Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Görme engellilere “kılavuz” çizgi  
 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engellilerin kentteki önemli noktalara ulaşımını kolaylaştıracak “kılavuz çizgi” uygulaması için düğmeye bastı. Projeyi yaygınlaştırmadan önce engellilerle bir araya gelen Büyükşehir yetkilileri, hazırlanan deneme parkurunu test etmelerini istedi, Proje bizzat kullanıcılar tarafından onaylandıktan sonra, kentin önemli noktalarında uygulanacak.

Engellilerin günlük yaşamda daha fazla rol almaları için bugüne dek çeşitli uygulamaları hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kılavuz çizgi projesi ile önemli bir ihtiyacı daha gidermek üzere yola çıktı. Görme engellilerin gitmek istedikleri noktalara yönlendirilmesini sağlayacak “kabartma boyayla hazırlanmış kılavuz çizgi” projesi, yakında kentin önemli arterlerinde uygulanmaya başlayacak. Kamu binaları, tren, metro istasyonları, ana kavşaklar ve ihtiyaç olan bir çok yerde aynı standartta örülecek çizgiler ağı sayesinde görmeyenlerin şehir içinde bağımsız dolaşımı sağlanacak.

Projenin yaygınlaştırılmasından önce kullanıcılar tarafından onaylanmasını isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, görme engellilerin Kültürpark’taki pilot uygulamayı denemesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer, Sosyal Projeler ve Hizmetler Daire Başkanı Ferhan Şirvan, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülgün Tosun, İzmir Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Kürşat Bedir ve Çağdaş Görmeyenler Derneği temsilcileri bir araya gelerek Kültürpark Cumhuriyet Kapısı’ndan Engelliler Merkezi’ne kadar uzanan hattaki örnek uygulamayı inceledi. Kabartma çizgiler yardımıyla ilerleyerek yollarını bulmaya çalışan görme engelliler Ufuk Özen ve Uygar Sönmez, kendi önerilerini de dile getirdi.

Çift kompenantlı boya kullanıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran, Kent Konseyi Engelli Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda söz konusu uygulamayı hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Çift kompenantlı termoplastik boyayla oluşturduğumuz çizgilerle görme engellilerin bir takım yerlere erişebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz. Bu örnek uygulamayı görme engelli arkadaşlarımız test ediyor. Onların da önerilerini alarak kentin merkezi yerlerinde de uygulamalarımıza devam edeceğiz. Kavşaklarda farklı standartlarda uygulanacak. Normal ulaşım güzergahlarında şeritler halinde devam edecek. Görme engelli arkadaşlarımızın erişebilirliklerini kolaylaştırmak istiyoruz.”

Örnek uygulama çok beğenildi
Projeden yararlanacak engelliler ise görüşlerini şöyle dile getirdi:

Ufuk Özen (Çağdaş Görmeyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi):
“Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda gösterdiği duyarlılığa öncelikle teşekkür ediyorum. Birincisi engellinin erişimi için böyle bir fiziki mekan düzenlemesi yapması doğru bir yaklaşım, bence daha da önemlisi bunu birebir kullanıcıları ile paylaşıp uygulamayı o şekilde hayata geçirmesi çok daha önemli. Burada biz bunu görüyoruz. Şu anda bu prototip uygulamayı test ediyoruz. Bizim görüşümüzü alıyor Büyükşehir Belediyesi yetkilileri. Bu gerçekten güzel bir şey. Çünkü ben sağlıklı bir verim alamazsam, bunlar boşa giden çaba ve masraf olarak kalacak. Yetkililer ‘uygulamanın nerede olması sizin için doğrudur’ diye sordular. Hem kullanılacak malzeme, hem nerelerde uygulanacağı konusunda bizim görüşümüzü aldılar. Bu uygulamalar engellinin erişimi ve hayata dahil olması açısından çok önemli.”
Uygar Sönmez (Çağdaş Görmeyenler Derneği Üyesi):
“Güzel bir uygulama. Zaten yıllardır düşündüğümüz kendi aramızda konuştuğumuz bir şeydi bu. Şimdi bunu bizzat yaşayarak göreceğiz. Uzun zamandır üzerinde düşünülen bir projeydi. Olumlu güzel bir uygulama, bir engele takılmadan, alıp başını gitmek konusunda önemli bir aşama. Gerçekten keyif aldım. Bu uygulama bütün kente yayılırsa, bir kere medeni cesaretimizi artırır, her zaman gidemediğimiz yerlere gidebiliriz. Bir de insanlar bir miktar daha birbirine saygılı olmayı öğrenir, bu yol engellilerin kullandığı bir hat diye bilinir.”
Kürşat Bedir (İzmir Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi):
“Görme engellilerin evden çıkması daha da kolaylaşacak. Görme engellinin engeli ortadan kalkacak değildir ama siz onu sokağa çıkaracak engelleri ortadan kaldırırsanız, herkes sosyal hayatını yaşamak isteyecektir. Daha aktif daha işe yarar engelliler ortaya çıkacağını düşünüyorum. Tabii bu bir deneme süreci… Arkadaşların bastonlarıyla dokunarak yaptıkları incelemenin ardından alternatif olarak ne yapılabilir ya da daha kullanışlı hale nasıl getirilebilir. Tüm bu konularda önerilerimizi sunuyoruz.”
 

Tarihsel Sembollerle ''Tılsımlı Resimler''

Altoparlak'ın memleketi Tarsus'un simgesi olan Şahmeran'ın ağırlıklı olarak kullanıldığı eserler, 28 Mart Cumartesi gününe kadar sanatseverler tarafından görülebilecek. Serginin açılışında konuşan Funda Altoparlak, ཌྷ yıldır resim öğretmeniyim. Bir yandan da resim yapıyorum. Okulu bitirdiğim sene bir resim yarışmasında Türkiye ikincisi...

2 Bin 500 Yıllık Antik Mezarlık Ortaya Çıktı!

Sinop'ta Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan kurtarma kazısıyla 2 bin 500 yıllık antik mezarlık (nekropol) ortaya çıkarıldı. Sinop'ta geçen Mart ayında kent merkezi Gelincik Mahallesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılması planlanan Kültür Merkezi inşaatı temel hafriyatının Sinop Müze Müdürlüğü uzmanlarınca denetimi sırasında...

Bilinmeyenleriyle Sultan Ahmet Camii!

- Sultan 1. Ahmet tarafından 1616 yılında mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya Ayasofya'nın karşısında yaptırılan Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında ön sıralarda yer alıyor. Cami'nin temelleriyse 401 sene önce 31 Aralık günü atılmıştı. - Osmanlı sultanları ve ailesi tarafından yaptırılan ve 'Sultan camileri' anlamına...

''Sessiz Şehir'' Mdina

Taş evleri, 4 bin yıllık tarihi ve Ortaçağ mimarisiyle turistlerin ilgisini çeken Malta'nın en eski yerleşim yerlerinden Mdina'ya, motorlu araçların girmesine izin verilmiyor. Nüfusunun azlığı ve sakinliği nedeniyle 'sessiz şehir' olarak tanınan Malta'nın 4 bin yıllık tarihi şehri Mdina, dar sokakları, taş evleri ve tipik Ortaçağ mimarisiyle...

39 Yıldır Su Kabağına Şekil Veriyor!

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde yaşayan su kabağı tasarımcısı Ümit Çağlar, 39 yıldır su kabağına şekil veriyor. Alanya Kalesi'nin bulunduğu yarımadadaki Tophane Mahallesi'nde 'Su Kabağı Evi' adını verdiği tarihi evde su kabağı tasarımı yapan Ümit Çağlar, bugüne kadar yaptığı hediyelik eşyalarla yerli ve yabancı ziyaretçilerin büyük...
erotik
Live İzmir