Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Büyükşehir Belediyesi’nin dünyanın “kent merkezindeki en büyük antik agorası” olarak bilinen İzmir Agorası’ndaki kamulaştırmaları sürerken, yıkılan binaların altından her geçen gün yeni bir buluntu daha ortaya çıkıyor. Batı Anadolu’da en büyük mozaikli zemin buluntusu, bunlardan bir tanesi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi İzmir Agorası’nda sürdürdüğü çalışmalarda yıkımlar ara vermeden devam ederken, yıkılan evlerin altından çıkarılan tarihi buluntular şaşırtmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin “Arkeoloji ve Tarih Parkı” olarak düzenlemeye hazırlandığı Agora ve çevresinde Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından devam ettirilen çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular, İzmir için büyük önem taşıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan alanda bulunan ve 900 metrekarelik alanın hemen hemen yarısını kaplayan mozaik döşeme, büyüklüğü ve yerinde korunmuş olması ile İzmir ve Batı Anadolu için bir ilk olma özelliği taşıyor.

İğneyle kuyu kazıyorlar
Geometrik desenlerden oluşan büyük boyutlardaki mozaik üzerinde restorasyon ve düzenleme çalışmaları ara vermeden yoğun olarak devam ediyor.
Mozaik alanda devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Akın Ersoy şöyle konuştu:
“Bölgede iki senedir kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Mozaikli yapı dememizin nedeni, tabanın tümünde mozaik zemin olmasından kaynaklanıyor. Burası, Batı Anadolu’da en büyük mozaikli zemin buluntusu olarak görünüyor. Çünkü ilk tespitlerimize göre burası 900 metrekarelik bir alan ve mozaikler hemen hemen bu alanın yarısını kaplıyor. M.S. 2. yüzyılda yapılmış bir kültür sarayı, toplantı salonu olarak tanımlayabileceğimiz yapı. Arkadaşlarımız bir yandan mozaikleri ortaya çıkarırken diğer yandan da restorasyonunu yapıyorlar.”
Mozaikli alanın kent turizmine bir an önce katılması için ara vermeden çalıştıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, “Mozaikli alanda çıkarılan yaklaşık birer santimetre büyüklüğündeki küp parçacıklarının her birini tek tek yerine koyuyoruz. Buraya ziyaretçi akışı devam ettiği için çıkardığımız malzemenin restorasyonunu yapmamız gerekiyor” dedi.

Bitki betimlemeleri
Mozaik figürlerin bitkisel motiflerden oluştuğu bilgisini veren Akın Ersoy şöyle devam etti: “Bizim bulduğumuz mozaiklerde yuvarlak ve kare modüller içerisinde bitkisel motiflerden ibaret iç içe geçmiş halkalar yer alıyor. Bunnun yanı sıra, kadeh formatında objeleri tasvir eden figürler de var. Mozaik tabanın yaklaşık 200 yıl kullanıldığının işaretlerini görüyoruz. Bu yapı, iki evreli mozaik tabana sahip. En üst tabaka M.S. 4. yüzyıla ait olan ikinci evre. Birinci evre mozaik tabanı ise, M.S. 2 yüzyıla ait. Demek ki, yaklaşık 200 yıl boyunca kullanılmış bir taban bu. Bir yangın geçirmiş, tahrip görmüş ve onun üzerine yeni bir döşeme oluşturmuşlar. Şimdi biz ikinci evre mozaiğine sahibiz” diye konuştu.

Büyükşehir’den Agora’ya 27 milyon
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, “Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi” çerçevesinde bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi. Toplam 21 bin 987 metrekarelik alandan 18 bin 337 metrekaresini kamulaştırarak tapusunu alan Büyükşehir Belediyesi, geri kalan bölümleri kamulaştırmak için de çalışmalarını sürdürüyor.

Tarihte Kölelerin İlk Defa Satılmaya Başlandığı Pazar Yeri

Eski Yunanca da Homeros un İlayda Destanı'nda 'toplantı yeri, meclis' anlamını taşır. Roma dönemine ait bu semt İzmir' de Namazgah da bulunur. Antik dönemlerde politik toplantıların ve halkın alışveriş yaptığı bir yerdir Agora. Ticari olmaktan ziyade, bir devlet agorası görünümündeki İzmir Agorası, bugüne kadar ortaya çıkarılan...

Osmanlı Mirası Süsleme Sanatı : KAT!

Altın varaklarla çerçevelenmiş cennet bahçeleri, kâğıttan yapılmış renk ormanları, kâğıdı nakış nakış işleyen kat'ı sanatı. Arapça bir kelime olan kat'ı, kesmek anlamına geliyor. Kat'ı sanatı ise, kâğıt ve deri gibi farklı malzemelerin kesilerek motif ve resimlerin ortaya çıkmasından oluşuyor. Kökleri milattan sonra 2. yüzyıla dayanan bu...

Dünyanın En Güzel Kubbeli Camileri!

Dünyanın en güzel kubbe süslemeli cami mimarilerine hayran kalacaksınız. Listede Türkiye'den 3 yer bulunuyor. İşte o harika kareler; Fatıma Masume Türbesi - İran Nasır El-Mülk Cami - İran Nasır El-Mülk Cami - İran Şeyh Lütfullah Camii, İsfahan - İran Mescid-i Vakil Camii, Şiraz - İran Celil Hayat Camii, Erbil - Irak İmam Camii, İsfahan -...

''Çifte Şelale'' Doğa Tutkunlarının Uğrak Yeri Oldu

Teşvikiye Beldesi'ndeki Çifte Şelale, havaların ısınmasıyla özellikle İstanbul'daki doğa tutkunlarının uğrak yeri oldu. Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye Beldesi'ndeki Çifte Şelale, havaların ısınmasıyla doğa tutkunlarının uğrak yeri oldu. Çifte Şelale, son yıllarda Türkiye'nin nüfusu en yoğun ve en hareketli şehri...

Tarihsel Sembollerle ''Tılsımlı Resimler''

Altoparlak'ın memleketi Tarsus'un simgesi olan Şahmeran'ın ağırlıklı olarak kullanıldığı eserler, 28 Mart Cumartesi gününe kadar sanatseverler tarafından görülebilecek. Serginin açılışında konuşan Funda Altoparlak, ཌྷ yıldır resim öğretmeniyim. Bir yandan da resim yapıyorum. Okulu bitirdiğim sene bir resim yarışmasında Türkiye ikincisi...
erotik
Live İzmir