Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Hastalıkları koklayarak anlayacak
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nce gerçekleştirilen ve "Elektronik burun" diye nitelendirilen "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesiyle, akciğer kanseri ve diyabetin tanısı insanın nefesiyle konulabilecek.
Maske içerisine yerleştirilen özel sensörler aracılığıyla insanın nefesindeki bileşenlerden akciğer kanseri ve diyabet tanısı konulmasına olanak sağlayacak cihazın yapım projesini, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 1,2 milyon liralık desteğiyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi birlikte gerçekleştirecek.

HEM AKCİĞER KANSERİ HEM DİYABET DEVAMLI ARTIYOR


Projenin üstlenicisi İYTE Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, Türkiye'de hem akciğer kanseri hem de diyabet hastalığının her geçen yıl arttığını, bu rahatsızlıkların tanısının hastalığın geç evresinde konulması, tedavi süreçlerinin de maliyetinin yüksek olması nedeniyle "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini anlattı.

Projenin, İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan 1,2 milyon liralık kaynakla desteklendiğini, üniversitesiyle birlikte İTÜ ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin de desteğiyle cihazı yapacaklarını ifade eden Yıldız, prototipin birkaç ay içerisinde ortaya çıkacağını, ilk etapta 25 adet üreteceklerini dile getirdi.

ELEKTRONİK BURUN


Akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak cihazı, "Elektronik burun" olarak nitelendiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Her şeyiyle tamamen yerli üretim olan cihaz toz maskesi şeklinde olacak. Sistemin toz maskesi kısmında sensör bulunacak. Bu bir elektronik devre. Sensörün tepesinde de gaz sensörü membranı var. Onun üzerinde seçici katman olacak. Bu sadece toluen ve asetonu seçecek, her türlü gazı seçmeyecek. Cihazdaki iletken yüzeye gaz molekülleri yapışıyor ve iletkenlikte değişme oluyor, sinyal oluşturuyor. Kişi maskesini alıp ağzına takacak normal nefes alacak. Nefesten çıkan organik bileşikler sensör ara yüzüne yapışacak. Arkasında elektronik devre yapışan molekülleri değişimi sinyalleyerek işleyecek ve bunu küçük üniteye iletecek. Elektronik devrenin ucunda belki bir USB ya da bluetooth sayesinde veriler hastaneye gitmeye bile gerek kalmadan doktora iletilecek. Bu sayede 'hasta olmadan doktora gitmeyiz' anlayışı da ortadan kalkacak. Çünkü bu cihaz sayesinde hasta olmayan kişinin bile takibi rahatlıkla yapılacak. Hastalıklara erken teşhisle müdahale edilebilecek."

NEFESTEN ÇIKAN BİLEŞENLER HASTALIK HAKKINDA İPUCU VERECEK


İlk etapta 25 adet üretecekleri cihazın Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki deneme safhasından sonra seri üretimine geçilebileceğini ve Türkiye genelinde rahatlıkla eczanelerden ya da aile hekimlerinden temin edilebileceğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"İnsan nefesi birçok bileşenden oluşuyor. Bizim bildiğimiz su buharı ve karbondioksittir. Ama bunun içinde birçok uçucu organik bileşikler vardır. Cihaz, nefesten uçucu organik bileşiklerin tayinini sağlayacak. Organik bileşiklerin bir kısmının konsantrasyonunun belli seviyeyi aşması durumunda bunun bazı hastalıkların belirteçleri olduğu düşünülüyor. Biz de şunu düşündük. Akciğer kanseri ve diyabet birçok uçucu organik bileşiklerle ilişkili. Akciğer kanseri toluenle, diyabet asetonla ilgili. Nefesteki toluenin artması akciğer kanseri riski olanlarda, asetonun artması diyabet riski olan kişilerde görülür. Bütün her şeyi yerli olacak tek kullanımlık maskedeki sensörler nefesteki bu iki bileşiğin değerlerini tespit ederek akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak. Bu bilgiler sayesinde de hastalığa yakalanmadan müdahalede bulunulabilecek."

Kaynak

Bergama Başardı, Sıra Efes'te

Yaklaşık 4 yıl süren girişimlerin ardından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Bergama, hak ettiği ilgiye ve değere kavuştu. İzmir'in bir diğer kültürel değeri Efes antik kenti ise tam 20 yıldır dünya miras listesine girmek için bekliyor. Efes'in listeye dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen kriterlere uyduğunu...

Doğal Yaşam Parkı'nda Göz Yaşartan Sevgi

İzmir'in sevimli fili Pak Bahadır'ın ölümünün üzerinden 7 yıl geçti. Beni onun yanına gömün! Tam 28 yıl boyunca bakıcılığını yapan Bahattin Öztanman, Bahadır'ın Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı'ndaki mezarı başında vasiyetini açıkladı: Beni onun yanına gömün! 1954 yılında Pakistan'dan Kültürpark Hayvanat Bahçesi'ne getirilen...

Avrupa Gençliği Göç Dramına Çözüm Arıyor

Uluslararası göçün geçiş noktalarından İzmir önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. 11 Avrupa ülkesinden 52 üniversite öğrencisi ve bilim insanları, göçü konuşmak için Gediz Üniversitesi'nde bir araya geldi. Zorunlu göçün nedenleriyle sonuçları ele alındı, çözüm yolları tartışıldı. Avrupa'ya yasa dışı yolla gidilmek üzere çıkılan umut...

Delican Hemşehrileriyle Buluştu

Menderes'te yaşayan Ordulular, artık geleneksel hale gelen iftar davetinde buluştu. Menderes Ordulular Derneği Başkanı Süleyman Artçı'nın ev sahipliğinde düzenlenen iftara, Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ve Ak Parti Menderes İlçe Başkanı Mehmet İmre de katıldı. İftarda açılış konuşmasını yapan Menderes...

Pınar Karşıyaka'da Vıp Kartlar Satışta

Pınar Karşıyaka'nın lig ve Eurocup maçlarında geçerli olacak VIP kombine kartları satışa çıktı. Fiyatları Karşıyaka Arena'daki konumlarına göre 800 ile 1500 TL arasında değişen kartları ilk iki gün sadece geçen sezondan VIP kartı olanlar alabilecek. Kombineler 24 Temmuz'dan itibaren genele satışa sunulacak. Bu sezon rakip benchin yanında yer alan bölümü...
erotik
Live İzmir