Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

2950 belediyenin bulunduğu Türkiye’de, Avrupa Birliği standartlarını sağlayan sadece 32 adet ileri biyolojik arıtma tesisi var. Bunların tam 12’si ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Yapımı süren Gümüldür-Özdere ve Doğanbey-Ürkmez tesislerinin tamamlanmasıyla bu sayı 14’e yükselecek.

Kentsel yerleşimlerin en büyük çevre sorunlarından biri olan evsel atık su sorununu kurduğu ileri biyolojik atık su arıtma tesisleriyle çözen İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerini işletmek için de büyük miktarlar harcıyor. 2007-2010 döneminde yaklaşık 50 milyon liralık yatırımla Torbalı, Menemen, Aliağa, Urla, İzmir Yüksek Teknoloji, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Bayındır ve Kemalpaşa’ya arıtma tesisi kurarak mevcut tesislerle birlikte 21 ilçe merkezinin tamamının atık sularının arıtılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yatırımlarıyla İzmir ve Sığacık körfezleri, Akarca Koyu ve K. Menderes Nehri ile Güzelhisar ve Nif çaylarını binlerce ton kirlilikten kurtardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek arıtma kalitesi ile de Türkiye’de adından söz ettiren arıtma tesislerini işletmek için milyonlarca lira harcıyor. Geçtiğimiz yıl arıtma tesislerini işletmek için 30 milyon 527 bin liralık harcama yapan İZSU, 2011 yılında personel, elektrik, malzeme ve hizmet alımı, müteahhitlik hizmetleri, yapım giderleri olmak üzere 43 milyon lira harcadı. 2010 yılında tesislerin elektrik enerjisi için 10 milyon 500 bin lira harcayan İZSU’nun 2011 yılı elektrik gideri 14 milyon 302 bin lira oldu. Arıtma tesislerinde 39’u mühendis, 14’ü biyolog-kimyager, 6’sı iktisatçı, 139’u tekniker ve 77’si işçi olmak üzere 275 personel görev yapıyor.

Avrupa standartlarında arıtma
9 yeni tesisle birlikte işlettiği arıtma tesisi sayısı 22’ye çıkan İZSU, 2011 yılı sonunda 270 milyon 584 bin metreküp atık suyun arıtılmasını sağladı. Bu atık suların 265 milyon 970 bin metreküpü (yüzde 98.29) ileri biyolojik, 3 milyon 302 bin metreküpü doğal (yüzde 1.22) ve 1 milyon 311 bin metreküpü (yüzde 0.48) biyolojik yöntemle atık su arıtımı yapan tesislerde arıtıldı.

2950 belediyenin bulunduğu Türkiye’de, karbonla birlikte fosfor ve azot giderimi de yapılan ve Avrupa Birliği Kentsel Atık Su Arıtım Direktifi standartlarını sağlayan 32 adet ileri biyolojik arıtmadan tam 12’sinin İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olduğu ve İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletildiği bildirildi.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Gümüldür-Özdere, Doğanbey –Ürkmez tesislerinin tamamlanması ile birlikte İZSU tarafından işletilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi sayısı 14’ye yükselecek.

Uluslararası standartlara uygun arıtma
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tesisleri, arıtma kalitesi ile de ön plana çıkıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptırdığı laboratuvar analizleri, Çiğli ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin yanı sıra diğer arıtma tesisleri çıkış suyu kalitesinin, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nce belirlenen standartlardan daha iyi olduğunu ortaya koyuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, arıtma tesislerinde tutturulan yüksek kalite standardının, körfezin temizlenme sürecine ve ekolojik dengenin gelişmesine büyük katkı sağladığını söylüyor. Gerek İzmir Körfezi’nde, gerekse Urla, Seferhisar, Aliağa, Foça sahillerinde ölçülen koliform değerleri, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Avrupa Birliği Yüzme Suyu Standartları’nın sağlandığını göstermektedir.

Habersiz denetim
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler farklı tarihlerde habersiz olarak tesislere giderek aldıkları su numunelerinin, akredite laboratuvarlarda, KOI (atık sulardaki kimyasal oksijen ihtiyacı), BOI (atık sulardaki biyolojik oksijen ihtiyacı) ve Askıda Katı Madde (atık sulardaki katı madde miktarı) parametrelerini inceletiyor.

Ege-Koop tanıtım aracı Turgutlu'da

Ege-Koop, 'Herkesi konut sahibi yapacağız' sloganıyla çıktığı Ege Bölgesi'ndeki yolculuğunda hem projelerini tanıtıyor hem de talep topluyor İLKER UYAR (TURGUTLU) İzmir'de 27 yılda 25 bin kişiyi konut sahibi yapan Ege-Koop, 'Herkesi konut sahibi yapacağız' sloganıyla çıktığı Ege Bölgesi'ndeki yolculuğunda Turgutlu'ya ulaştı. ÖZEL PROJE...

Park Yaşam'dan çevreci yatırım

Karşıyaka Mavişehir'de hayata geçen proje çerçevesinde, kirliliği önlemek için 2 milyon lira harcanarak bölgedeki derenin ıslah edilmesi sağlandı İzmir Mavişehir'de hızla yükselen ve 2012'nin sonunda teslim edilmesi planlanan Park Yaşam Mavişehir, bulunduğu bölgenin sorunları ile de yakından ilgileniyor. Türkerler-İzka-Durmaz konsorsiyumu ile projelendirilen ve...

İspanyol devi İzmir'de

Yaklaşık 300 milyon euro ciroya ve 5 fabrikaya sahip olan İspanyol firma, Yateks'in İzmir ve Aydın'daki tesislerinde kuru incir, kuru kayısı işleyip dünya pazarlarına satacak SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ) Avrupa Birliği'nin içine girdiği ekonomik kriz, birlik üyesi ülkelerdeki firmaları yeni arayışlara yöneltti. Üretim maliyetlerini azaltmak için çeşitli yollar...

İşimiz de Gücümüz de Kemeraltı

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği'nin yeni Başkanı Hasan Ceylan ve yönetim kurulu üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti. Dernek başkanı ve yönetimine görevlerinde başarılar dileyen Başkan Kocaoğlu, Kemeraltı ve çevresine verdikleri önemi anlattı. Kadifekale- Kemeraltı- Cicipark ve Kapılar'a kadar olan tarihi aksın...

Uluslararası Edebiyat Şöleni İzmir'de yapıldı

Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi, Türkçe'nin uluslararası dil-edebiyat-çeviri platformu olan Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) projesi olan མ. Uluslararası Edebiyat Şöleni'ne ev sahipliği yaptı. Şölen, Konak Belediyesi, KIBATEK Yönetim Kurulu, KKTC İzmir Konsolosluğu, Ege Kültür Vakfı, Bosna-Hersek Fahri...
erotik
Live İzmir