Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcı sayısının 1 milyarı aşması turizm sektörünün tanıtım için gözünü bu mecraya dikmesine yol açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu yıl ilk kez yurtdışı tanıtım bütçesinin yüzde 20'sini sosyal medya tanıtımlarına ayırma kararı aldı.
Yaşar Üniversitesi akademisyenleri Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç ve Doç. Dr. Gökçe Özdemir, turizmcilerin, sosyal medya sayesinde direk hedef kitleye ulaşarak daha ucuza, daha etkin tanıtım yapabileceklerini, ancak bu işin sosyal medya eğitimi almış uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 2023 yılında turist sayısını 50 milyona, cirosunu da 50 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen turizm sektörü, sosyal medyada tanıtım için harekete geçti. Bakanlık, bu yıl ilk kez 10 milyon doların üstünde bir rakamı sosyal medyada tanıtım için harcayacak.

ARAMA MOTORLARI TURİST BULACAK

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, turizmcilerin tanıtım için sosyal medyayı kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı. Alikılıç, "Arama motorları günümüzde yalnızca birer arama motoru değil, aynı zamanda birer itibar göstergesi haline de geldi. Bu nedenle işin uzmanı insanları çalıştırmak gerekiyor. En büyük sorun, şirketlerin personel içinden birini seçip ona facebook sayfası yaptırması. 'Resepsiyondaki, bilgi işlemdeki görevli ara sıra girip fotoğraf yükler' anlayışı hakim. Bunun etkileşim olduğunu, 7- 24 sürdürülebilmesi ve yönetilmesi gerektiğini, her şirketin anlaması gerekiyor. Çünkü eleştiriler ve negatif yorumlar da sosyal medya sitelerine yansıyabiliyor. Dolayısıyla çok yakın takipte olmalısınız. Sadece pozitif geri dönüşler değil, negatif dönüşler aldığınızda da hemen iletişim kurup bunları avantaja çevirerek herhangi bir hizmetinizden memnun kalmayan misafirinizi mutlu etme şansını yakalayabilirsiniz. Sosyal medya, paylaşımı teşvik eden yapısıyla, turizm sektörü için biçilmez kaftan" dedi.

REKLAM İÇİN İSTEDİĞİNİZ HEDEF KİTLEYİ SEÇEBİLMEK BÜYÜK AVANTAJ

Facebook, Twitter gibi sitelerin yanı sıra tüm dünyada turizm sektörünün sosyal nabzını elinde tutan Tripadvisor, Booking, Expedia, Yelp gibi siteler de bulunduğunu belirten Alikılıç, "Bu gibi siteler, tatile çıkmadan önce internette bakılan ilk adresler. Bu nedenle sosyal medya, turizm tanıtımı için dipsiz bir deniz niteliğinde. Ürününüz için direk hedef kitlenizi seçebiliyorsunuz. Örneğin, dünyanın yalnızca bir bölgesinde yaşayan, belli yaş aralığındaki, doğa sporlarına düşkün, kültür turizmini seven gibi bir seçim yaparak reklamınızı yapabiliyorsunuz. Bunu yaparken geleneksel tanıtıma göre çok daha az bir bütçe harcıyorsunuz. Başarılı olmak için size en uygun sosyal medya içeriğini seçin, kaliteli içerik yaratın, mutlaka uzmanlarla bu işi yönetin, kaliteli ve bol görsel kullanın" diye konuştu.

İZMİR'İN SOSYAL MEDYA YÖNETİMİNE İHTİYACI VAR

Alikılıç, İzmir'in kurumsal bir kimliğinin, sürekli bir logosunun, sembol yapısının ve sosyal medya yönetiminin olmadığını belirterek, "Amsterdam örneğine baktığımızda, belediyenin internet sitesinde, sosyal medya içeriğinden, etkinlik takviminden, bilet satışına kadar birçok alternatif bulabiliyorsunuz. Mükemmel bir çalışma olmuş. Ama İzmir'de kurumların güncellenmemiş siteleri, İngilizce versiyonlarının yetersiz olması problemi var, iyi yönetilemiyor. Yurtdışından turist çekmek için yabancı içerik olmalı, bu, belediyeler ya da devlet eliyle olabilir. İzmir tanıtımı için sosyal medya içeriği hazırlanmalı ve ama öncelikle bir konumlandırma olmalı. Sağlık mı, deniz mi, kültür mü, kruvaziyer mi? Kimleri hedeflediğiniz önemli. Sosyal medya üzerinden kampanya başlatılabilir. Slogan yarışmaları, hediyelik eşyalar olmazsa olmazlar" dedi.

TWITTER VE INSTAGRAM OTELLERİ

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir ise sosyal medyanın turizmde son yıllarda aktif olarak ön plana çıkmaya başladığını söyledi. Özdemir, "İspanya'daki Sol Wave House Oteli, diğer otellerden farklı olarak dünyanın ilk Twitter konseptli oteli. Otelde Twitter partileri düzenleniyor, hashtag şeklindeki yönlendirme levhaları bulunuyor, yiyecek-içecek siparişleri Twitter üzerinden veriliyor. Facebook da turizm sektörüne yönelik bir rezervasyon sistemi üzerinde çalışıyor. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde dünyanın ilk Instagram oteli Avustralya'nın Sydney şehrinde açıldı.

Fotoğraf paylaşım platformu Instagram'dan esinlenerek tasarlanan otel, özel dekorasyonuyla misafirlerine fotoğraf çekme imkanı sağlıyor. Instagram'da 10 binin üzerinde takipçisi olanlara da bir gece bedava konaklama ayrıcalığı sunuyor" dedi.

BÜYÜK OTELLERİN 100 BİNLERCE TAKİPÇİSİ VAR

Büyük otel zincirlerinin sosyal paylaşım sitelerini aktif kullandığını, Marriott Hotels'in 1 milyon 418 bin, Hilton'un 1 milyon 65 bin, Renaissance Hotels'in 747 bin beğenen ve takipçisi olduğunu kaydeden Özdemir, "İngiltere'de büyük bir otel zincirinin yaptığı araştırmaya göre, son 6 yılda Google'da yapılan otel tipindeki arama hacminde yüzde 70'e varan gerileme olmuş. İnsanlar böyle bir arama yerine kayak, TripAdvisor, Expedia gibi online seyahat arama ve rezervasyon sitelerini tercih ediyor. Amerikalı turistlerin yüzde 38'i, Amerikalı olmayan turistlerin ise yüzde 64'ü seyahatleri esnasında sosyal medyayı kullanıyor. Yurtdışına seyahat edenlerin yüzde 85'i gittikleri yerde kendilerinin akıllı cep telefonunu kullanıyor. Yüzde 30'luk kesim de otel bağlantılarını, uçak bağlantılarını mobil uygulamalarla yapıyor. Online müşteri yorumlarına olan güven de yüzde 70 seviyesinde. Facebook kullanıcılarının yüzde 52'si arkadaşlarının tatil fotoğraflarının tatil planları ve tatil tipi seçeneğini konularında ilham verici olduğunu belirtiyor" şeklinde konuştu.

İzmir'in Yeni Devlet Üniversitesi İkçü'de Kayıt Heyecanı

İzmir yeni devlet üniversitesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nde, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri başladı. Çiğli Ana Yerleşke Rektörlük Binasında ve Aydınlıkevler Sağlık Yerleşkesinde, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın işbirliğiyle oluşturulan otomasyon...

Aliağa'da Sevimli Dostlar Duyarlılığı

Aliağa'da Sevimli Dostlar Duyarlılığı Aliağa Belediyesi'nin son 3 ayda kentin muhtelif 30 noktasına yerleştirdiği otomatik suluklar, sevimli dostlara can verdi. Sokak hayvanları, yaz boyunca su ihtiyacını otomatik suluklardan karşıladı. SEVİMLİ DOSTLARA CAN SUYU Aliağa Belediyesi temizlik işleri ekipleri desteğiyle ilçedeki park ve bahçelere ilk aşamada 30 adet...

Karabağlar Belediyesi'nden, Fuarda Sağlık Hizmeti

Karabağlar Belediyesi İEF'deki standında sağlık dağıtıyor. Karabağlar Belediyesi'nin standa 82'inci kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda bu yıl da birbirinden renkli etkinlikler ve bilgilendirici hizmetlerle yerini aldı. Eğlence, presstagram, çocuklara yönelik etkinliklerin yanı sıra ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken de sağlık hizmetleri...

Kökler Çocuk Dans Topluluğu Dünya Şampiyonu

Unesco ve Avrupa Parlamentosu tarafından gerçekleştirilen 2013 Dünya Şampiyonası Bulgaristan'ın Nessebar şehrinde gerçekleştirildi. 27 Ağustos - 01 Eylül 2013 tarihleri arasında 48 ülke 'den 110 grubun katılımıyla Bulgaristan'ın Nessebar şehrinde gerçekleştirilen 2013 Dünya Folklor Şampiyonası'nda ülkemizi temsil eden ilk Türk Profesyonel Dans Topluluğu...

Selçuk- Efes Festivali Asıl Kimliğine Kavuştu

Selçuk Belediyesi tarafından bu yıl 45.si düzenlen Selçuk Efes Festivali ile ilgili bir toplantı yapan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür ' Festivalimiz Selçuk'ta yaşayan tüm kültürlerin renklerini taşıyan etkinliklerle dolu olacak' dedi. 45. Selçuk Efes Festivali öncesi basın çalışanları ile bir araya gelen Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa...
erotik
Live İzmir