Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İşadamları, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Socar&Turcas'ın kuracağı STAR Rafinerisi'nin imar planları konusunda yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay'a başvurmasına karşı çıktı
 
MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)

Socar&Turcas Grubu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na onaylattığı imar planlarıyla, 5 milyar dolarlık rafineri yatırımına başlamasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştay'a yaptığı başvuruyla ortaya çıkan 'imar yetkisi' tartışmasına iş dünyasından tepki geldi. Kurumlar arası çekişmelerin bir kenara bırakılması gerektiğini dile getiren iş dünyası temsilcileri, "Yatırıma aç olan İzmir'e bu tartışmalar yüzünden hiç bir yatırımcı gelmez. Yatırımcıya sorun çıkarılmasını değil, yatırımcının önünün açılmasını istiyoruz" dedi.

ORTAK ENDİŞELERİNİ AÇIKLADILAR: GÖZÜMÜZÜ KORKUTUYORLAR
 ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu
 "Türkiye'de ne yazık ki bazen usuller esasın önüne geçiyor. Burada asıl olan yatırım olmalı. Yatırım sonucunda kent, katma değer kazanacak. Bine yakın kişiye istihdam sağlanacak. Başkan Kocaoğlu da iyi niyetli ama ne yazık ki sistemde sorun var. Bu durum yatırımcıları korkutuyor. Ben de İzmir'de yatırım yapmak istedim yapamadım. Manisa'da çok rahat bir şekilde yatırım yaptı. Bu tartışmalarla İzmir'e yatırımcı gelmesi mümkün değil.

BASİFED Başkanı Hüseyin Porsuk
 "İzmir'de yatırımcı için seferber olunması gerekiyor. Ancak yetkilerinde net olarak belirlenmesi lazım. Eğer iki kuruma da yetki verilirse bu tür sonuçlar ortaya çıkabilir. Biz bu nedenle birçok sıkıntı yaşarız. Belediye başkanımızda yatırıma karşı değil ancak, sistemdeki sıkıntılar yatırımcıları usandırıyor."

EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak
 "Sistemde bir sorun var. Bu tür sıkıntıların çözülmesini bekliyoruz. Yabancı yatırımcı bu tür ayrıntıları bilmez. Sonuçta sorun olması halinde yatırım kararını yeniden düşünür. Yatırımcı için her türlü imkanın sağlanması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de kente yatırım gelmesi için çalışıyor. Ancak zaman zaman bu tür sorunlar olabiliyor."
 
İZSİAD Başkanı Ayhan Baran
"Yatırımlar konusunda ortak yol bulunmalı. Yatırımcılara zorluk çıkarılmamalı. Ben bu konuda ortak bir yolun bulunacağını düşünüyorum. Büyük yatırımlarda kurumların işbirliği yapması gerekir. Sonuçta bu yatırımlar İzmir ekonomisine katkı sağlayacak. O nedenle bu konularda çok dikkatli olunması gerekiyor."
 
Planlar, doğrudan bakanlığa onaylatıldı
 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa'daki Petkim tesisleri ve yanındaki alanda Azerbeycan devletine ait Socar&Turcas'ın yatırımına başladığı ve dünyada şu an bir yere tek seferde yapılan en büyük yatırım olarak gösterilen 5 milyar dolara mal ocak "STAR Rafinerisi"nin olduğu bölgenin imar planlarıyla ilgili yargıya gitti. Belediye, Socar&Turcas'ın kendisi yerine Petkim'in mevcut tesisleri ve yeni yapılacak rafinerinin bulunduğu bölgenin imar planlarıyla ilgili yeni yasal düzenlemeye dayanarak doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alması üzerine harekete geçerek, Danıştay 6. Dairesi'ne başvurdu. Belediye, bakanlığın onadığı alt ölçekli planların Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanıp yürürlüğe giren 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planları'yla uyumsuz olduğunu, bunun da şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu gerekçe göstererek bakanlığın onadığı planların yürütmesinin durdurulmasını istedi.
 
"YANLARINDAYIZ"
 Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hedeflerinin yatırımları durdurmak olmadığını söylemişti. Belediyenin her zaman yatırımcının yanında yer aldığını dile getiren Kocaoğlu, "Dava açma nedenimiz, Bakanlık tarafından olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir'in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Büyükşehir Belediyesi'nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak içindir" diye konuşmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ise, sözkonusu rafinerinin enerji yatırımı olduğunu belirterek enerji yatırımlarında bakanlık olarak imar planı onaylama yetkilerinin bulunduğunu belirtmişti. Kendilerinin de bu yetkiyi kullanarak, planı onayladıklarını söyleyen yetkililer, "Ortada imar mevzuatına aykırı bir durum yok. Böylesine büyük bir yatırımın hızlı bir şekilde hayata geçmesi için yetkimizi kullanarak bu kararı aldık. Danıştay, Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusunu kabul ederse, bakanlık olarak kendi görüşümüzü savunacağız. Kararımızın arkasındayız" açıklamasında bulunmuştu.

METRO KASIM SONUNA KALDI...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kültür merkezi olarak restore edilen Ayavukla Kilisesi ve 'Basın Müzesi' olarak planlanan ek binasındaki çalışmaları gazetecilere tanıtım gününde bir gazetecinin 'metronun 2. bölümü açılışı 29 Ekim'e yetişecek mi?' sorusu üzerine, 'elektrik tel çekimi nedeniyle bir aksama oldu. Teller 15 gün...

Çeşme Marina Gün Sayıyor

IC İbrahim Çeçen Holding ve marinacılık sektöründe 258 yıllık tecrübeye sahip olan İngiliz Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığında kurulan Çeşme Marina, Doğu Akdeniz'in yıldızı olmayı hedefliyor. Yap-İşlet-Devret modeli ile 25 yıl işletilecek olan Çeşme Marina için 13 milyon euroluk yatırım gerçekleştirilirken liman, denizde 400, karada...

İzmir in Fitilini Liman Arkası Ateşleyecek

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu'nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Liman Arkası'ndaki yeni kent merkezinde zemin etüdü çalışmalarını tamamladıklarını açıklayarak, “Bu plan onaylandığı andan itibaren, bölgede 8-10 adet büyük inşaat birden başlayacak. Sadece 28 dönümlük bir yerde 300 milyon dolar civarında bir yatırım...
erotik
Live İzmir