Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi işbirliği ile "Sağlıklı ve Başarılı Yaşlanma Paneli"ne ev sahipliği yaptı. Yaşlı vatandaşların panele yoğun ilgi göstermesi ise dikkat çekti.
Kentte giderek artan yaşlı nüfusunu dikkate alarak bir dizi proje üreten ve Uluslararası İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı'nda "Yaşlı Dostu Kent" ödülüne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı ve mutlu yaş alma ile ilgili önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde "Sağlıklı ve Başarılı Yaşlanma Paneli" düzenlendi. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek'in üstlendiği, E.Ü Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Hale Okçay, E.Ü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Sibel Eyigör, E.Ü İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Sevnaz Şahin, E.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Dilay Kurtoğlu, Fizyoterapist Sinem Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Geriatri Ana Bilim Dalı'nda Prof. Dr. Ahmet Turhan Işık'ın panelist olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı'nda "Yaşlı Dostu Kent" ödülüne layık görüldüğü hatırlatan Kocaoğlu, yaşlanmanın ana rahminden başlayıp son nefesi verinceye kadar devam ettiğini söyledi.

"YAŞLANMAK İÇİN YAŞAMAK GEREK"

Dünyada ve İzmir'de yaşlı nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Kocaoğlu, "Yaşlılık kaçınılmaz olduğu için sağlıklı yaşlanmaya çalışmak ve beraberinde gelen sorunları dayanışarak üstesinden gelmek zorundayız. Yaşlanmak için yaşamak gerek. Yaşamak hepimizin paylaşacağı bir deneyimdir. Yaşlılık yerine yaş alma demek daha iyi geliyor. Önemli olan nasıl yaş aldığımız" diye konuştu. Yaşlılık konusunda farkındalığı artırmak için bu tür panelleri düzenlediklerini belirten Kocaoğlu, daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nin yaşlılara yönelik diğer hizmetleri hakkında bilgi verdi. Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Fehmi Ayçiçek, dünyadaki yaşlı nüfusu hakkında bilgi verdiği konuşmasında, "Kim daha bilgiliyse, daha uzun yaşıyor. Kim daha bilgiliyse, daha az hasta oluyor. Bu yüzden bu paneller önemli. Sağlığımızı etkileyen iki önemli faktör beslenme ve eksersiz. Panelde bu konulara değineceğiz" dedi.

"YAŞLILARI GEÇ FARK ETTİK"

Geç de olsa yaşlıları yeniden fark edilmeye başlandığını ifade eden Doç. Dr. Hale Okçay ise şöyle konuştu: "Yaşam dediğimiz bir süreçle karşı karşıyayız. Yaşlanmak, yaş almak kavramı bizim için önemli bir tanım. Yaşlanmak sürecin bir parçası. Bütün toplumlar yönünü yaşlılara çevirmeye başladı. Yaşam ömrü uzadı. Aslında geç bile kaldık. Binlerce yıldır yaşlılar ailelerin yetişkin tecrübeli insanları olarak evlerin baş köşesinde otururdu. Kentleşme dediğimiz günümüz dünyası bizi başka yönlere savurdu. Yaşlıların istedikleri atmosferde yer almaları için elimizden geleni yapmalıyız. Yaşlıları yeniden keşfetmeye başladık. Unutmamalıyız ki, toplumsal alanda hepimiz bir zincirin parçasıyız."

SAĞLIKLI YAŞLANMANIN SIRLARI

İleri yaşlarda yapılması gereken egzersizler hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Sibel Eyigör sağlıklı yaşlanma hakkında ipuçları verdi. Doç. Dr. Eyigör, beslenme, stresten uzak durma, sevdiklerimizle vakit geçirme, temizlik ve egzersizin sağlık yaşlanmanın olmazsa olmazları olduğunu söyledi. İleri yaşlarda koordinasyon ve dengenin önemli olduğuna değinen Doç. Dr. Eyigör, sorduğu sorularla dinleyicilere "düşme testi" yaptı. Fizyoterapist Sinem Yıldırım da, panelde öğrenilen egzersiz bilgilerinin günlük hayatta nasıl uygulanacağını sahneye davet ettiği dinleyicilerle uygulamalı olarak gösterdi.

DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT

Uzm. Dr. Sevnaz Şahin Sevnaz Şahin da, "Dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz. Ne aşırı ne de az beslenme sağlıklı değil. Yaşlılıkta obeziteden daha çok beslenme yetersizliğini görüyoruz. İlerleyen yaşla birlikte beslenme piramidine su ekleniyor, kalori ihtiyacı düşüyor, D vitamini ihtiyacı artıyor. Yağ, şeker ve tuz mümkün olduğunca az tüketilmeli. Yaşlı kadınların yüzde 80'i, erkeklerin yüzde 70'inde yüksek tansiyon görülüyor. Katı yağlar yerine sıvı yağlar alalım. Koyu yeşil renkli sebzeleri tercih edelim" dedi.

MENÜ PLANLAMA İLKELERİ

Diyetisyen Dilay Kurtoğlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi aşçılarının hazırladığı yemeklerin videoları eşliğinde, yaşlılıkta menü planlama ilkeleri hakkında bilgi verdi. Kurtoğlu, sağlıklı beslenmeye sağlıklı yaşlanmanın sağlanabileceğinin altını çizdi. Alzheimer konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ahmet Turhan Işık da, geriatri bilimiyle uğraşanlar olarak kendilerini yaşlanmakta olan bir toplumu bilinçlendirmek gibi önemli bu konuya adadıklarını söyledi.

'YILLARA İNAT' FOTOĞRAF SERGİSİ

Konuşmaların ardından Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Serpil Keskin ile Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Ferhan Şirvan panelistlere plaket verdi. Panelin sonunda dinleyicilerden Hıfzı Kenan Çetiner'in kendi yazdığı ve okuduğu "Bayrak" isimli şiiri ayakta alkışlandı. Katılımcılar daha sonra, Fotoğrafçı Emir Kokal'in çektiği İzmir Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerinin siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan "Yıllara İnat" adlı fotoğraf sergisini gezdi.

ÇEVRE DOSTU HASTANE SAYISI ARTIYOR

İzmir Kuzey Genel Sekreterliği'nin çevre ve atık yönetiminde başarılı Hastane sayısı 7'ye yükseldi. Hedeflerinin tüm kurumlarında çevre izin belgesi almak olduğunu söyleyen Genel Sekreter Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, 'sağlıklı nesiller ancak sağlıklı bir çevrede yetişir ilkesinden hareket ederek gelecek nesiller için çalışıyoruz. Hızlı ve emin adımlarla...

Konaklılar "Mavi Kapak"ı sahiplendi

Konak Belediyesi'nce sürdürülen 'Mavi Kapak' kampanyası umut olmaya devam ediyor. Bugüne kadar çok sayıda bedensel engelli yurttaşın tekerlekli sandalye sahibi yapan kampanyaya bir destek de Konak'ın Boğaziçi ve Emir Sultan mahallelerinde yaşayan vatandaşlardan geldi. Mahalle sakinleri topladıkları 11 çuval kapağı Konak Belediyesi'nden gelen görevlilerine teslim...

İzmir, Yeni Ulaşım Sistemine Alışıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınan 'Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı' projesi etkilerini göstermeye başladı. Raylı sisteme yönelen yolcu sayısı artarken, kent içi trafikte önemli ölçüde rahatlama görüldü. ESHOT yetkilileri, uyum sürecinin ardından yeni sistemin avantajlarının daha net bir şekilde görüleceğini...

HEVRA SİNEGOGU KONAK İZMİR

La Hevra sinagogunun diğer ismi TalmudTora'dır yani “Musevi Dinsel Ritüelinin Öğrenildiği Yer” anlamına gelir. 17. Yüzyılda yapılan sinagog 1838'de yangın sonrasında Hacez kardeşler tarafından restore edilmiştir. Maalesef 1841 İzmir yangınında yeniden yanan sinagog 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başdına onarım görmüştür. 1999 yılında tavanı çökerek...

KEMALPAŞA ÇİNİLİKÖY ÜMRAN BARADAN MÜZESİ

Ümran Baradan 4 Şubat 1945 sabahı İzmir de doğdu.Dedesi İsmail Hakkı Baradan şair, babası Ali Ulvi Baradan ise Klasik Türk Müziğine 1915 de Girit'ten, anne tarafı da Selanik'ten gelip İzmir'e yerleşmişlerdir. İlkokulu Alsancak Gazi İlkokulunda, Orta okul ve liseyi İzmir Kız Lisasinde bitirdikten sonra Ankara Dil Tarih, Coğrafya Fakültesi ve akabinde Viyana Bildedenn...
erotik
Live İzmir