Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Hastalıkları koklayarak anlayacak
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nce gerçekleştirilen ve "Elektronik burun" diye nitelendirilen "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesiyle, akciğer kanseri ve diyabetin tanısı insanın nefesiyle konulabilecek.
Maske içerisine yerleştirilen özel sensörler aracılığıyla insanın nefesindeki bileşenlerden akciğer kanseri ve diyabet tanısı konulmasına olanak sağlayacak cihazın yapım projesini, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 1,2 milyon liralık desteğiyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi birlikte gerçekleştirecek.

HEM AKCİĞER KANSERİ HEM DİYABET DEVAMLI ARTIYOR


Projenin üstlenicisi İYTE Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, Türkiye'de hem akciğer kanseri hem de diyabet hastalığının her geçen yıl arttığını, bu rahatsızlıkların tanısının hastalığın geç evresinde konulması, tedavi süreçlerinin de maliyetinin yüksek olması nedeniyle "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini anlattı.

Projenin, İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan 1,2 milyon liralık kaynakla desteklendiğini, üniversitesiyle birlikte İTÜ ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin de desteğiyle cihazı yapacaklarını ifade eden Yıldız, prototipin birkaç ay içerisinde ortaya çıkacağını, ilk etapta 25 adet üreteceklerini dile getirdi.

ELEKTRONİK BURUN


Akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak cihazı, "Elektronik burun" olarak nitelendiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Her şeyiyle tamamen yerli üretim olan cihaz toz maskesi şeklinde olacak. Sistemin toz maskesi kısmında sensör bulunacak. Bu bir elektronik devre. Sensörün tepesinde de gaz sensörü membranı var. Onun üzerinde seçici katman olacak. Bu sadece toluen ve asetonu seçecek, her türlü gazı seçmeyecek. Cihazdaki iletken yüzeye gaz molekülleri yapışıyor ve iletkenlikte değişme oluyor, sinyal oluşturuyor. Kişi maskesini alıp ağzına takacak normal nefes alacak. Nefesten çıkan organik bileşikler sensör ara yüzüne yapışacak. Arkasında elektronik devre yapışan molekülleri değişimi sinyalleyerek işleyecek ve bunu küçük üniteye iletecek. Elektronik devrenin ucunda belki bir USB ya da bluetooth sayesinde veriler hastaneye gitmeye bile gerek kalmadan doktora iletilecek. Bu sayede 'hasta olmadan doktora gitmeyiz' anlayışı da ortadan kalkacak. Çünkü bu cihaz sayesinde hasta olmayan kişinin bile takibi rahatlıkla yapılacak. Hastalıklara erken teşhisle müdahale edilebilecek."

NEFESTEN ÇIKAN BİLEŞENLER HASTALIK HAKKINDA İPUCU VERECEK


İlk etapta 25 adet üretecekleri cihazın Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki deneme safhasından sonra seri üretimine geçilebileceğini ve Türkiye genelinde rahatlıkla eczanelerden ya da aile hekimlerinden temin edilebileceğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"İnsan nefesi birçok bileşenden oluşuyor. Bizim bildiğimiz su buharı ve karbondioksittir. Ama bunun içinde birçok uçucu organik bileşikler vardır. Cihaz, nefesten uçucu organik bileşiklerin tayinini sağlayacak. Organik bileşiklerin bir kısmının konsantrasyonunun belli seviyeyi aşması durumunda bunun bazı hastalıkların belirteçleri olduğu düşünülüyor. Biz de şunu düşündük. Akciğer kanseri ve diyabet birçok uçucu organik bileşiklerle ilişkili. Akciğer kanseri toluenle, diyabet asetonla ilgili. Nefesteki toluenin artması akciğer kanseri riski olanlarda, asetonun artması diyabet riski olan kişilerde görülür. Bütün her şeyi yerli olacak tek kullanımlık maskedeki sensörler nefesteki bu iki bileşiğin değerlerini tespit ederek akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak. Bu bilgiler sayesinde de hastalığa yakalanmadan müdahalede bulunulabilecek."

Kaynak

Expo için idealiz

BIE'nin Paris'teki genel kurulunda gövde gösterisi yapan İzmir heyeti, Ǝ bin 500 yıllık tarihimiz ve farklı kültürleri buluşturan yapımızla en iyi ev sahibi biz oluruz' dedi. EXPO 2020'ye resmen başvuran ilk şehir olan İzmir, EXPO organizasyonunu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) Paris'teki genel kurulunda gövde gösterisi yaptı. İzmir...

Körfezde yüzebilme hedefine ulaşacağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 yıldır devam eden soruna 2000 yılında çözüm bularak yıktığı Ragıp Paşa Dalyanı'ndan kalan deniz dibindeki atıkları temizlemek için çalışma başlattı. Belediye, yıkımı, iç körfezdeki doğal akıntıları canlandırmak ve su sirkülasyonunu sağlamak amacıyla gerçekleştirmişti. Yaklaşık 10 kilometreyi bulan duvarlardan arta...

İzmir'i dünya kenti yapacak ekip aranıyor..

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir'i dünya kenti yapmak için İzmir'in görsel kimliği, kurumsal kimlik kılavuzu ve marka mimarisi ihalesine çıktı. 'İzmir, görsel kimliğini yaratacak ekibini arıyor' başlığıyla çıkılan ihalede son teklif verme tarihi 28 Haziran 2011 olarak belirlendi. Ön yeterlilik ihalesi 28 Haziran'da, sunum ise 19 Temmuz'da yapılacak. ...

Dünyalar bizim oldu..

'Mini Dünya Kupası' niteliğindeki One Nation Cup Turnuvası'nda Güney Afrika, Bosna Hersek, Polonya, Almanya ve Yeni Zelanda'yı farklı skorlarla yenerek şampiyon olan İzmir Büyükşehir Belediyesi karması, kupayı Başkan Aziz Kocaoğlu'na hediye etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Almanya'nın Bremen şehrindeki One Nation Cup Futbol...

Konak Çevre Haftası'nda çiçek açtı..

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Çevre Koruma Haftası'nda İzmirlilere çiçek dağıttı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Güzelyalı Parkı ve sahili ile Üçyol Meydanı'nda vatandaşlara verilen çiçekler balkonları süsleyecek. Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklığın yaşandığı günlerde çevreye verilen değerin bir kat daha artması gerektiğini...
erotik
Live İzmir