, arazi tahsis edildiği takdirde orada seracılık faaliyetlerini destekleyeceğiz. Çiftçilerimize, gençlerimize istihdam olanağı sağlayacak ülkemize döviz getirecek bir çalışma yürüteceğiz”
Damlama suya DSİ’den onay çıkmadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Havzası’nda damla sulama yöntemine geçilmesi için DSİ ile ortak bir noktada buluşamadıklarını belirterek, “Burada çiftçilerimiz artezyenle çok büyük paralar ödeyerek tarlaları suluyorlar ve vahşi sulama yapıyorlar. DSİ’nin en önemli görevlerinden biri de su havzalarını korumaktır. Biz Tahtalı Havzası’nda koruma alanından dolayı birçok kısıtlama uyguladığımız çiftçilerimize destek olmak istiyoruz. Suyu barajdan, artezyenden daha ucuz fiyatla vereceğiz ve suyun daha tasarruflu kullanılmasını sağlayacağız. Bizim Tahtalı Barajımızın kapasitesi 300 milyon ton. Vahşi sulamayla damla sulama arasında yüzde 30-35’lik farkı düşündüğümüzde her sene yüz milyon metreküp suyu tasarruf etme imkanımız var. Bu projeyi yıllardır DSİ ile görüşüyorum” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin tarıma su sağlama gibi bir görevi olmadığı gerekçesiyle DSİ’nin projeye izin vermediğini belirterek, yapılacak bir protokolle projenin önünün açılması gerektiğini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, birçok baraj projesi üzerinde çalıştıklarını da belirtti.
Tarıma destek ülkeyi kalkındırır
Ülkemizin kalkınması için tarıma destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hollanda’nın 80 milyar Euro ihracat yaptığı yer, Konya Ovası kadar yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya markası olmaması bizim kabahatimiz. Tarımda kalkınmayı gerçekleştirmek zorundayız. Tarımı ayağa kaldırmak, rekabet edebilecek desteği vermek zorundayız. Üretimi artırmak durumundayız. Turizmde, sanayide, ticarette, kültür sanatta da bunu yapmak, dünya ile rekabet edecek duruma getirmek zorundayız. Bunun için her imkanımız var” dedi.
İstihdam politikası değişmeli
İstihdam politikasını bütün partilerin birleşerek ele alması gerektiğini kaydeden Başkan Kocaoğlu, mevcut istihdam ve taşeron yasasıyla ülkenin üretimini arttırmasının mümkün olmadığını hatırlattı. Aynı kurumlar içinde aynı işi yapan çalışanlar arasında ücret yönünden uçurumlar bulunduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, Meclis’te yapılacak bir düzenlemeyle bu çarpıklığın giderilmesini istedi.
Asparagas haberlere itibar etmeyin
Bazı gazetelerde siyasi emellere şartlanmış kadrolarla, Büyükşehir Belediyesi ve şahsını hedef alan manipülatif haberlerin yayınladığını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirlilerden uyanık olmalarını ve bu tür haberlere itibar etmemelerini istedi.
İlan ediyorum
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasını, “Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakın arkadaşı İsmet İnönü’nün vefatının 40. yılında, açtıkları aydınlık yolda yürüdüğümüzü burada dünya aleme ilan ediyorum” diyerek bitirdi.
Yerelde kalkınmanın en güzel örneği
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açmış olduğu vizyon çerçevesinde yerelde kalkınmanın en başarılı örneklerini sergilediğini belirterek, “Gücümüzü Büyükşehir Belediye Başkanımızdan aldık, buranın yapımında bize yüzde 90’lık destek sağladı. Bu tesis sayesinde günde 400 ton tahıl kurutulacak. Çiftçimizin ikinci ürünü ekmesi söz konusu olacak. Bir dediğimizi iki etmeyen, herkese eşit hak sağlayan Başkanımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge de, tesisin çiftçilere çok büyük katma değer sağlayacağını, daha fazla gelir elde etmelerinin önünü açacağını vurgulayarak, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere katkı koyan herkese teşekkür etti.
Tahıl Kurutma Tesisi
440 m2’lik bir alanda inşa edilen Tahıl Kurutma Tesisi; tahılın ıslak depolanarak, bozulmasının önüne geçecek ve erken hasat olanağıyla yörede ikinci üretim için üreticiye büyük avantaj sağlayacak. LPG veya doğalgaz ile çalışabilen sistem; 13 gözde toplam 20–22 ton ürün alabiliyor. Tahılın çeşidine ve nem durumuna göre, sistemde değişik sıcaklıklar uygulanabiliyor ve buğday, arpa, yulaf, çavdar, pirinç vb. tahılın kurutulması yapılabiliyor.