Yatırımcı için uygun fiyatta sanayi arsaları
Birçok ülke tarafından örnek alınan Türkiye'ye özel organize sanayi bölgesi modeli, yatırımcılara bir çok avantaj sunuyor. 113 yeni Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. OSB'lerin alanı 69 bin hektara yakın. İl il organize sanayi bölgeleri:
Birçok ülke tarafından örnek alınan Türkiye'ye özel organize sanayi bölgesi modeli, yatırımcılara pek çok avantaj sunuyor. 113 yeni OSB kuruluyor. OSB'lerin alanı 69 bin hektara ulaşıyor.
Ayrıca, önümüzdeki dönemde OSB'lerin sektörel ve bölgesel teşviklerden özel bir pay alabilmesi için lobi çalışmaları yürütülüyor.
KAZAKİSTAN, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin Türkiye'yi ilgiyle izleyip bugünlerde model almak istedikleri organize sanayi bölgelerinin (OSB) sayısı 261'e çıkıyor. Yani 113 yeni OSB kuruluyor. Böylece OSB'lerin alanı 69 bin hektara ulaşıyor. Bir yandan faaliyette bulunan 148 OSB içindeki tahsis edilecek yerler, bir yandan yeni OSB'lerdeki arazilerle yatırımcıya altyapı, elektrik, doğalgaz, su, telefon ve atık üniteleri gibi hizmetlerde avantaj sağlanıyor.
Aynı zamanda sanayide kümelenme hedefine ulaşılıyor. Sanayiciler organize davranarak sektörel ve bölgesel teşviklerden yeni dönemde özel bir pay alabilmek için lobi çalışmalarını yürütüyorlar. Sanayicinin bürokratik işlemlerden kurtulduğu, altyapı ve diğer maliyetlerini en aza indirdiği OSB'lerin sayısı, OSB'lerin ortaklaşa kurduğu OSB üst kuruluşu (0S-BÜK) ile 261'e çıkıyor.
Böylece yeni 113 OSB ile 19 bin 203 hektar alan daha OSB alanı olacak ve toplam alan 69 bin hektar alana çıkacak. Bursa ve izmir'de 13, Kocaeli ve Ankara'da 12, Afyon ve Konya'da 9, istanbul'da 8 OSB olacak. Toplamda 260 OSB'nin 31'i ihtisas OSB'si olarak faaliyet gösterecek. İlk kez Yalova'da bilişim için özel ihtisas OSB kurulacak.
AFYON, İZMİR VE ANKARA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Halen faaliyette olan 148 OSB'de de toplam 42 bin 700 adet parselin 32 bin 777 adedi tahsis edildi. Yani mevcut alanda da doluluk oranı yüzde 76 düzeyinde. OSB'ler içinde 39 bin fabrika faaliyette, inşa halinde 3 bin 546 fabrika bulunuyor. OSB'ler içinde kriz ve diğer nedenlerle 4 bin 687 fabrika kapalı durumda. Yine OSB alanı içinde yaklaşık 1 milyon kişi çalışıyor.
113 yeni OSB'nin 7'şer tanesi Afyon, izmir ve Ankara'da; 5'er tanesi Denizli ve Konya'da, 4'er tanesi ise Aydın ve Kocae-li'de kurulacak. Yeni OSB'lerin 23'ü yer seçimi aşamasında.
Bunlar 3 bin 395 hektar alanı kapsayacak. 30 yeni OSB için kamulaştırma yapılıyor. Bunların alanı ise 5 bin 965 hektar olacak. Planlama aşamasında olan 18 OSB 3 bin 757 hektar alanı kaplayacak. 42 OSB'de ise altyapı inşaatları devam ediyor.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ NASIL KURULUYOR?
OSB'lerle sanayinin disipline edilmesi, şehrin planlı gelişmesine katkıda bulunulması hedefleniyor. Ayrıca birbirini tamamlayıcı ve birbirinin yan ürününü teşvik eden sanayicilerin bir arada ve bir program çerçevesinde üretim yapmalarıyla, üretimde verimliliğin ve kar artışının sağlanması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması ile tarım alanlarının sanayide kullanılmasının disipline edilmesi hedefleniyor. Sağlıklı, ucuz, güvenilir bir altyapı ve ortak sosyal tesisler kurulması, ortak arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi de diğer amaçlar arasında bulunuyor. OSB'ler devlet gözetiminde, kendi organlarınca yönetiliyor.
Türkiye'de dört tip OSB kurulabiliyor. Bunlar bakanlık kredi desteğiyle kurulan OSB'ler, bakanlık kredi desteğinden yararlanmayan OSB'ler, özel OSB'ler ve tarıma dayalı ihtisas OSB'leri olarak sıralanıyor. Ayrıca, OSB'ler yatırım konularına göre de "karma OSB" ve "ihtisas OSB" olmak üzere ikiye ayrılıyor.
OSB'ler, kurulması öngörülen yerde varsa sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası, o da yoksa ticaret odasından en az biri ile talepleri halinde il özel idaresi veya OSB'nin içinde bulunacağı il, ilçe veya belde belediyesinin, bü-yükşehirlerde ayrıca büyükşehir belediyesinin temsilcilerince imzalı ve valinin olumlu görüşünü alarak kuruluş protokolünün bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydıyla tüzel kişilik kazanıyor. Ancak ihtisas OSB'lerde bunların dışında konusuyla ilgili mesleki kuruluş ve teşekküller de kurucular arasına dahil ediliyor.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN AVANTAJLARI
OSB'lerin kuruluşunda görev alan oda, belediye ve il özel idaresi gibi kurumların görevleri, OSB'de yer alan sanayicilerin üçte ikisinin üretime geçmesiyle sona eriyor. Bundan sonra OSB katılımcılarının iştirakiyle yapılan genel kurul toplantılarında seçilen yönetim ve denetim kurulları tarafından yönetiliyor. OSB tüzel kişiliği, kendi bütçesi ve gelir kaynakları ile imar planları ve altyapı projelerini yaparak inşasını tamamlıyor. OSB'de faaliyet gösteren sanayicilerin her türlü izin, ruhsat ve bürokratik işlemlerini sonuçlandırıyor.
OSB tüzel kişiliklerinin görevleri arasında arazi temini için gerektiğinde kamulaştırma yapmak, yapı ruhsatlarını vermek ve inşaatları denetlemek, yapı kullanma izin belgelerini vermek, işyeri açma ve işletme ruhsatlarını vermek, elektrik üretim tesisleri kurarak veya satın alarak elektrik dağıtımını yapmak, doğalgaz dağıtımını yapmak, su temin ederek dağıtımını yapmak, atık su şebekesini yönetmek ve ortak arıtma tesisini kurmak ve işletmek ile katı atık yönetimi ve genel güvenlik hizmetlerini sağlamak yer alıyor.