Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

2950 belediyenin bulunduğu Türkiye’de, Avrupa Birliği standartlarını sağlayan sadece 32 adet ileri biyolojik arıtma tesisi var. Bunların tam 12’si ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Yapımı süren Gümüldür-Özdere ve Doğanbey-Ürkmez tesislerinin tamamlanmasıyla bu sayı 14’e yükselecek.

Kentsel yerleşimlerin en büyük çevre sorunlarından biri olan evsel atık su sorununu kurduğu ileri biyolojik atık su arıtma tesisleriyle çözen İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerini işletmek için de büyük miktarlar harcıyor. 2007-2010 döneminde yaklaşık 50 milyon liralık yatırımla Torbalı, Menemen, Aliağa, Urla, İzmir Yüksek Teknoloji, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Bayındır ve Kemalpaşa’ya arıtma tesisi kurarak mevcut tesislerle birlikte 21 ilçe merkezinin tamamının atık sularının arıtılmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yatırımlarıyla İzmir ve Sığacık körfezleri, Akarca Koyu ve K. Menderes Nehri ile Güzelhisar ve Nif çaylarını binlerce ton kirlilikten kurtardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek arıtma kalitesi ile de Türkiye’de adından söz ettiren arıtma tesislerini işletmek için milyonlarca lira harcıyor. Geçtiğimiz yıl arıtma tesislerini işletmek için 30 milyon 527 bin liralık harcama yapan İZSU, 2011 yılında personel, elektrik, malzeme ve hizmet alımı, müteahhitlik hizmetleri, yapım giderleri olmak üzere 43 milyon lira harcadı. 2010 yılında tesislerin elektrik enerjisi için 10 milyon 500 bin lira harcayan İZSU’nun 2011 yılı elektrik gideri 14 milyon 302 bin lira oldu. Arıtma tesislerinde 39’u mühendis, 14’ü biyolog-kimyager, 6’sı iktisatçı, 139’u tekniker ve 77’si işçi olmak üzere 275 personel görev yapıyor.

Avrupa standartlarında arıtma
9 yeni tesisle birlikte işlettiği arıtma tesisi sayısı 22’ye çıkan İZSU, 2011 yılı sonunda 270 milyon 584 bin metreküp atık suyun arıtılmasını sağladı. Bu atık suların 265 milyon 970 bin metreküpü (yüzde 98.29) ileri biyolojik, 3 milyon 302 bin metreküpü doğal (yüzde 1.22) ve 1 milyon 311 bin metreküpü (yüzde 0.48) biyolojik yöntemle atık su arıtımı yapan tesislerde arıtıldı.

2950 belediyenin bulunduğu Türkiye’de, karbonla birlikte fosfor ve azot giderimi de yapılan ve Avrupa Birliği Kentsel Atık Su Arıtım Direktifi standartlarını sağlayan 32 adet ileri biyolojik arıtmadan tam 12’sinin İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarında olduğu ve İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletildiği bildirildi.

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Gümüldür-Özdere, Doğanbey –Ürkmez tesislerinin tamamlanması ile birlikte İZSU tarafından işletilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi sayısı 14’ye yükselecek.

Uluslararası standartlara uygun arıtma
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tesisleri, arıtma kalitesi ile de ön plana çıkıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptırdığı laboratuvar analizleri, Çiğli ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin yanı sıra diğer arıtma tesisleri çıkış suyu kalitesinin, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nce belirlenen standartlardan daha iyi olduğunu ortaya koyuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, arıtma tesislerinde tutturulan yüksek kalite standardının, körfezin temizlenme sürecine ve ekolojik dengenin gelişmesine büyük katkı sağladığını söylüyor. Gerek İzmir Körfezi’nde, gerekse Urla, Seferhisar, Aliağa, Foça sahillerinde ölçülen koliform değerleri, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Avrupa Birliği Yüzme Suyu Standartları’nın sağlandığını göstermektedir.

Habersiz denetim
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler farklı tarihlerde habersiz olarak tesislere giderek aldıkları su numunelerinin, akredite laboratuvarlarda, KOI (atık sulardaki kimyasal oksijen ihtiyacı), BOI (atık sulardaki biyolojik oksijen ihtiyacı) ve Askıda Katı Madde (atık sulardaki katı madde miktarı) parametrelerini inceletiyor.

Alaçatı'da Hayat Var!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülük ettiği, Alaçatı Belediyesi bünyesinde her yıl düzenen ve Alaçatı Turizm Derneği'nin desteklediği Uluslararası Alaçatı Festivali 2012, birçok farklı etkinlikle, konserler ve moda günleri ile sizi Alaçatı'nın büyülü atmosferine davet ediyor. Alaçatı Turizm Derneği'nce, 'Alaçatı'da Hayat Var' sloganı...

Turizmsiz EXPO Olmaz

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kutulu Başkanı Mehmet İşler, 60 milyon kişinin şehrimize geleceği EXPO sürecinin temelinin turizm olduğunu belirtti. Turizm olmadan EXPO'dan bahsedilemeyeceğini söyleyerek bir kez daha turizmin öneminin altını çizdi. İzmir'in tanıtımı ve turizmi konusunda turimcilerle el ele verdiklerini söyleyen Vali...

Avrupalı Genç Arkeologların Yeşilova Höyüğü Ziyareti

İzmir'in 8 bin yıl öncesini gözler önüne seren Yeşilova Höyüğü, yurtdışından da ziyaretçi akınına uğruyor. Yeşilova Höyüğü'nü görmek ve bilgi almak için Yeşilova Höyüğü'ne gelen Avrupalı genç arkeologlar, turizm ve eğitim elçisi olarak burada bulunduklarını söylediler. Hollanda Leiden Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden 20 arkeoloji...

Uçurtmalar Temiz Bir Çevre İçin Yükseldi

Dünya Çevre Günü'nü kutlamak için çocuklar uçurtmalarını alıp bir araya geldi. Çocuklar temiz, doğayla dost bir çevre için uçurtmalarını tellere, binalara takılmadan yükseklere çıkardılar. Bornova Belediyesi'nin başlattığı çevre seferberliği ile, Kayadibi Köyü'nde doğayla iç içe olan bir alanda düzenlenen Uçurtma Şenliği'nde biraraya gelen...

İş Sanat, Gençlere Destek Veriyor

İş Sanat İzmir Galerisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin eserlerinden derlenen 'Sınırları Aşmak' isimli sergiye ev sahipliği yaparak, genç yetenekleri destekliyor. Farklı bölümlerden 28 genç sanatçının 31 çalışmasının yer alacağı sergi 13 Haziran - 14 Temmuz tarihlerinde sanatseverler tarafından görülebilir. Sezonun son...
erotik
Live İzmir