Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Anadolu sayısız medeniyet sayısız kültür ve değişik inançların barınağı.Tarihi,doğası,efsaneleri ile Anadolu.
Anadolu tanrıların kendilerine yer edinmek için birbirleriyle savaştığı,peygamberlerin kendisine hayran olduğu Anadolu.
Ve Anadoluda yerimiz bu kez Bergama ve onun barındırdığı muhteşem eser KIZIL AVLU.
Bergama Kızıl Avluyu yerindeymiş gibi 360 derece ziyaret etmek için  TIKLAYIN


Kızıl Avlu, Mısır tanrısı Serapis’e adanmış bir tapınak iken Yahya Peygamber adına adanmış bir kilise olmuş. Günümüzde kulelerinden birisi “Kurtuluş Camii” olarak Müslüman halka hizmet veriyor, diğer bölümleri her inançtan turistin ziyaret ettiği bir müze.


Bergama yani Pergamon'da, tepede kurulu bulunan Akropol, "yukarı şehir" olarak adlandırılıyordu. Aşağıda ise Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleri bulunuyor. Pergamon’da ilk yerleşimin M.Ö. VIII.yüzyılda gerçekleştiğini, bulunan çömlek parçalarından anlıyoruz. Ama şirin ilçe, sayısız uygarlıkların izlerini korumayı başarmış. Bir çok muhteşem eserin günümüze ulaşmasını sağlamış. Gerçi, Akropol’ün eteğine kurulan eski Bergama evlerinin bütün malzemesi, yukarıdaki abidevi kentten alınıp kullanılmış. Berlin’e götürülen eserlerle ayrı bir “Pergamon Müzesi” kurulmuş, ama kent öylesine bayındırmış ki hala muhteşem bir müze kent olmayı başarıp binlerce ziyaretçi almaya devam ediyor.

Bergama, barındırdığı görkemi sayısız eserlerle gözler önüne seriyor. Anlatılmaya kalkışılsa uzunca bir yazı değil, belki de bir kitap oluşur. Bu yüzden burada bulunan eesrleri bier birer yazmayı uygun buluyorum. Hangi eseri anlatmam konusunda düşünürken, tepeden harika bir görüntü veren Kızıl Avlu’ya karar verdim. İşte muhteşem Bergama’dan muhteşem bir eser; Kızıl Avlu.

Adı Nereden Geliyor ?

Kullanılan malzemeden. Kırmızı ateş tuğlasıyla yapılmış. Bu yüzden halk arasında “Kızıl Avlu “ olarak isimlendirilmiş. Gerçi, önceleri bütün tuğlaların üzeri renkli mermer levhalarla kaplıymış ama görünen o ki çok uzun zaman öncesinde mermerler dökülmüş. Geriye sadece bazı dirsek bloklar kalmış. Ateş tuğlaları verimli Kaikos’un (Bakırçay) kenarındaki tuğla ocaklarından alınmış.

Yeri

Kızıl Avlu, Bergama merkezine 1 Km.lik bir mesafede. Yani "aşağı şehirde." Akropol’e çıkarken, tepeden bakıldığında muhteşem görüntü daha da öne çıkıyor. Aşağıdan baktığınızda, sadece bulunduğunuz kısmı görüyorken, yukarıdan harika mimarisine, simetrik görüntüsüne ve şehre hakim konumuna hayran kalıyorsunuz. Bazilikanın iki tarafına simetrik oturtulmuş bulunan iki dairesel kule ile eşi benzeri olmayan bir yapı.

 

Bazı tarihçiler Kızıl Avluyu ”Küçük Ayasofya” olarak adlandırıyorlar. Görkemi ve konumu ile onları haklı çıkartan abidevi eser, simetrik kuleleriyle bir farklılık da yaratmaktadır. Kulelerden bir tanesi daha sonra camiye çevrilmiş bulunduğundan dolayı diğerine oranla daha iyi durumda. Diğer kule cami olan kuleye oranla biraz daha harap hale gelmiş. Aslında, kulelerden biri Osmanlı İmparatorluğu zamanında hapishane olarak kullanılmış ama sonuçta bir tanesi uzun süre kullanım dışı  kaldığından oldukça harap bir duruma gelmiş. Bazilika ise içler acısı bir durumda olmasına rağmen hala görkemini koruyor.

Binanın, M.S. II. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmış olduğu düşünülüyor. Büyük bir alan üzerine inşa edilmiş bir avlunun içine oturtulmuş. 200 x100 metre ebadındaki bu avlunun büyük bir kısmı çevredeki evlerin altında kalmış. Avlunun altından akan Selinus (Bergama Çayı) iki antik tünel içinden akıtılmış. Tüneller bu gün de görülmektedirler.l

 

Nereye Kurulmuş?
 
Kızıl Avlu Bergama’da aşağı şehre inşa edilmiş. Bakırçay’ın (Kaikos) kolu olan Bergama (Selinous) Çayı üzerinde birbirini çaprazlama kesen iki tünel inşa edilerek anıtsal bina burada oluşturulan avluya yapılmış. Zaman içinde oldukça kötü korunan yapı ve çevresinde inşa edilen yerleşim bazilikanın avlusunu küçültmüş. Bergama Çayı korunmadığından adeta bir kanalizasyon akıntısına dönüşüp çöplük haline gelmiş. Fakat bakıldığında dikkatli gözler yansıyan görkemi çok rahat görebiliyor. Şu anda büyük bir hızla devam eden ve Almanlar'la yapılan restorasyon çalışmaları bittiğinde ortaya çıkacak olan son durumu tarih severler büyük bir merakla bekliyorlar.

Özellikleri
Kızıl Avlu, bu gün Bergama’nın biraz harap bir mahallesinde yapıların arasına sıkışıp kalmış bir durumda görkemini yitirmeden duruyor. Yer altı tanrısı Serapis ve tanrıça İsis ile tanrı Harpokrates’e tapınılıyormuş Kızıl Avlu’da. Bu yüzden avludaki heykeller ve kaidelerine bakıldığında Mısır uygarlığına ait devasa ölçüler görülüyor. Avlusuyla birlikte 260 x 100 metrelik bir alanı kaplıyor. Bazilikanın ölçüleri de 60 x 26 ve günümüze gelebilen yüksekliği 19 metre olarak ölçülüyor. Binanın ana kapısı 14 metre yüksekliğinde 7 metre genişliğindeymiş. Girişteki eşik atmış ton ağırlığında tek parça bir mermer bloktan oluşmuş. İçeride bulunan büyük mermer sütunlar Kozak taşından yapılmışlar. Kapının arkasında bulunan mermer bir bazilikada yine mermerden bir havuz bulunuyormuş. Dinsel törenlerde arınmak için bu havuz kullanılmaktaymış. Havuzun arkasına da yer altı tanrısı Serapis’in 10 metre boyunda bir heykeli bulunuyormuş. Heykele ait bir buçuk metrelik kaide halen yerinde durmaktadır. Ayin sırasında bu kaideye yer altındaki bir tünelden gelen rahip, heykelin içine girerek tanrı Serapis’i taklit edip konuşarak gerçekleştiriyormuş ayini. Kızıl Avlu bütün bu görkemine zaman içinde daha farklı tarihsel zenginlikler katmış.

 

İzmir Valisi Kıraç, Geleneği Bozmadı; İlk Orucunu İftar Çadırında Açtı

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'e geldiği ilk yıldan bu yana sürdürdüğü geleneği bozmayarak Ramazan ayının ilk orucunu Kordelyalı İşadamları Derneği'nin (KORDELYA) kurduğu iftar çadırında açtı. Kordelyalı İşadamları Derneği tarafından Karşıyaka ilçesi Atatürk Bulvarı üzerinde kurulan iftar çadırına gelen Kıraç, Ramazan ayının bereket ve sabır...

İzmir Valisi M.Cahit KIRAÇ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında kapasite artırımı yapılan tesisin açılışını yaptı.

İzmir Valisi M.Cahit KIRAÇ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında kapasite artırımı yapılan tesisin açılışını yaptı. Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Usta Gıda A.Ş'nin açılışında, Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehdi EKER'in de katıldığı Diyarbakır'daki toplu açılış törenine canlı yayın...

Zabıta Teşkilatı 55 yaşında

Zabıta Teşkilatı'nın 55. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen 'Zabıta Haftası' Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Cumhur Şenolsun, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Sadık...

İnönü Caddesi Cuma günü trafiğe açılıyor

Üçyol-Üçkuyular metro çalışmalarını hızlı tempoda sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Ağustos 2011 Cuma gününden itibaren İnönü Caddesi'ni (Poligon bölgesi hariç) gidiş-dönüş olarak çift yönlü olarak taşıt trafiğine açacak. Bu düzenlemeyle birlikte Göztepe istasyon bölgesi ve Fahrettin Altay Meydanı'ndaki inşaat alanları daraltılarak trafik...

Büyük Körfez için büyük adım

'Yüzülebilir Körfez' hedefiyle Büyük Körfez Projesi'ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, saatte ortalama 800 ton çamuru 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitedeki yeni tarama gemisinin alımı için 19 Ağustos'ta uluslararası ihaleye çıkıyor. Her yıl derelerin taşıdığı alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi'nin...
erotik
Live İzmir