Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir Kuş Cenneti’ninin önemli değerlerinden biri olan Homa Dalyanı, yok olmaktan kurtularak yeniden can buldu. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin girişimiyle harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’den gelen tuzlu suyun etkisiyle yok olma tehlikesi bulunan dalyanı çevreleyerek koruma altına aldı.
Şubat ayında başlayan çalışmalarda bölgeye 2557 kamyon dolgu malzemesi döken ekipler, deniz ile dalyan arasında sular altında kalmaya başlayan seti güçlendirerek içeriye tuzlu suyun girmesini engellemeyi başardı. Kıyıdan yaklaşık 4.5 kilometre içeriye kadar uzanan yolu da düzenleyen ekiplerin çalışmaları bu hafta içinde tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, proje maliyetini yaklaşık 10 milyon TL olarak açıkladı.

İki büyük proje birden
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uluslararası Ramsar Sulak Alanları Koruma Sözleşmesiyle Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin korumasına verilen Kuş Cenneti içindeki Homa Dalyanı’nı korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.
Bölgedeki iki büyük proje olan 6440 metrekarelik “Flamingo Adası”nın yapılması ve “Homa Dalyanı”nı kurtarma çalışmalarının aynı anda yürütüldüğünü hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu bölge sadece İzmir’in değil, Türkiye ve dünyanın en önemli alanları arasında yer alıyor. Biz de, Kuş Cenneti’ni korumak ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kuş Cenneti’nde Büyükşehir Belediyesi ve  İzmir Kuş Cenneti Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından önemli işlerin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kuruyan sazlık alanlara su verdik. Doğal yapıya uygun balıkçı barınakları yaptık. Yolu stabilize hale getirdik. Flamingo üreme adasını hayata geçirdik. Homa Dalyanı’nı korumak için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Alanda su tutan okaliptus ağaçlarının yerine başka ağaçların dikimini yaptık. Kuş Cenneti’ni sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da bir cazibe merkezi haline getirebilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2009 yılında deniz suyunun yükselerek dalyanı tehdit etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yardım istedi. Büyükşehir, yaklaşık 100 kamyonluk dolgu malzemesi dökerek Homa Dalyanı ile deniz arasına set çekti. Bu set deniz suyunun dalyana karışarak yok olmasını önledi. Ancak Belediye’nin koruma amaçlı döktüğü malzeme kamuoyuna “moloz” diye yansıyınca, bazı çevreci örgütler, İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi de bu itiraz üzerine döktüğü malzemeyi kaldırdı.
Bu arada İçişleri Bakanlığı, Üniversite ve Belediye aleyhinde soruşturma başlattı. Kurumlar, soruşturmadan beraat etti.
Ancak İl Çevre Müdürlüğü, işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi ile talepte bulunan Ege Üniversitesi’ne 83’er bin lira para cezası kesti.
Daha sonraki süreçte Ege Üniversitesi tarafından hazırlanan planlar, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunularak onay alındı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Homa Dalyanı’nı kurtarma çalışmaları yeniden başlatıldı.

Kemalpaşa Belediyesi Halk Sağlığı Merkezi Açtı

Kemalpaşa Belediyesi, Sosyal Güvencesi Olmayan Vatandaşlara Hizmet Vermek Amacıyla Halk Sağlığı Merkezi Açtı Kemalpaşa Belediyesi, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara hizmet vermek amacıyla Halk Sağlığı Merkezi açtı. Sağlık merkezinin açılışına Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Metin Yaşar ile...

Konak'ta Bisiklet Etkinliği

Konak Belediyesi, Bianchi ve İzmir Bisiklet Derneği'nin Ortak Girişimiyle Düzenlenen 'Sağlığına Pedal Çevir' Adı Verilen Bisiklet Etkinliği, 8 Mayıs Cumartesi Günü Gerçekleştirilecek Konak Belediyesi, Bianchi ve İzmir Bisiklet Derneği'nin ortak girişimiyle düzenlenen 'Sağlığına pedal çevir' adı verilen bisiklet etkinliği, 8 Mayıs Cumartesi günü...

Unutkanlığın nedeni moleküler değişim

Almanya'daki Göttingen Avrupa Sinirbilimi Enstitüsünden Andre Fischer ve ekibinin fareler üzerinde yaptığı araştırma, beyindeki moleküler değişimlerin öğrenme ve hafızaya ilişkin genlerin işleyişini engellediğini gösterdi. Fischer ve ekibi, genç ve yaşlı farelerin bir yeri hatırlama becerisini karşılaştırdı. Belli bir bölmeye geldiklerinde farelere ayaklarından...

Kahve katarakttan koruyor

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Maryland Üniversitesinden bir grup bilim adamı, kafeinin, göz merceğini olası zararlardan ve dolayısıyla da katarakttan koruyabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmanın sunumu, Oftalmoloji Araştırma Derneğinin Florida'daki yıllık toplantısında yapıldı. Fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, kafeinin, kataraktın en...

Yüzdeki kilit gen bulundu

HÜ Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gen Haritalama Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Nurten Akarsu ve ekibi, insanlarda ciddi yüz yarıklarına ve gelişme anomalilerine neden olan Aristaless-like homeobox 1 (ALX1) adı verilen geni bularak embriyo döneminde yüzün nasıl geliştiğini aydınlatacak önemli bir adımı tamamladılar. Prof. Dr. Akarsu, AA muhabirinin...
erotik
Live İzmir