Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Görme engellilere “kılavuz” çizgi  
 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engellilerin kentteki önemli noktalara ulaşımını kolaylaştıracak “kılavuz çizgi” uygulaması için düğmeye bastı. Projeyi yaygınlaştırmadan önce engellilerle bir araya gelen Büyükşehir yetkilileri, hazırlanan deneme parkurunu test etmelerini istedi, Proje bizzat kullanıcılar tarafından onaylandıktan sonra, kentin önemli noktalarında uygulanacak.

Engellilerin günlük yaşamda daha fazla rol almaları için bugüne dek çeşitli uygulamaları hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kılavuz çizgi projesi ile önemli bir ihtiyacı daha gidermek üzere yola çıktı. Görme engellilerin gitmek istedikleri noktalara yönlendirilmesini sağlayacak “kabartma boyayla hazırlanmış kılavuz çizgi” projesi, yakında kentin önemli arterlerinde uygulanmaya başlayacak. Kamu binaları, tren, metro istasyonları, ana kavşaklar ve ihtiyaç olan bir çok yerde aynı standartta örülecek çizgiler ağı sayesinde görmeyenlerin şehir içinde bağımsız dolaşımı sağlanacak.

Projenin yaygınlaştırılmasından önce kullanıcılar tarafından onaylanmasını isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, görme engellilerin Kültürpark’taki pilot uygulamayı denemesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer, Sosyal Projeler ve Hizmetler Daire Başkanı Ferhan Şirvan, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülgün Tosun, İzmir Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Kürşat Bedir ve Çağdaş Görmeyenler Derneği temsilcileri bir araya gelerek Kültürpark Cumhuriyet Kapısı’ndan Engelliler Merkezi’ne kadar uzanan hattaki örnek uygulamayı inceledi. Kabartma çizgiler yardımıyla ilerleyerek yollarını bulmaya çalışan görme engelliler Ufuk Özen ve Uygar Sönmez, kendi önerilerini de dile getirdi.

Çift kompenantlı boya kullanıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Kent Konseyi Engelli Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda söz konusu uygulamayı hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Çift kompenantlı termoplastik boyayla oluşturduğumuz çizgilerle görme engellilerin bir takım yerlere erişebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bu örnek uygulamayı görme engelli arkadaşlarımız test ediyor. Onların da önerilerini alarak kentin merkezi yerlerinde de uygulamalarımıza devam edeceğiz. Kavşaklarda farklı standartlarda uygulanacak. Normal ulaşım güzergahlarında şeritler halinde devam edecek. Görme engelli arkadaşlarımızın erişebilirliklerini kolaylaştırmak istiyoruz.”

Örnek uygulama çok beğenildi
Projeden yararlanacak engelliler ise görüşlerini şöyle dile getirdi:

Ufuk Özen (Çağdaş Görmeyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi):
“Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda gösterdiği duyarlılığa öncelikle teşekkür ediyorum. Birincisi engellinin erişimi için böyle bir fiziki mekan düzenlemesi yapması doğru bir yaklaşım, bence daha da önemlisi bunu birebir kullanıcıları ile paylaşıp uygulamayı o şekilde hayata geçirmesi çok daha önemli. Burada biz bunu görüyoruz. Şu anda bu prototip uygulamayı test ediyoruz. Bizim görüşümüzü alıyor Büyükşehir Belediyesi yetkilileri. Bu gerçekten güzel bir şey. Çünkü ben sağlıklı bir verim alamazsam, bunlar boşa giden çaba ve masraf olarak kalacak. Yetkililer ‘uygulamanın nerede olması sizin için doğrudur’ diye sordular. Hem kullanılacak malzeme, hem nerelerde uygulanacağı konusunda bizim görüşümüzü aldılar. Bu uygulamalar engellinin erişimi ve hayata dahil olması açısından çok önemli.”
Uygar Sönmez (Çağdaş Görmeyenler Derneği Üyesi):
“Güzel bir uygulama. Zaten yıllardır düşündüğümüz kendi aramızda konuştuğumuz bir şeydi bu. Şimdi bunu bizzat yaşayarak göreceğiz. Uzun zamandır üzerinde düşünülen bir projeydi. Olumlu güzel bir uygulama, bir engele takılmadan, alıp başını gitmek konusunda önemli bir aşama. Gerçekten keyif aldım. Bu uygulama bütün kente yayılırsa, bir kere medeni cesaretimizi artırır, her zaman gidemediğimiz yerlere gidebiliriz. Bir de insanlar bir miktar daha birbirine saygılı olmayı öğrenir, bu yol engellilerin kullandığı bir hat diye bilinir.”
Kürşat Bedir (İzmir Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi):
“Görme engellilerin evden çıkması daha da kolaylaşacak. Görme engellinin engeli ortadan kalkacak değildir ama siz onu sokağa çıkaracak engelleri ortadan kaldırırsanız, herkes sosyal hayatını yaşamak isteyecektir. Daha aktif daha işe yarar engelliler ortaya çıkacağını düşünüyorum. Tabii bu bir deneme süreci… Arkadaşların bastonlarıyla dokunarak yaptıkları incelemenin ardından alternatif olarak ne yapılabilir ya da daha kullanışlı hale nasıl getirilebilir. Tüm bu konularda önerilerimizi sunuyoruz.”
 

Kuraklıkla mücadelede “İzmir” modeli

2008 yılında AB İstatistik Kurumu'nun 'Avrupa'nın en kurak ikinci kenti' ilan ettiği İzmir, Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde yürüttüğü su tasarrufu kampanyasıyla bu sıkıntılı süreci sorunsuz atlatmıştı. Bugün kuraklık tehlikesi yaşayan kentlerin 'İzmir modelinden' alacağı çok ders var. Türkiye, küresel iklim değişikliği nedeniyle...

Geleceğe yatırım!

Türkiye'ye örnek çevre projeleriyle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2004-2014 yılları arasında 3.6 milyar liralık çevre yatırımı gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması ve sağlıklı çevre için 10 yılda çok önemli yatırımlara imza attı. Çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz,...

Genç Bilim Adamının Buluşu Ses Getirecek!

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, yerli teknoloji çalışmalarında önemli bir başarıya imza attı. Gediz Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, dışa bağımlı teknolojiyi millileştirecek, Türkiye'nin adını yurt dışında duyuracak elektrik motoru geliştirdi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Durmuş Uygun, dışa...

Tasarıma yeni bir soluk!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından gerçekleştirilen 'Yaparak Tasarlamak' başlıklı tasarım atölyeleri, moda tasarımı ve endüstriyel tasarım öğrencilerini alanlarında isim yapmış tasarımcılarla işliklerde buluşturdu. İzmir Akdeniz Akademisi'nin IF WEDDING FASHION İZMİR 2014 – 8.Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı...

Ekmek kardeşliği!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Ekmek Fabrikası'nda ürettiği guletnsiz ekmekler, sadece İzmir'de değil Türkiye'nin 62 şehrindeki çölyak ve fenilketonüri hastaların umudu oldu. 75 kuruştan satılan glutensiz ekmeklere her geçen gün artan talep doğrultusunda, aylık 8 bin adet üretime ulaşıldı. Üretilen ekmekler, kargoyla 62 şehirde 500 noktaya...
erotik
Live İzmir