Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b1.jpg

- Sultan 1. Ahmet tarafından 1616 yılında mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya Ayasofya’nın karşısında yaptırılan Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında ön sıralarda yer alıyor. Cami'nin temelleriyse 401 sene önce 31 Aralık günü atılmıştı.

 

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b2.jpg

- Osmanlı sultanları ve ailesi tarafından yaptırılan ve ”Sultan camileri” anlamına gelen selatin camilerinin 6′ncısı olan Sultanahmet Camisi, İznik çinileriyle bezeli olduğu için Avrupalılar tarafından ”Mavi Cami (Blue Mosque)” olarak adlandırılıyor.

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b3.jpg

- İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunan Sultanahmet Camisi, Mimar Sinan sonrası klasik mimarinin en büyük ve en önemli eseri olarak biliniyor.

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b4.jpg

- Caminin yapımı 1616′da tamamlanırken, yapımı 1620 yılına kadar süren külliyenin diğer binalarının, dağınık bir düzenlemeyle yerleştirildiği görülüyor.

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b5.jpg

- Binalar, tüm alana hakim ve dış avlu içinde yer alan cami ve hünkar kasrı çevresinde işlevlerine göre dini, eğitim yapıları ve sosyal tesisleri olarak gruplandırıldı.

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b6.jpg

- İznik çinileriyle bezenmesi, yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkate şayan en önemli yanı olarak öne çıkıyor. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezeli olan ve çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılması, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye götürüyor.

 

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b7.jpg

- http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b7.jpg

- http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b7.jpg

-Sultanahmet Camisi, aynı zamanda Türkiye’nin 6 minareli tek selatin camisi olma özelliğini de taşıyor.

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b8.jpg

- Caminin 6 minaresi olmasına ilişkin aktarılan bir efsane şöyle: ”Dönemin padişahı I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiştir ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşınca, caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa bu emri güya yanlış işiterek ‘altın’ sözcüğünü ”altı” yaparak camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir.”

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b9.jpg

- Toplam 260 pencereyle aydınlatılan caminin ibadethane bölümü 64×72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı ise 23,5 metredir.

http://mekan360.com/UserFiles/images/22837/b10.jpg

- Avlunun batı girişinde, demirden ağır bir kordon bulunmaktadır. Bu kordon, avluya atıyla giren padişahın kafasını çarpmamak için eğmesini gerektiriyordu. Bu durum da padişahın bile camiye girerken kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini göstermek amaçlı sembolik bir eylem olarak kabul ediliyordu.

ALAÇATI YILBAŞI SOKAK PARTİSİYLE 2016 YA MERHABA DİYELİM

Türkiye'nin en ünlü tatil beldelerinden olan Alaçatı bu yılda sizleri 2016'nın ilk saatlerinde kucaklamaya hazırlanıyor. Birçok kişinin yaz aylarında gitmeyi tercih ettiği Alaçatı bu sefer yine bir yılbaşı gecesinde herkesi ağırlamaya hazırlanıyor. 2015' e veda edip 2016'yı kucakladığımız o gecede Alaçatı sokakları alışılmıştan daha farklı olarak...

Şirince Köyü'ne Hiç Gittiniz mi?

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı ve Selçuk'a 8 km. mesafede tarihi mimarisi korunmayı başarılmış turistik bir köydür. Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir...

Çocuklarınızı Mutlaka Götürün - İnciraltı Deniz Müzesi

Ziyaretçiler müze gezisi sırasında en çok ilgi çeken bölümlerden Türk Denizcilik gelenekleri ve kurallarına ilişkin panolarla bilgilendirmenin yapıldığı salonda, Türk savaş gemilerinin hepsinin direğinde Kur'an-ı Kerim asılı bulunduğunu, gemi komutanının tüm emirlerinin ''Bismillah'' ile başladığını öğreniyor. Dünyada sadece Türk Deniz...

Osmanlı Mirası Süsleme Sanatı : KAT!

Altın varaklarla çerçevelenmiş cennet bahçeleri, kâğıttan yapılmış renk ormanları, kâğıdı nakış nakış işleyen kat'ı sanatı. Arapça bir kelime olan kat'ı, kesmek anlamına geliyor. Kat'ı sanatı ise, kâğıt ve deri gibi farklı malzemelerin kesilerek motif ve resimlerin ortaya çıkmasından oluşuyor. Kökleri milattan sonra 2. yüzyıla dayanan bu...

Dünyanın En Güzel Kubbeli Camileri!

Dünyanın en güzel kubbe süslemeli cami mimarilerine hayran kalacaksınız. Listede Türkiye'den 3 yer bulunuyor. İşte o harika kareler; Fatıma Masume Türbesi - İran Nasır El-Mülk Cami - İran Nasır El-Mülk Cami - İran Şeyh Lütfullah Camii, İsfahan - İran Mescid-i Vakil Camii, Şiraz - İran Celil Hayat Camii, Erbil - Irak İmam Camii, İsfahan -...
erotik
Live İzmir