Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Yatırımcı için uygun fiyatta sanayi arsaları

Birçok ülke tarafından örnek alınan Türkiye'ye özel organize sanayi bölgesi modeli, yatırımcılara bir çok avantaj sunuyor. 113 yeni Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. OSB'lerin alanı 69 bin hektara yakın. İl il organize sanayi bölgeleri:
Birçok ülke tarafından örnek alınan Türkiye'ye özel organize sanayi bölgesi modeli, yatırımcılara pek çok avantaj sunuyor. 113 yeni OSB kuruluyor. OSB'lerin alanı 69 bin hektara ulaşıyor.
 
Ayrıca, önümüzdeki dönemde OSB'lerin sektörel ve bölgesel teşviklerden özel bir pay alabilmesi için lobi çalışmaları yürütülüyor.

KAZAKİSTAN, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin Türkiye'yi ilgiyle izleyip bugün­lerde model almak istedikleri organize sa­nayi bölgelerinin (OSB) sayısı 261'e çıkı­yor. Yani 113 yeni OSB kuruluyor. Böyle­ce OSB'lerin alanı 69 bin hektara ulaşıyor. Bir yandan faaliyette bulunan 148 OSB içindeki tahsis edilecek yerler, bir yandan yeni OSB'lerdeki arazilerle yatırımcıya alt­yapı, elektrik, doğalgaz, su, telefon ve atık üniteleri gibi hizmetlerde avantaj sağlanı­yor.

Aynı zamanda sanayide kümelenme hedefine ulaşılıyor. Sanayiciler organize davranarak sektörel ve bölgesel teşvikler­den yeni dönemde özel bir pay alabilmek için lobi çalışmalarını yürütüyorlar. Sanayicinin bürokratik işlemlerden kur­tulduğu, altyapı ve diğer maliyetlerini en aza indirdiği OSB'lerin sayısı, OSB'lerin ortaklaşa kurduğu OSB üst kuruluşu (0S-BÜK) ile 261'e çıkıyor.

Böylece yeni 113 OSB ile 19 bin 203 hektar alan daha OSB alanı olacak ve toplam alan 69 bin hektar alana çıkacak. Bursa ve izmir'de 13, Ko­caeli ve Ankara'da 12, Afyon ve Konya'da 9, istanbul'da 8 OSB olacak. Toplamda 260 OSB'nin 31'i ihtisas OSB'si olarak fa­aliyet gösterecek. İlk kez Yalova'da bilişim için özel ihtisas OSB kurulacak.

AFYON, İZMİR VE ANKARA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Halen faaliyette olan 148 OSB'de de toplam 42 bin 700 adet parselin 32 bin 777 adedi tahsis edildi. Yani mevcut alan­da da doluluk oranı yüzde 76 düzeyinde. OSB'ler içinde 39 bin fabrika faaliyette, inşa halinde 3 bin 546 fabrika bulunuyor. OSB'ler içinde kriz ve diğer nedenlerle 4 bin 687 fabrika kapalı durumda. Yine OSB alanı içinde yaklaşık 1 milyon kişi çalışıyor.
113 yeni OSB'nin 7'şer tanesi Afyon, izmir ve Ankara'da; 5'er tanesi Denizli ve Konya'da, 4'er tanesi ise Aydın ve Kocae-li'de kurulacak. Yeni OSB'lerin 23'ü yer seçimi aşamasında.
Bunlar 3 bin 395 hektar alanı kapsaya­cak. 30 yeni OSB için kamulaştırma yapılı­yor. Bunların alanı ise 5 bin 965 hektar ola­cak. Planlama aşamasında olan 18 OSB 3 bin 757 hektar alanı kaplayacak. 42 OSB'de ise altyapı inşaatları devam ediyor.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ  NASIL KURULUYOR?
OSB'lerle sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunul­ması hedefleniyor. Ayrıca birbirini tamam­layıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program çerçevesinde üretim yapmalarıyla, üretimde ve­rimliliğin ve kar artışının sağlanması, sana­yinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırıl­ması ile tarım alanlarının sanayide kullanıl­masının disipline edilmesi hedefleniyor. Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, ortak arıtma te­sisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi de di­ğer amaçlar arasında bulunuyor. OSB'ler devlet göze­timinde, kendi organlarınca yönetiliyor.

Türkiye'de dört tip OSB kurulabiliyor. Bunlar bakanlık kredi desteğiyle kurulan OSB'ler, bakanlık kredi desteğinden yarar­lanmayan OSB'ler, özel OSB'ler ve tarıma dayalı ihtisas OSB'leri olarak sıralanıyor. Ayrıca, OSB'ler yatırım konularına göre de "karma OSB" ve "ihtisas OSB" olmak üzere ikiye ayrılıyor.

OSB'ler, kurul­ması öngörülen yerde var­sa sanayi odası, yoksa tica­ret ve sanayi odası, o da yoksa ticaret odasından en az biri ile talepleri halinde il özel idaresi veya OSB'nin içinde buluna­cağı il, ilçe veya belde belediyesinin, bü-yükşehirlerde ayrıca büyükşehir belediyesi­nin temsilcilerince imzalı ve valinin olumlu görüşünü alarak kuruluş protokolünün ba­kanlıkça onaylanması ve sicile kaydıyla tü­zel kişilik kazanıyor. Ancak ihtisas OSB'lerde bunların dışında konusuyla ilgi­li mesleki kuruluş ve teşekküller de kuru­cular arasına dahil ediliyor.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN AVANTAJLARI
OSB'lerin kuruluşunda görev alan oda, belediye ve il özel idaresi gibi kurumların görevleri, OSB'de yer alan sanayicilerin üçte ikisinin üretime geçmesiyle sona eri­yor. Bundan sonra OSB katılımcılarının iş­tirakiyle yapılan genel kurul toplantıların­da seçilen yönetim ve denetim kurulları ta­rafından yönetiliyor. OSB tüzel kişiliği, kendi bütçesi ve gelir kaynakları ile imar planları ve altyapı projele­rini yaparak inşasını ta­mamlıyor. OSB'de faaliyet gösteren sanayicilerin her türlü izin, ruhsat ve bürok­ratik işlemlerini sonuçlan­dırıyor.

OSB tüzel kişiliklerinin görevleri arasında arazi te­mini için gerektiğinde ka­mulaştırma yapmak, yapı ruhsatlarını vermek ve inşa­atları denetlemek, yapı kul­lanma izin belgelerini ver­mek, işyeri açma ve işletme ruhsatlarını vermek, elektrik üretim tesisleri kurarak veya satın alarak elektrik dağıtımını yap­mak, doğalgaz dağıtımını yapmak, su te­min ederek dağıtımını yapmak, atık su şe­bekesini yönetmek ve ortak arıtma tesisini kurmak ve işletmek ile katı atık yönetimi ve genel güvenlik hizmetlerini sağlamak yer alıyor.

İbni Melek Türbesi Tire

İzmir ili Tire ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde İbni Melek Medresesi'nin yanında bulunan bu türbe Tireli fıkıh, meal, tefsir alimi İbni Melek Abdüllatif Efendi'ye aittir. Abdüllatif İbni Melek Efendi Aydınoğlu Mehmet Bey'in ve oğullarının öğretmenliğini yapmıştır. İbni Melek Türbesi içerisinde üç mezar daha bulunmaktadır. Bunlar Seyidi Rabbani Mevlana...

İzmir Büyükşehir Haşereye Savaş Açtı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 12 ay boyunca sürdürdüğü haşere mücadele çalışmalarına destek için ileri teknolojiye sahip 5 adet yeni ilaçlama makinesi daha aldı. Üzerinde ilacın miktarını kendisi ayarlayan cihazlar bulunan araçlar sayesinde sinekler hem larva döneminde hem de havada uçarken etkisiz hale getiriliyor.İzmir Büyükşehir Belediyesi, sınırlarına dahil olan...

Şirzat Bey`in Kımız Çiftliği

Şirzat Bey, ata içeceği kımız ve tüm Türk boylarının doğup büyüdüğü Otağ, yani 'Yurt.' kurmak amacıyla; 1987 yılında Altay Dağları'nı andıran bu vadiyi satın almış. İlk olarak da, iç motifleri Türkistan'dan davet edilen ünlü Kazak ressam Aman Abzalbek tarafından çizilen bir Otağ inşa etmiş. Otağ'ın kendine özgü bir oturma düzeni olurmuş....

Diyabet İçin Karikatür Yarışması

Bostanlı Rotary Kulübü'nün 'Diyabet için bir Karikatür Çiz' Yarışması'nda liseli gençler, yükselen tehlikeyi güldürerek anlatmaya çalıştı. Türkiye'de obezite sayısı 20 milyonu, diyabet hasta sayısı 10 milyonu aştı. Uzmanların 'yükselen tehlike' olarak nitelendirdiği iki hastalığa karşı bu kez gençler dikkat çekti. Bostanlı Rotary...

12. Bahattin Tatış Resim Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

İlki 2002 yılında düzenlenen Ulusal Bahattin Tatış Resim Yarışması'na bu yıl da ülkemizin farklı illerinden ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören birçok genç özgün eserleri ile katıldılar. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da her eser alanında söz sahibi jüri üyeleri tarafından titizlikle incelendi ve 12 eser ödüle layık görüldü. Bugüne...
erotik
Live İzmir