Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir'in Aliağa ilçesinde termik santral yatırımına başlayan İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi üzerine toz standartını dünya ortalamasının altına çekti. 1 metreküp gazda 30 miligram olan Avrupa Birliği (AB) ve ABD standartını, Almanya 20 miligram olarak uyguluyor. İzdemir Genel Koordinatörü Olcay Oymak, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa'yı hassas bölge olarak gördüğü için mevcut standartı yetersiz buldu. '30 miligramı 10'a indirebilir misiniz?' dediler. Santralı kuracak şirketle görüştük. Uygulanabilir bulmaları üzerine 10 miligrama indirdik. Bu oran, dünyada ilk olacak." dedi.

İzdemir A.Ş. yetkilileri, İzmir'den bir grupla elektrik üretiminin yüzde 45'ini termik santrallerden elde eden Almanya'nın Dresden şehrindeki Lippendorf ile Düseldorf'taki Woerde ve Wolsum santrallerinde incelemelerde bulundu. Her üç santral de yerleşim bölgeleriyle iç içe. Ren Nehri'nin kenarındaki Wolsum Santrali'nde, teknoloji yenileme yatırımı sebebiyle üretime ara verilmiş durumda. Lippendorf ve Woerde ise teknoloji yenileme yatırımları bir süre önce yapıldı. Ziyaret sırasında bilgi veren Lippendorf Termik Santrali Halkla İlişkiler Sorumlusu Lutz Dornberg, teknoloji yenilemeden sonra herhangi bir çevre problemi kalmadığını belirtti. Üretim aşamasında çıkan sıcak suyun, 15 kilometre uzaklıktaki 500 bin nüfuslu Liepzeg'de 250 bin nüfusun ısıtılmasında kullanıldığını anlatan Dornberg, çıkan külün de yol stabilizasyonunda kullanıldığını ifade etti. Almanya'da 1 metreküp gazda toz limitinin 20 miligram olduğunu belirten Dornberg, kendi santrallerinde bu değerin 5 miligram olarak ölçüldüğünü ifade etti.

Genel Koordinatör Oymak ise Türkiye'de geçmişte Yatağan'da yaşanan kötü örnek sebebiyle termik santral imajının kötü olduğunu söyledi. Çevrecilerin duyarlı davranışlarını anlayışla karşıladıklarını belirten Oymak, geçmişteki kötü imajın, yeni nesil santral yatırımlarını engellememesi gerektiğine dikkat çekti. İstendiği takdirde çevreye duyarlı santrallerin yapılabildiğinin en iyi örneğinin Almanya'da olduğunu vurguladı.

'TOZ EMİSYONUNDA DÜNYADA İLK OLACAĞIZ'

Aliağa'da Almanya'dan daha ileri bir filtreleme sistemi kullanacaklarını ifade eden Olcay Oymak, sadece Türkiye standartlarına değil, AB ve ABD çevre kriterlerine de uyumlu bir santral kuracaklarını kaydetti. Toz emisyonu açısından 1 metreküp gazda 10 miligramla dünyada bir ilke imza atmış olacaklarını anlatan Oymak, "Avrupa'nın gelecekte uygulayacağı toz standartını bugünden başlatmış olacağız. Şu anda AB standartı 30 miligram, Almanya ise bunu 20 miligram olarak uyguluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi üzerine 10 miligrama indirdik. 20 miligram uygulayan Almanya'da ölçümler 5 miligram çıkıyor. Biz daha ileri teknoloji uygulayacağız." şeklinde konuştu.

Kamuoyunda santralin çevreyi kirleteceği, Yeni Foça ve İzmir'in hava ve deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyeceği yönünde iddialar bulunduğuna dikkat çeken Oymak, "Bilgisi olmayanlar, fikir üreterek insanları yanlış yönlendiriyor. Oberhausen içindeki Woerde ve Walsum santralleri, kentle iç içe ve Ren Nehri'nin kıyısında. Oberhausen'de evlerin hemen dibinde santral çalışıyor, çevre sakinleri de şikayetçi değil. Üstelik her yer yemyeşil. Bizden 50-60 kilometre uzaklıktaki Narlıdere'nin zarar göreceğini söylemek büyük haksızlık ve acımasızlıktır." dedi.

Çevre konusunda çok sıkı tedbirleri olan Almanya'nın, elektrik enerjisinin yüzde 45'ini bu santrallerden elde ettiğini ifade eden Oymak, şunları söyledi: "ABD, ihtiyacının yüzde 43'ünü bu santrallerden sağlıyor. Gelişen ülkeler, gelişimlerini tamamlarken elektrik ihtiyaçlarını ucuz olan kömürden karşıladı. Türkiye de elektriğini daha ucuz kaynaklardan karşılamalıdır. Bunu yaparken çevreye duyarlı en temiz teknolojiyi kullanmalıyız."

'HASTANE GİBİ SANTRAL YAPACAĞIZ'

İzdemir A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baştuğ da santralin standarta uygun üretim yaptığının, ilgili bakanlık tarafından her an izlenebileceğini söyledi. Halkın çevrenin kirleneceği konusundaki kaygılarını gidermeye çalıştıklarını anlatan Baştuğ, "Yeni teknolojiyi bilmeyenler, termik santralin çevreye zarar vereceğini söylüyor astane gibi termik santral yapacağız. Bu konuda herkes rahat olsun. Biz de bu şehirde yaşıyoruz." diye konuştu.

ÜRETİME 2014 YILINDA BAŞLAYACAK

İzin süreci biten santralin baca yatırımı tamamlandı. Diğer yatırımları devam eden santralin, 2014 yılında üretime alınması hedefleniyor. İzdemir'in santrali, 350 megawat kurulu güce sahip olacak ve Türkiye'nin bugünkü yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 1'ini karşılayacak. 350 milyon dolara mal olması beklenen santralin inşa aşamasında bin, üretim sürecinde 300 kişi istihdam edilecek. Üretimde ithal kömür kullanılacağını belirten Genel Koordinatör Olcay Oymak, Soma başta olmak üzere yurtiçi ocaklardan kömür alabileceklerini, istihdamda önceliği ise bölgede yaşayanlara vereceklerini kaydetti.

65.1 MİLYON LİRALIK İMZALAR YARIN ATILIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesislerinden çıkan çamurları kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' projesi hayata geçiyor. Yaklaşık 61.5 milyon liraya mal olacak tesisin yapımını üstlenen Türk-Yunan iş ortaklığı firması ile yarın protokol imzalanacak. Önemli çevre...

BAŞKANI IN ÇÖP SİTEMİ

'Çevre konusunda şu ana kadar hayata geçiremediğimiz tek iş olarak katı atık bertaraf tesisi kaldı. Kuracağımız tesisten araziye ne 1 damla su gidecek ne de oraya 1 gram çöp gömülecek. Tamamı geri dönüşüme gidecek. Ama Çevre Bakanı gelip seçim arifesinde 'Torbalı'ya kurdurmam' diyor. Tarım Bakanı gelip 'Menemen'e kurdurmam' diyor. Peki günlük 3 bin...

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ,2011 YILINDA YATIRIMLARINI YÜZDE 22 ARTIRDI

Büyükşehir ve bağlı kuruluşları, geçtiğimiz yıl İzmir'de 727 milyon 857 bin liralık fiili yatırım gerçekleştirdi. Böylece son 8 yıldaki yatırım toplamı 4 milyar lira sınırına dayandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, geride bıraktığımız 2011 yılında, kentsel dönüşümden yeni karayolu katlı geçitlerine, arıtma tesislerinden yeni rekreasyon alanlarına kadar...

EBSO DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ZİRVESİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası, önümüzdeki ay gerçekleştireceği çalıştayda konunun tüm taraflarını bir araya getirecek İnşaat sektörü İzmir'in pilot il olarak belirlendiği yeni çıkacak kentsel dönüşüm yasasını beklerken, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) konunun tüm taraflarını bir araya getirerek zirve gerçekleştirecek. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez,...

HAVRA SOKAĞI ÜÇ ASIR SONRA ASLINA DÖNÜYOR

Havra Sokağı'ndaki bakımsızlıktan dolayı yıkılan 3 asırlık Küçük Karaosmanoğlu Hanı, aslına uygun şekilde kervansaray olarak yeniden yapılacak. Konak Belediyesi de bölgedeki havraları restore edecek Tarihi Havra Sokağı'nın Anafartalar Caddesi'ne çıkış noktasında yer alan ancak bakımsızlıktan dolayı yıkılan 3 asırlık Küçük Karaosmanoğlu Hanı,...
erotik
Live İzmir