Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan fosilinin Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait fosilin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı.

PLOS One dergisinde yayımlanan araştırmada, savaş devesi iskeletinin Orta Avrupa'da bulunan ilk örnek olduğu belirtildi. DNA analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduğunu gösterdi.

BBC'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuşatmanın ardından geride bırakıldı veya Tulln kentinde satıldı. Osmanlı Ordusu'nda savaş develerinin çok sayıda bulunduğu belirtilirken, fosildeki kemik bozuklukları deveye koşum takımı giydirildiğine işaret etti.
Kemikleri bir alışveriş merkezi inşası esnasında kazı yaparken bulunan savaş devesi, Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nden Dr. Alfred Galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.

BBC'ye bilgi veren Galik, doldurulmuş bir kilerde tespit edilen fosili ilk önce büyükbaş hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduğunu düşündüklerini söyledi.

Fosilin tamamı ortaya çıkınca, Avrupa'da bugüne kadar bulunmuş en eksiksiz savaş devesi iskeleti de gün yüzüne çıktı. Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, Roma dönemine aitti.

Savaş devesinin kafatası.[Fotoğraf: Dr. Alfred Galik]

Galik ve meslektaşları fosilin DNA'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiğini tespit etti. Melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduğu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya başladı.
Osmanlı-Avusturya savaşlarında kullanıldığı düşünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. Devenin, Osmanlı'nın ele geçirmediği Tulln kasabasında bulunması, kuşatmanın ardından satılmış olabileceği düşüncesini doğurdu.

İzmir'e Pelikanlar İçin Ada Yapılacak

İzmir Kuş Cenneti'ne dünyanın 3. büyük flamingo adasını kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Homa Dalyanı'na bir 'pelikan adası' kurmaya hazırlanıyor. İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) 2015 Yılı Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi....

Çölün Ortasında Muhteşem Hayatlar

Kim demiş çölde hayat yok diye. Arabistan'da çölün ortasına yapılan bu villa görenleri şaşkına çeviriyor. İçi ve dışıyla insanların gözlerini üzerinden ayıramadığı bu tasarım çölün ortasında bulunuyor. Zengin Arapların kendilerine tasarladıkları villaların fiyatları ise belli değil. ...

Türkiye'nin İlk 3 Boyutlu Yaya Geçidi İzmir'de

Türkiye'de bir ilk olan 3 boyutlu görsel yaya geçitleri projesi, İzmir'in Seferihisar ilçesinde hayata geçirildi. İzmir'in Seferihisar ilçesinde bir ilke imza atıldı. Seferihisar Belediyesi, Sığacık 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu önüne Türkiye'nin ilk 3 boyutlu yaya geçidini yaptı. 3 boyutlu yaya geçidi projesi trafikte çocukların dikkatini...

Osmanlı Ordusu'na Ait Savaş Devesi Bulundu

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan fosilinin Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı. İkinci Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düşünülen inek veya ata ait fosilin, aslında bir savaş devesi olduğu anlaşıldı. PLOS One dergisinde yayımlanan...

Siyah Beyaz Fotoğraflarla İstanbul..

Fotoğraf sanatçısı Ayşe Gül Ayanoğlu siyah beyaz İstanbul`u gölgelerle birleştirdi. Sultanahmet Camii ve sudan yansıyan insanlar. Beşiktaş iskelesi ve kuşlar Yeni Camii Kadıköy iskelesi Sudan yansıyan Sirkeci Garı ...
erotik
Live İzmir