Etnomüzikolog Prof. Dr. Tansuğ'un, dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı 12 yöresel giysi ve 48 çalgı, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi'nde sergilenecek
Ünlü besteci Beethoven'ın esinlendiği bir 'Mevlevi Ayini' parçasını ilk defa ortaya çıkaran etnomüzikolog Prof. Dr. Feza Tansuğ, dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı 12 yöresel giysi ve 48 çalgıyı Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi'ne bağışladı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile etnomüzikolog Prof. Dr. Feza Tansuğ arasında dün Etnofrafya Müzesi'nde, üniversite dekanlarının da katıldığı bir bağış sözleşmesi imzalandı. Prof. Dr. Tansuğ'un, dünyanın çeşitli ülkelerinden toplandığı giysi ve çalgıları üniversitelerine armağan etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Yılmaz, "Feza Bey, antrapolog ve etnomüzikolog. Yaptığı çalışmalar çok büyük özverinin ürünü. Aldığımız bağışı müzemizin ikinci katında sergilemeye başladık" dedi.
MÜZİK MÜZESİ
İzmir'de bir müzik müzesi kurmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, "İnsanlar gittikleri müzeyi ikinci defa gitmiyorlar. Müzelerimizi daha dinamik hale getirmeliyiz, içerisindeki malzemeleri artırmalıyız. Türkiye'nin bir müzik müzesi yok. Ege Üniversitesi olarak müzik müzesini kuracağız" diye konuştu. Müzik alanında yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan İzmir doğumlu, Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr.Tansuğ, en sevdiği müzik aletinin küçük yaşlarında çalmaya başladığı 'piyano' olduğunu söyledi. Bağış sözleşmesinin ardından Rektör Yılmaz, Tansuğ ve berebarindekiler müzeyi gezdi.
BAĞIŞLANAN EŞYALAR
GİYSİLER: Kazak erkek kaftanı ve şapkası, Kırgız kadın kaftanı, Nijerya erkek törensel kaftanı ve şapkası, Hindistan erkek gömleği, altı adet Özbek ve Uygur şapkası, Peru başlığı.
ÇALGILAR: Sabar (Gambiya) , Kerney (Özbekistan), Diciridu (Avusturya), Asatayak (Kırgızıstan), Ksilofon (Vietnam), küçük davul (Kenya), Gusle (Hırvatistan), Karadeniz Kemençesi, Pan Düdüğü (Peru), Kılkıyak (Kırgızıstan), Rebab (Suriye), Er-Hu (Çin), Arp (Batı Afrika), Dilli Kaval (Türkiye), Vurmalı Çalgı (Afrika), Okarina (Şili), iki çift kaşık (Türkiye), Ağız Komusu (Kuzey Amerika), Balalayka (Rusya), Kastanyet (Hindistan).