Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan fosilinin Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait fosilin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada, savaş devesi iskeletinin Orta Avrupa'da bulunan ilk örnek olduğu belirtildi. DNA analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduğunu gösterdi.

BBC'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuşatmanın ardından geride bırakıldı veya Tulln kentinde satıldı. Osmanlı Ordusu'nda savaş develerinin çok sayıda bulunduğu belirtilirken, fosildeki kemik bozuklukları deveye koşum takımı giydirildiğine işaret etti.
Kemikleri bir alışveriş merkezi inşası esnasında kazı yaparken bulunan savaş devesi, Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nden Dr. Alfred Galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.

BBC'ye bilgi veren Galik, doldurulmuş bir kilerde tespit edilen fosili ilk önce büyükbaş hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduğunu düşündüklerini söyledi.

Fosilin tamamı ortaya çıkınca, Avrupa'da bugüne kadar bulunmuş en eksiksiz savaş devesi iskeleti de gün yüzüne çıktı. Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, Roma dönemine aitti.

Savaş devesinin kafatası.[Fotoğraf: Dr. Alfred Galik]

Galik ve meslektaşları fosilin DNA'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiğini tespit etti. Melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduğu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya başladı.
Osmanlı-Avusturya savaşlarında kullanıldığı düşünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. Devenin, Osmanlı'nın ele geçirmediği Tulln kasabasında bulunması, kuşatmanın ardından satılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.

Devler İzmir'de buluşuyor

SOCAR Türkiye'nin ana sponsoru olduğu 17. Orta ve Doğu Avrupa Rafineri ve Petrokimya Konferansı, 14-16 Ekim tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştirilecek. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, 'Bu konferans ile rafineri-petrokimya entegrasyonunun en özgün örneği olan PETKİM Yarımadası'nı uluslararası yatırımcılara tanıtma imkanı bulacağız' dedi STAR...

Metropolis Antik Kenti, Bölgenin Ören Yeri Oluyor

İzmir'in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti, bölgenin ören yerlerinden biri olacak. 3 bin yıllık tarihe ışık tutan Metropolis Antik Kenti, artık Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayı ile koruma altında. Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti'ndeki kazılara başkanlık eden Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr....

Kiraz'ın Hayvan Dostluğu Tescil Edildi

Hayvan Hakları Derneği (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, bir süre önce hayvan hakları ihlali iddialarıyla gündeme gelen Kiraz Belediyesi'ni ziyaret etti. Önder iddiaların asılsız olduğunu gördüklerini ifade ederek Başkan Saliha Özçınar Şengül'e teşekkür etti. Bir süre önce Kiraz Belediyesi'nin bölgedeki sokak hayvanları için kurduğu Hayvan...

Çandarlı'nın El Emeği Göznuru Seriye Çıktı!

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesinde restorasyonu tamamlanan tarihi Çandarlı Yağ Fabrikası'nda, Çandarlı Dayanışma Derneği'nin 2012 – 2013 dönemi el işi sergisi törenle açıldı. Tarihi Zeytinyağı Fabrikası'nda düzenlenen törene Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Çandarlı Jandarma...

Tepkiler Nedeniyle, Foça'da Önümüzdeki Yıl Ağaç Kesimi Yapılmayacak

İzmir'in Foça ilçesi, Ilıpınar Mahallesi sırtlarındaki ormanlarda yapılan ağaç kesimine gelen tepki üzerine Orman Bölge Müdürlüğü bilgilendirme toplantısı düzenledi. İzmir'in Foça İlçesi, Ilıpınar Mahallesi sırtlarındaki ormanlarda yapılan ağaç kesimine tepki üzerine Orman Bölge Müdürlüğü bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda soruları...
erotik
Live İzmir