Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir‘in 100 km kuzeyinde Bakırçay Havzasında yer alan 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan Bergama Antik Kenti, uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisiydi. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır olan şehir, olağanüstü güzel doğası ve şifalı doğal kaynaklarıyla Doğu’nun en batısında, Batı’nın da en doğusunda yer alan bir yerde kurulmuş, Ortaçağın önemli stratejik konumdaki şehirlerinden biriydi.

Krallığı’nın da başkenti olan bu kent kuruluşundan bugüne kadar bilim ve kültür tarihi alanında pek çok olaya ev sahipliği yapmış bir yer. Çeşitli bilimlerin doğuşuna tanıklık etmiş olan Bergama, Anadolu’da gelişen tıp biliminin ilk örneklerine ev sahipliği de yapıyordu. Tıpta kullanılan ilk aletlerinin Bergama ve civarı bölgelerde bulunmuş olması bunu destekleyen nitelikte.

İon, Helen, Roma, Bizans dönemlerinin en etkileyici anıtsal eserlerine sahip olan Bergama, Hellenistik dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi olarak önem taşıyor. Devrinin sağlık ve şifa merkezi özelliğini taşıyordu. Müzik, tiyatro, spor, güneş, çamur gibi doğal tedavi yöntemlerinin ilk defa kullanıldığı, tıp ve eczacılık bilimlerinin simgesi olan yılanın bulunduğu, tarihteki ilk büyük hastane olan Asklepion’un kurulduğu bir şehirdi. Yine psikoterapinin ilk defa yapıldığı, ilk afyon tarzındaki ilaçların hazırlandığı bir sağlık şehriydi.

Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından seçilmiş “Akdeniz’de ortak öneme sahip 100 tarihi sit” içinde bulunuyor.
 
Bergama birçok açıdan ilklerin yeri olarak tarihe geçmiştir.
    İlk parşömen (deriden kağıt yapılması)
    İlk Asya kütüphanesi (20.0000 ciltlik)
    İlk büyük hastane (Asklepion)
    İlk telkinle tedavi (Psikoterapi)
    İlk doğal tedavi (Müzik,tiyatro, spor, güneş ve çamur ile)
    İlk farmakoloji (doğal ilaçlar)
    İlk afyon modeli ilaç
    İlk kent hijyeni (sağlık alt yapısı )
    İlk tıp ve eczacılık simgesi olan yılan.

Tarihi milattan öncesine kadar uzanan, hemen her alanda ilklerin yurdu olan Bergama Krallığına ev sahipliği yapmış şehir, tarihsel dokusunun önemi nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Aday Listesi’ne kabul edilmiş.

Bergama gezilecek yerler
Asklepion
Antik dönemin en büyük kültürel miraslarından biri olan Asklepion MÖ. 4. Yüzyılda kurulmuş. En parlak dönemini olan MS 2 yüzyılda yaşamış bir şifa merkezi olan yer, Akropol’den 820 metre uzaklıkta yer alıyor. Asklepion yerleşim alanında bir hastane, bir kütüphane, bir amfi tiyatro bulunuyor.
 
Akropol
Pergamon medeniyeti iki yerleşim merkezinden medana gelmektedir. Bu yerleşkelerden birincisi gymnasiumun ve stadiumun bulunduğu Akropol yerleşkesidir. Bunun yanı sıra, Zeus sunağı, yukarı agora, 10.000 kişilik Dünyanın en dik tiyatrosu, Dionysos tapınağı, Athena kutsal alanı, kral sarayları, Traian tapınağı bulunmaktadır.

Kızıl Avlu (Red Basilica)
Pergamon’un en büyük antik yapısı olan Kızıl Avlu, “Mısır Tanrıları Tapınağı” olarak da biliniyor. Mısır yeraltı tanrısı Serapis ve ona bağlantılı olan İsis ile Harporakes’e adanan yapı, daha sonra Havari Yuhanna’ya adanmış ve Vahiyin 7 kilisesinden biri olmuştur.

Kozak Yaylası
Bergama’ya yaklaşık 20 km mesafeden itibaren başlayan Kozak Yaylası, Ege Bölgesi’nde İzmir (il) sınırları içinde Bergama-Ayvalık ilçe merkezleri arasında yer alıyor. Çam fıstığı ve dokumaları ile ünlü olan yer, yayla turizmi ve trekking sevenler için ilgi çekici bir yerdir.

Ödemis'e Biyogaz tesisi kuruluyor

Ödemiº, kendi gazını ve elektriğini kendisi üretmeye hazırlanıyor. Ödemiº Belediyesi çamur, hayvan gübresi ve bitkisel atıkları değerlendirme yoluna gidip 'Biyogaz Enerji Tesisi' kurmaya hazırlanıyor. Kurulacak tesisle aynı zamanda, Ödemiº Atıksu Arıtma Tesisi'nin elektrik ihtiyacı da karºılanmıº olacak. Yeni Asır...

Aliağa mezbahası “baştan sona” yenilendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi; Aliağa, Menemen ve Foça bölgelerindeki kesim, muayene ve denetimleri yapan Aliağa mezbahasının tadilatını tamamlayarak yeniden hizmete aldı. 3.sınıf mezbaha olarak hizmet veren Aliağa mezbahasının, bundan sonra daha modern ve hijyenik şartlarda çalışacağı bildirildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı...

Yenebilir ambalaj gerçek oluyor

İzmirde bilim adamları mısır proteini kaynaklı yenebilir ambalajdaki kırılganlık sorununu çözdü. Üretim 3-4 yıla kalmaz başlayacak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde (İYTE) bilim adamlarının yürüttüğü yenilikçi ambalajlar geliştirme çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Dünyada daha önce üretilen ancak kırılganlık sorunu nedeniyle kullanılamayan mısır...

Bilim Müzesi kapalı gişe

Karşıyaka Belediyesi ile Bahçeşehir Koleji işbirliğiyle bir yıl önce Mavişehir'de hizmete açılan, Ege bölgesinin tek bilim müzesi yoğun ilgi nedeniyle ancak bir ay sonraya randevu verebiliyor. İzmir merkezdeki okullar ile çevri il ve ilçelerden de gruplar halinde gezmeye gelenlerin olduğu müzede aktif öğrenmeyi içeren deneysel alanlar sunuluyor. Pazartesi hariç her gün...

Tıpta İzmir'in başarısı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı doktorları, ilk kez katıldıkları “21. Avrupa Obstetrik ve Jinekoloji Kongresi”nden (EBCOG) ödülle döndü. Bin tıpçı alkışladı Prof. Uğur Saygılı, Uz. Bahadır Saatli, asistan doktorlar Şafak Olgan ve Funda Göde'nin, rahim ağzı kanserine ilişkin araştırmaları, heyecanla...
erotik
Live İzmir