Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcı sayısının 1 milyarı aşması turizm sektörünün tanıtım için gözünü bu mecraya dikmesine yol açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu yıl ilk kez yurtdışı tanıtım bütçesinin yüzde 20'sini sosyal medya tanıtımlarına ayırma kararı aldı.
Yaşar Üniversitesi akademisyenleri Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç ve Doç. Dr. Gökçe Özdemir, turizmcilerin, sosyal medya sayesinde direk hedef kitleye ulaşarak daha ucuza, daha etkin tanıtım yapabileceklerini, ancak bu işin sosyal medya eğitimi almış uzman kişilerce yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 2023 yılında turist sayısını 50 milyona, cirosunu da 50 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen turizm sektörü, sosyal medyada tanıtım için harekete geçti. Bakanlık, bu yıl ilk kez 10 milyon doların üstünde bir rakamı sosyal medyada tanıtım için harcayacak.

ARAMA MOTORLARI TURİST BULACAK

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, turizmcilerin tanıtım için sosyal medyayı kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı. Alikılıç, "Arama motorları günümüzde yalnızca birer arama motoru değil, aynı zamanda birer itibar göstergesi haline de geldi. Bu nedenle işin uzmanı insanları çalıştırmak gerekiyor. En büyük sorun, şirketlerin personel içinden birini seçip ona facebook sayfası yaptırması. 'Resepsiyondaki, bilgi işlemdeki görevli ara sıra girip fotoğraf yükler' anlayışı hakim. Bunun etkileşim olduğunu, 7- 24 sürdürülebilmesi ve yönetilmesi gerektiğini, her şirketin anlaması gerekiyor. Çünkü eleştiriler ve negatif yorumlar da sosyal medya sitelerine yansıyabiliyor. Dolayısıyla çok yakın takipte olmalısınız. Sadece pozitif geri dönüşler değil, negatif dönüşler aldığınızda da hemen iletişim kurup bunları avantaja çevirerek herhangi bir hizmetinizden memnun kalmayan misafirinizi mutlu etme şansını yakalayabilirsiniz. Sosyal medya, paylaşımı teşvik eden yapısıyla, turizm sektörü için biçilmez kaftan" dedi.

REKLAM İÇİN İSTEDİĞİNİZ HEDEF KİTLEYİ SEÇEBİLMEK BÜYÜK AVANTAJ

Facebook, Twitter gibi sitelerin yanı sıra tüm dünyada turizm sektörünün sosyal nabzını elinde tutan Tripadvisor, Booking, Expedia, Yelp gibi siteler de bulunduğunu belirten Alikılıç, "Bu gibi siteler, tatile çıkmadan önce internette bakılan ilk adresler. Bu nedenle sosyal medya, turizm tanıtımı için dipsiz bir deniz niteliğinde. Ürününüz için direk hedef kitlenizi seçebiliyorsunuz. Örneğin, dünyanın yalnızca bir bölgesinde yaşayan, belli yaş aralığındaki, doğa sporlarına düşkün, kültür turizmini seven gibi bir seçim yaparak reklamınızı yapabiliyorsunuz. Bunu yaparken geleneksel tanıtıma göre çok daha az bir bütçe harcıyorsunuz. Başarılı olmak için size en uygun sosyal medya içeriğini seçin, kaliteli içerik yaratın, mutlaka uzmanlarla bu işi yönetin, kaliteli ve bol görsel kullanın" diye konuştu.

İZMİR'İN SOSYAL MEDYA YÖNETİMİNE İHTİYACI VAR

Alikılıç, İzmir'in kurumsal bir kimliğinin, sürekli bir logosunun, sembol yapısının ve sosyal medya yönetiminin olmadığını belirterek, "Amsterdam örneğine baktığımızda, belediyenin internet sitesinde, sosyal medya içeriğinden, etkinlik takviminden, bilet satışına kadar birçok alternatif bulabiliyorsunuz. Mükemmel bir çalışma olmuş. Ama İzmir'de kurumların güncellenmemiş siteleri, İngilizce versiyonlarının yetersiz olması problemi var, iyi yönetilemiyor. Yurtdışından turist çekmek için yabancı içerik olmalı, bu, belediyeler ya da devlet eliyle olabilir. İzmir tanıtımı için sosyal medya içeriği hazırlanmalı ve ama öncelikle bir konumlandırma olmalı. Sağlık mı, deniz mi, kültür mü, kruvaziyer mi? Kimleri hedeflediğiniz önemli. Sosyal medya üzerinden kampanya başlatılabilir. Slogan yarışmaları, hediyelik eşyalar olmazsa olmazlar" dedi.

TWITTER VE INSTAGRAM OTELLERİ

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir ise sosyal medyanın turizmde son yıllarda aktif olarak ön plana çıkmaya başladığını söyledi. Özdemir, "İspanya'daki Sol Wave House Oteli, diğer otellerden farklı olarak dünyanın ilk Twitter konseptli oteli. Otelde Twitter partileri düzenleniyor, hashtag şeklindeki yönlendirme levhaları bulunuyor, yiyecek-içecek siparişleri Twitter üzerinden veriliyor. Facebook da turizm sektörüne yönelik bir rezervasyon sistemi üzerinde çalışıyor. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde dünyanın ilk Instagram oteli Avustralya'nın Sydney şehrinde açıldı.

Fotoğraf paylaşım platformu Instagram'dan esinlenerek tasarlanan otel, özel dekorasyonuyla misafirlerine fotoğraf çekme imkanı sağlıyor. Instagram'da 10 binin üzerinde takipçisi olanlara da bir gece bedava konaklama ayrıcalığı sunuyor" dedi.

BÜYÜK OTELLERİN 100 BİNLERCE TAKİPÇİSİ VAR

Büyük otel zincirlerinin sosyal paylaşım sitelerini aktif kullandığını, Marriott Hotels'in 1 milyon 418 bin, Hilton'un 1 milyon 65 bin, Renaissance Hotels'in 747 bin beğenen ve takipçisi olduğunu kaydeden Özdemir, "İngiltere'de büyük bir otel zincirinin yaptığı araştırmaya göre, son 6 yılda Google'da yapılan otel tipindeki arama hacminde yüzde 70'e varan gerileme olmuş. İnsanlar böyle bir arama yerine kayak, TripAdvisor, Expedia gibi online seyahat arama ve rezervasyon sitelerini tercih ediyor. Amerikalı turistlerin yüzde 38'i, Amerikalı olmayan turistlerin ise yüzde 64'ü seyahatleri esnasında sosyal medyayı kullanıyor. Yurtdışına seyahat edenlerin yüzde 85'i gittikleri yerde kendilerinin akıllı cep telefonunu kullanıyor. Yüzde 30'luk kesim de otel bağlantılarını, uçak bağlantılarını mobil uygulamalarla yapıyor. Online müşteri yorumlarına olan güven de yüzde 70 seviyesinde. Facebook kullanıcılarının yüzde 52'si arkadaşlarının tatil fotoğraflarının tatil planları ve tatil tipi seçeneğini konularında ilham verici olduğunu belirtiyor" şeklinde konuştu.

İzmir ve Manisa İçin Tarihi Gün

Aliağa-Menderes banliyö hattının güney bölümündeki son istasyonu olacak Torbalı istasyonunun temelini bugün Bakanlar Yıldırım ve Günay atacak ONUR ÇAKIR (HABER MERKEZİ) İzmir ve Manisa bugün, önemli bir temel atma ve açılış törenine evsahipliği yapacak. Aliağa-Menderes banliyö hattının güney bölümünde son istasyonu olacak Torbalı istasyonunun temeli bugün...

İzmir'i Yeniden Tasarlayacağız

'İzmir'i yeniden tasarlayacağız' Siemens sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle 'Sürdürebilir Marka Şehir: İzmir' toplantısı düzenlendi. Toplantıda İzmir'in, mevcut ve potansiyel sanayi yatırımları, sahip olduğu zengin tarih ve kültürel yapısı ele alındı. Swissotel Grand Efes'te gerçekleşen toplantıya Vali Cahit Kıraç,...

35. Sokak Dünya Projeleri ile Yarışıyor

Akşan Yapı tarafından İzmir Karşıyaka çıkışında inşa edilen ve Teğet Mimarlık tarafından geliştirilen ཟ. Sokak' projesi, Dünya Mimarlık Festivali'nde Türkiye'yi temsil edecek. 2008'de düzenlenmeye başlanan ve kısa sürede en prestijli mimarlık etkinlikleri arasına giren Dünya Mimarlık Festivali'nde bu yıl 59 ülkeden 284 proje yarışacak. Ünlü...

Torbalı Bu Yatırım ile Dünya Kenti Olur

Torbalı'da 48 bin dekar alanda sıcak su kullanım izni alan Peksan Gıda ve Sağlık Termal Ltd, Şti. hem Torbalı'nın hem de Dağ köyü Çamlıca'nın çehresini tamamen değiştirecek olan yatırımı için önümüzdeki günlerde temel atacak. Firma 300 dönümlük alana golf sahası, fizik rehabilitasyon merkezi, otel, ılıca ve termal tesisler kuracak. Torbalı'nın dağ...

Foça Tatil Köyü'nü Yeni Sezona Açalım

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Türkiye'nin ilk tatil köyü olan ve 2005 yılından bu yana kapalı duran eski Fransız Tatil Köyü'nün yeni sezonda turizme açılmasını istedi. Tesisin 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrinin söz konusu olduğunu dile getiren Demirağ, 'Bakanlık burayı bize tahsis ederse, işletiriz. İzmir Ticaret Odası da bu...
erotik
Live İzmir