FOLKART TOWERS'IN TEMEL İNŞAATI BİTTİ
Giriş tarihi : 19.01.2012, Perşembe 19:05 Güncelleme : 19:37 150 milyon dolarla Bayraklı'da hayata geçirilecek olan 40'ar katlı ikiz kulelerde, 5 günde bir kat çıkılacak. Kuleler, faaliyete geçtiğinde, 4 bin kişinin çalışacağı dev bir kompleks meydana gelecek
Folkart Yapı'nın 150 milyon dolar yatırımla Bayraklı'da inşaatına başladığı Folkart Towers, 200 metrelik yüksekliğiyle Türkiye'nin 2'nci, Avrupa'nın da en yüksek 5'inci ikiz kulesi olacak. 40'ar katlı iki kulenin temel inşaatı tamamlandı. Artık kuleler hızla yükselmeye başlayacak. İzmir'in sembol binalarından olması beklenen ikiz kulelerde 5 günde bir kat yapımı gerçekleşecek ve 2013 yılı sonunda teslim edilecek. Bünyesinde alışveriş merkezleri, spor kompleksleri, ofis ve rezidanslar bulunan 27 bin metrekare arsa büyüklüğüne sahip Folkart Towers'ın 60 metre derinliğe kadar inen temel inşaatı bitti. 150 milyon dolarlık yatırımla ve 1000 kişiye iş imkanı sağlayarak inşa edilecek Folkart Towers, faaliyete geçtiğinde 4 bin kişinin çalışacağı ve yaşayacağı dev bir kompleks olacak.
İLERİ TEKNOLOJİ
Kalıp ve iskele sektörünen önde gelen firması Peri Kalıp ve İskele Sistemleri ile çalışacak olan Folkart Towers, inşaatta yüksek yapılarda çalışanların emniyetli bir ortamda olmasını sağlayan "kendinden tırmanır rüzgar ve güvenlik perdesi" kullanacak. Ayrıca yüksek yapılardaki betonarme şaft ve perdelerin imal edilirken hızlı ve hatasız şekilde bir üst kata vinç ihtiyacı olmadan tırmanabilmeyi sağlayan "hidrolik tırmanır kalıp sistemi de" kullanılacak. Türkiye'de ilk defa uygulanan bu sistemler sayesinde yüksek rüzgar yükleri altında hem güvenli çalışma ortamı sağlanacak hem de 5 günde bir kat yapımı gerçekleşecek. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak kulelerin inşaatında en ileri inşaat teknolojilerin kullanıldığını söyledi.
RÜZGAR TÜNELİ TESTİ
Sancak, "Binalar, teknolojik bina oldukları için çok özel çalışmalar ve test sonuçlarına göre statik hesaplamalar yapıldı. Depreme dayanıklılık için Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde bilim adamlarından oluşan bir komisyon tarafından yapılan çalışmalara göre rapor hazırlandı. Hem geçmişe dayalı istatistiki bilgiler, hem geleceğe yönelik her türlü olasılık göz önüne alınarak statik hesapları yapıldı" dedi. 200 metre yükseklikte normalde rüzgarın binada oturanları teknede sallanır gibi etkileyeceğini söyleyen Sancak bunu önlemek için Londra'da rüzgar tüneli testi yaptırdıklarını ve statik hesaplarda bu sonuçların da göz önüne alındığını söyledi.