Depreme dayanıksız tüm binaların yenileneceği dev proje için 2B'lerin satışından gelecek paranın yüzde 90'ı ayrılacak. Vergi gelirlerinin yüzde 5-10'u da projeye aktarılacak
MEHMET Ali BERBER / ANKARA
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "İktidarımıza mal olsa da yapacağız" dediği "Kentsel dönüşüm yasası" için çalışmalar tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin dört bir yanındaki kentsel dönüşümler için 400 milyar dolar kaynak gerektiğini ifade ederek, "Artık insanlarımız ölmesin, canlar yok olmasın, şehirlerimizi böyle büyük felaketler yaşamasın. Bedeli ne olursa olsun, Türkiye'de depreme dayanıksız yapıları, salaş, kaçak yapıları mutlaka rehabilite etmek zorundayız" dedi.
Hükümetin öncelikli politika haline getirdiği depreme hazırlık ve kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için devlet kaynakları da seferber edilecek.
HESAP AÇILACAK
"Afet Riski Altındaki Yapı ve Alanlar Hakkında Kanun" adıyla hazırlanan tasarı, kentsel dönüşümde tüm yetkiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verirken, kentsel dönüşümün maliyeti için bakanlık tasarrufunda afete hazırlık hesabı açılmasını öngörüyor.
Tüm Türkiye'nin deprem ve diğer afetlere hazırlığı için;
- 2-B arazilerinin satışından elde edilecek paranın yüzde 90'ı,
- Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yüzde 10'u, diğer bölgelerde yüzde 5'i,
- İl Özel İdareleri'ne ayrılan payın, Büyükşehirler için yüzde 50'si, diğer illerde yüzde 15'i,
- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurumlara depreme hazırlık için aktarılacak kaynağın tamamı,
- İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi uyarınca verilen para cezalarının yüzde 50'si,
- Trafik cezalarının yüzde 1'i bu hesaba aktarılacak. Ayrıca bu kanun kapsamındaki tüm uygulamalardan devletin elde edeceği gelirler de hesaba aktarılacak ve aynı amaçla kullanılacak. Kanuna göre, bu hesaptaki para, kentsel dönüşüm haricinde herhangi bir amaçla kullanılamayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen "İllerinizdeki depreme ve afete dayanıksız yapıları, salaş ve kaçak yapıları belirleyin" genelgesinin sonuçları bekleniyor. Valiliklerin çalışmaları sonunda, belirlenen bölgelerde kentsel dönüşüm için düğmeye aynı anda basılacak. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul'da ilk etapta 14 bin konut yenilenecek.
Kentsel Dönüşüm ile ilgili yapılacakları tüm detayları ile anlatan Erdoğan Bayraktar, devletin vatandaşa şefkatli yaklaşacağını ve vatandaşın incitilmeyeceğini söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmaları, tamamen vatandaş ile uzlaşma esasına göre yürütülecek.
"ESAS GAYEMİZ VATANDAŞI MEMNUN ETMEK"
Bakan Erdoğan Bayraktar, yasa düzenlemeleri ve yapılacak çalışmalarla ilgili şu mesajları verdi:
"Bir defa biz bu işi yasaya dayalı olarak bilimselliğe dayalı olarak belediyelerle birlikte yürüteceğiz. Yani Belediyelerimizin yaptığı işleri zaten biz Belediyelerimize bırakacağız. Ve onlara sonuna kadar yardımcı olacağız. Ayrıca, kazan kazan metoduyla vatandaşları memnun etmek esas gayemiz olacak.
Senin evinin değeri budur. Gel seninle anlaşalım. Anlaşacağız. Diyeceğiz ki senin yerine yeni ev yapacağız. Evi yaptığımız zaman sana buradan ev vereceğiz. Verebildiğimiz kadar. Eğer onun orda hakkı 2 evse 2 ev vereceğiz. Eğer imkanımız varsa 3 ev istiyorsa 3 ev vereceğiz.
Hiç iskanı imarı hiç bir şeyi yok arsanın ama üstünde binası var. O zaman bu vatandaşa enkaz bedeli verilecek. Eğer arsa kendisininse arsa bedeli artı enkaz bedeli verilecek. Arsa kendinin ve aynı yerde ev verme imkanı varsa olduğu yerden verilecek
Kentsel dönüşüm projeleri sayesinde işsizlik azalacak, istihdam aratacak. Türkiye'de mühendis müşavir sistemi gelişecek. Müteahhitlik sistemi gelişecek. Ara teknik elmanlar gelişecek. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde çok ciddi müşavirlik katkısı olacak. Türkiye'deki inşaat malzemesindeki üretim artacak, kalite gelecek.