iyi tarım sertifikası olmayan ürünlerin satışı mümkün olamayacak. Bunun semt pazarlarına da yayılmasını bekliyoruz. Bu zorunluluk nedeniyle üreticiler hızla bu sisteme geçmeye çalışıyor. Özellikle Migros'un başlattığı uygulama sonrası üreticinin sertifika talebinde çok düşük artış yaşanıyor. Mevcut başvurular ve ilgi, başvuruların 2010 yılında 100 kat artacağını gösteriyor'' dedi.
İzmir'de Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre 2007 yılında 4 bireysel ve 1 grup girişimci bin 313 dekar alanda, 7 üründe iyi tarım uygulamasına geçerken 2009 yılında 4 grup ve 53 bireysel girişimci, 17 bin 192 dekar alanda 17 üründe iyi tarıma geçti. İzmir'de en fazla yetiştirilen iyi tarım ürünleri ise kiraz, domates, şeftali ve mandalina oldu.İzmir'de iyi tarım sertifikasıyla üretim yapılan tarım arazisi 17 bin 192 dekara çıkarken küçük üreticiler grup kurarak başvuruda bulunuyor.
Türkiye'de tüketiciye sunulan sebze ve meyvede önemli bir sorun olarak gösterilen ilaç kalıntısı sorununu önemli ölçüde çözecek olan İyi Tarım Uygulaması 'nın hızla yayıldığı belirtildi. Türkiye 'de sebze ve meyvede önemli bir üretim merkezi olan İzmir'de sertifikalı üretim için başvuru yapan işletme sayısının 2010 yılında 500 'ü aşması bekleniyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Ahmet Yeşilli, organik tarımda en yüksek üretime sahip İzmir'in, iyi tarım konusunda da birinci konumda olduğunu söyledi.
Üretimin tam anlamıyla kayıt altına sokulduğu iyi tarım uygulamasıyla çevre , insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılmasının öngörüldüğünü kaydeden Yeşilli, şöyle konuştu:
''İyi Tarım Uygulaması 'na başvuran üretici toplam 130 noktada kontrol ve denetime tabi tutuluyor. Gıda güvenliğinin sağlanmasında en etkili ve yaygın yöntem olan iyi tarım uygulaması kapsamında üretim yapılan toprak, kullanılan tohum, ilaç ve gübreler tahlil edilerek kayıt altına alınıyor. Ayrıca tarım işletmelerinde çalışanların sağlıklı koşullarda çalışması ve sosyal hakları da kontrol ediliyor. Üretim sırasında çevreye yapılan etkiler de denetim kriterleri arasında yer alıyor. Üretimin tamamı kayıt sistemi içinde yapılması nedeniyle raftaki ürünün kodundan o ürünün hangi tohumdan hangi gübreyle hangi tarlada üretildiği saptanabiliyor. Bu nedenle iyi tarım uygulaması , hormon kullanımı ve ilaç kalıntısı gibi sorunları tamamen ortadan kaldıracak bir sistemdir .''
İyi Tarım Uygulamasıyla üretimin geleneksel üretimden daha maliyetli olmadığını, kriterlere uyan üreticinin uluslararası geçerliliğe sahip GAP belgesine sahip olması ve ihracat yapabilmesi nedeniyle pazar imkanlarını artırdığını dile getiren Yeşilli, iyi tarım uygulaması yapan üreticiye dönüm başına 20 lira prim verildiğini de kaydetti.
Yeşilli, uygulamanın yurt dışında market zincirlerinin raflarına koydukları sebze ve meyve için sertifika zorunluluğu getirmesi sonrası yaygınlaştığını, Türkiye 'de de ilk olarak Migros'un bu zorunluluğu getirdiğini belirterek, şunları söyledi:
''Diğer market zincirleri de hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Yakın bir dönemde market zincirlerinde