Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Uluslararası Türkçe Derneği'nin (TÜRKÇEDER) bu yıl 10'uncu kez düzenlediği Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir'deki etkinliği, İzmir Atatürk Stadyumu'nda yapıldı. Türkçe dilinin farklı kültür ve ülkelerde yaşayan kişilerce benimsendiği bu gecede, 135 ülkeden gelen 1500 öğrencinin gösterisini yaklaşık 100 bin kişi izledi.

Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağını izlemek için Atatürk Stadyumu'nu yaklaşık 100 bin İzmirli doldurdu. Saat 20.30 sıralarında başlayan şölende, stad içinde yer bulumayan bazı İzmirliler dışarıda kurulan dev ekranlarda gösteriyi izledi. İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) organize ettiği gece, farklı din, dil ve ırklardan oluşan çocuklar, geleneksel kıyafetleriyle İzmirlileri selamlamasıyla başladı. Atatürk Stadı'nda kortej yürüyüşü ile başlayan geceye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Aydın Valisi Kerem Al, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri ve üst düzey bürokratlar katıldı.

Gecede ilk konuşmayı yapan TÜRKÇEDER Tertip Komitesi Üyesi eski Bakanlardan Işılay Saygın şunları söyledi:

"İzmir'de 35 yıl önce başlayan hareket bugün dünyanın dört bir yanına yayıldı. Türk okulları, Türkiye'nin tanıtılması adına büyük görevler yerine getirmekte. Bunu gerçekleştiren gönül dostlarına binlerce kere teşekkür ediyorum. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlayan olimpiyatlarda katılım bu yıl 135 ülkeye yükseldi. Türkçe Olimpiyatları, dünya barışı ve geleceği için gerçekleştirilen ilk ve tek organizasyon. Bu öğrenciler geleceğin gönül elçileri, İzmir'in meyvelerini EXPO'da toplayacağına inanıyorum. Bu öğrencilerin yetişmesinde emeği geçenlere, öğretmenlerimize teşekkür ediyor, bu değerli insanları ayakta alkışlamaya davet ediyorum. Nice Türkçe Olimpiyatları'na."

Ardından, organizasyonun sponsorlarına plaket sunmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sahneye davit edildi. Plaket sunumunun ardından yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Kocaoğlu şunları söyledi:

"Türkçe Olimpiyatları sayesinde Türkçe'nin bugün 135 daha fazla ülkeye yayılarak devam edecek. Türkçe konuşuldukça dünyaya yayıldıkça Türkiye büyüyecek. Bu projenin sahiplerine, öğretmenlerine tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. Başarılar diliyor, saygılar sunuyorum canım hemşehrilerim."

Sponsor olan diğer kişilere plaket vermek için sahneye çağrılan isimlerden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Türkiye'nin en büyük stadının sevgiyle doldu, hatta saha kenarlarına taştı. İzmirliler, Egeliler televizyon başında bu güzel günü akşamı seyredenler, gerçekten dünyanın dört bir yanından gelen bu öğrenciler bugün size şarkı söyleyip şiir okuyorlar. Bize muhteşem bir gece yaşatıyorlar. Dünyanın çeşitli ülkelerine iş için gittiğimizde bizi karşılayan, bizlere tercümanlık yapan ticaretimizi kolaylaştıran bu öğrenciler gibi binlerce öğrenci var. Küresel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye için bu öğrenciler çok değerli. EXPO 2015 en büyük katkıyı Türk okulları yaptı, 2020'ye de aynı katkıyı yapacaklar ve inşallah EXPO 2020 İzmir'in olacaktır" dedi.

Gecede konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, fuarlar şehri olarak anılan İzmir'in artık olimpiyatlar şehri olarak anılacağını belirtti. 8 gün önce Diyarbakır'daki Türkçe Olimpiyatları etkinliğine, 4 gün önce de Ankara'daki etkinliğe katıldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, en heyecanlı ve coşkulu etkiliği İzmir'de İzmirlilerle yaşadığını söyledi.

Papua Yeni Gineli Athony Acanufa'nın, "Gemi Kalkıyor" şarkısıyla seyircileri coşturduğu gecede Azerbaycanlı Sema Sultanova Orhan Gencebay'ın unutulmaz eserlerinden "Gönül Yarası"nı seslendirdi. Moldova'dan gelen 12 erkek öğrencinin İzmir Zeybeği'ni oynaması seyircilerden büyük alkış aldı. Almanya'dan gelen Amina Sırpca "Kara değil mi?" adlı şarkıyı, Endonezyalı Patton Otlivio Latuperissia'nın seslendirdiği, "Ötme Bülbül" adlı parça uzun süre alkış aldı.

Gecenin ikinci bölümünde Türkmenistan'dan Aygül Elyasowaa, Koro eşliğinde "Güneşi İçenlerin Türküsü"nü seslendirdi. Tanzanya'dan gelen Münir Abdu'nun, Tarkan'ın "Dudu Dudu" adlı parcasını seslendirmesi İzmirlilirei çoşturdu. Moldova'dan Ştefan Roşcovan, "Gülüm" adlı parçayı, Tacikistanlı Farahmand Parvezzod "Beyaz mendil" şarkısını seslendirdi.

Yaklaşık 3.5 saat süren etkinlik, katılım gösteren öğrencilerin "Yeni Bir Dünya" adlı parçayı seslendirmesiyle son buldu.

BORNOVA'DA GÖZTEPE COŞKUSU

Kuruluşunun 89'uncu yılını kutlayan Göztepe Spor Kulübü'nün taraftarları yaşadıkları coşkuyu Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile de paylaştı. Taraftarlar, Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen coşkulu kutlamaya katılarak taraftarlara destek veren Başkan Olgun Atila'yı makamında ziyaret ederek teşekkür etti. İZMİR (İHA) - Kuruluşunun 89'uncu...

33. PINAR RESİM YARIŞMASI'NDA 23 MİNİK RESSAMA ÖDÜL

33 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Pınar Resim Yarışması'nın, bu yılki 23 minik kazananı belli oldu. İlköğretim çağındaki çocukların gelişimlerine destek olmak, resim sanatına ve güzel sanatlara ilgisini artırmak ve geleceğin ressamlarını yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen yarışmada minik ressamlar bu yıl sütün sağlıklı büyüme için önemini resme...

3.Urla Samut Baba Anma Şenlikleri Tamamlandı

Urla Belediyesi'nin Alevi Kültür Dernekleri Urla Şubesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri'nin katkılarıyla düzenlediği 3. Urla Samud Baba Anma Törenleri 14-15 Haziran günlerinde Samut Baba türbesinde yapıldı. Urla Belediyesi'nin Alevi Kültür Dernekleri Urla Şubesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri'nin katkılarıyla düzenlediği 3. Urla...

Ödemiş'te 45. Kiraz ve 12. Meyve Fidanı Festivali Yapıldı

Ödemiş'in Bademli beldesinde düzenlenen 45. Kiraz ve 12.Meyve Fidanı Festivali yoğun bir katılımla yapıldı. Bütünşehir Yasası sonrası belde belediyesinin kapatılması nedeniyle bu kez Ödemiş Belediyesi'nce düzenlenen festivalde ünlü fantezi müzik sanatçısı Hamiyet sahne aldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kiraz güzeli seçildi, en iyi kiraz ve en iyi meyve...

Amiral Turgut Reis Kışı Kadırgasıyla Burada Geçirmiş

'Eski Camii' olarakta anılan yer, Çeşme ilçe merkezinin 2 km kuzeyindedir. Bizans egemenliği sırasında I. Kılıç Arslan`ın kayınpederi Emir Çaka, yarımadayı ele geçirince, 1081 yılında Çeşme`ye gelmiş ve Oğuz Boyundan gelen Türkleri bu merkeze yerleştirmiştir. Halen bir cami kalıntısı ve geniş mezarlığıyla 11. yüzyıl Türk yerleşmelerine ait ilginç bir...
erotik
Live İzmir