Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmirli belediye başkanları, depreme hazırlık ve 'dar sokaklar' konusundaki sıkıntının tek çaresinin "kentsel dönüşüm" olduğunu söyledi
 
ONUR ÇAKIR (HABER MERKEZİ)
 
Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Van depreminin ardından AKUT İzmir Temsilcisi Ömer Karaca'nın, İzmir'deki dar sokaklara dikkat çekerek, "Depremde yollar enkaz nedeniyle tıkanır, kimse kurtarmaya gelemez" sözleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan dar sokaklar için, "Kadifekale'de yaşanan dönüşüm formülü"nü önermesi gündemin başlıca konularından biri haline geldi.
Yeni Asır'a konuşan İzmirli belediye başkanları, Karaca ve Kocaoğlu'nun açıklamalarını değerlendirirken, kendilerinin yaptıkları hazırlıkları da anlattı. Başkanlar, depreme hazırlık ve 'dar sokaklar' konusundaki sıkıntının tek çaresinin "kentsel dönüşüm" olduğunu vurguladı.
 
"YETERLİ DEĞİL"
 Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, 1999'da çıkan deprem yönetmeliğini uygulamak için elinden gelen mücadeleyi gösterdiğini belirterek, "Dar sokaklar çok. Bir yangın olsa ulaşılması zor oluyor. Sosyal hizmetler ve fen işleri müdürlüklerimizi hep teyakkuzda bekletiyoruz. Ama bu yeterli değil. İlçenin farklı noktalarına deprem konteynerleri koyacağız. Bunun için hazırlıklar başladı. Depremden sonra toplanma yerlerini belirledik. Aşevi kuracağız. Bir sahra hastanesi oluşturmayı planlıyoruz. Kentsel dönüşümün yapılması zorunlu" dedi.
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da, İzmir'de Deprem Etüd Merkezi'ni ilk kuran belediye olduklarını söyledi. Karabağ, vatandaşların binalarını güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek, "İkaz ve uyarı görevimizi gündemde tutuyoruz. Ama kentsel dönüşüm olmadan İzmir'i depreme karşı korunması mümkün değil. Eskiler yapıların yenilenmesi, gecekonduların yerine daha sağlam konutların inşası şart. İzmir'in en dar sokakları Bayraklı'da Kentsel dönüşüm yapmadan bir yere varmamız mümkün değil. Göreve geldiğim ilk günden bu yana söylüyorum. Bir pilot bölge belirledik. Oraya deprem konteynırları yerleştireceğiz. Deprem bölgesine gittim. En çok can kaybının olduğu binanın sütunlarını kesmişler. Şimdi bize de bu yönde şikayetler geliyor. Ekiplerimiz anında müdahale ediyor" dedi.
 Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir'in en zor bölgesinin Karabağlar olduğuna dikkat çekerek, "Bizim bölgemizde dar sokaklar çok. Planlanmamış bir bölge. 25 yıldır imar afları ile geçiştirilmiş. Göreve geldikten sonra jeolojik etütleri yapmaya başladık. Bölgeyi altıya ayırarak planlama yapıyoruz. Yerinde kentsel dönüşüm yapacağız. Depreme dayanıklı binaların inşa edilmesini istiyoruz. Belediye olarak kontrol ekiplerimiz var. Van'da meydana gelen deprem sonrası daha ciddi bir örgütlenme yapmamız gerektiğini gördük. Karabağlar Kızılay Şubesi ile birlikte organizasyonlarımız var" dedi.
 
YOLLARI GENİŞLETTİK
 Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, depreme hazırlıklı en iyi ilçe olduklarını ifade etti. Çalkaya, "Beş mahallemizde konteynerlerimiz var. Bunun içinde jeneratörlerimiz var. İlaç, kazma, kürek, aklınıza ne gelebiliyorsa içinde var. Malzemeler belli aralıklarla kontrolden geçiyor. 300'ün üzerinde deprem gönüllümüz var. Bu arkadaşları eğitimden geçirdik. 5 yıldır hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Dar sokaklar bugünün sorunu değil. Sakarya Caddesinde yolu genişlettim. İtfaiye araçları rahat hareket etmesi için bunu yaptım. Kent yenileme Balçova'da zor bir olay" diye konuştu.

YENİDEN YARATMALI
 Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, "Meskun mahal dediğimiz bölgelerde yeni yapılan projelerde yol genişlikleri arttırılıyor. Yeni kent doksunun değerinin yükselmesi ile birlikte eskiler tasfiye oluyor. Kent dönüşüm konusunda yapılması gereken alanın değeri yükseltilmesidir. Üç katlı yer altı kata çıkarılmalı. Buralar yeni baştan yaratılmalı. Kaymakamlıkla beraber tehlikeli yerleri belirliyoruz ve yıkıyoruz" dedi.
Karşıyaka Belediyesi, doğal afetleri en az zararla atlatabilmek ve gerekli acil müdahaleyi zamanın dayapabilmek için bir dizi önlem aldı. Belediye Başkanı Cevat Durak, afetlere karşı işbirliğini açık olduklarını belirti. Manisa Belediyesi ile "Afete Karşı Kardeş Şehir Protokolü" imzaladıklarını söyleyen Durak, "Afet anında en hızlı yardım en yakın kentte gelebiliyor. Böyle bir durumda bize ilk olarak Manisa koşacak" dedi. Ayrıca geçtiğimiz Ağustos'ta Örnekköy Şantiye Tesislerinde bir Doğal Afet Merkezi kurduklarını söyleyen Durak, burada Arama Kurtarma Ekipmanları ve Doğal Afet Müdahale ekibinin hazır olduğunu belirtti. Acil sağlık sorunlarına karşı karayolunda ulaşımın tıkanması halinde kullanmak üzeredeniz ambulansı da aldıklarını belirten Başkan Durak, afet durumlarında ilçenin33 merkezi noktasına afet sonrası toplanma bölgeleri oluşturulduğunu,gerektiğinde hastane olarak kullanılabilecek 27 tesisi de belirlediklerini söyledi.

İLK MÜDAHALE
 Bornova Kent Konseyi Afet ve Kriz Çalışma Grubu ise İzmir Afet Acil Durum Müdürlüğü işbirliğiyle Toplum Afet Gönüllüleri'ni (TAG) eğitimden geçirdi. Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, "Profesyonel yardım bizlere ulaşana kadar sevdiklerimizi nasıl hayata döndürebiliriz, nasıl yardım edebiliriz bunları bilmenin en iyi yöntemi bilinçli ve eğitimli bir toplum olmaktır. Depremlerde en çok zarar gören kaçak katlı yapılardır. Bu konuda halkımızın bilinçli olması gerekir. Biz olası afet ve depreme karşı mücadelede duyarlı bir belediyeyiz" dedi. Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuarı'nın da hizmete girdiğini hatırlatan Sındır,"En yeni teknoloji ürünü cihazlarla binaların sağlamlığı daire başına 10liraya tespit ediliyor. Ekipler, sadece Bornova'dan değil İzmir'in tamamından başvuruları kabul ediyor" dedi.

SİVİL ÖRGÜTLENME
 Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Alsancak, Konak, Göztepe gibi kent merkezlerinin planları yıllar önce yapıldığını, o günün nüfusuna göre planlanmış olan cadde ve sokaklar bugün artık kapasitesinin üzerinde hizmet vermek zorunda olduğunu ve yükü kaldırmadığını söyledi. Başkan Tartan, "Doğal olarak yaşanacak olası bir deprem sırasında, insanlar panik halinde trafiği kilitleyecek, yakınlarına,sevdiklerine ulaşmak isteyecekler. Bunun için sivil örgütlenme yerinde olur.Böyle bir deprem senaryosunda nelerin yapılması, nasıl bir iletişim kurulması gerektiği konularında insanlar bugünden eğitilir ise önlemlerini alabilirler.Bu konuda mahalle ve semtlerin kendi arama kurtarma ekiplerini oluşturması yerinde olur. Biz de Konak Belediyesi olarak bu örgütlenme içinde yer alarak üzerimize düşen görevleri bugünden yerine getirebiliriz" dedi.
 
Vatandaş ne diyor?
 Hüseyin Utangaç (İşletme Mühendisi)
Özellikle Konak Bölgesi'nde önemli derecede SİT problemi var. Bu problem çözülmeden bölgenin ıslahı mümkün değil. Ancak proje önemli bir proje desteklenmesi gerekir.

Aziz Çağırkan (Diş malzeme imalatçısı)
 Bu bölgelerle ilgili çok proje üretilmdi. Ancak hiçbiri faaliyete geçmedi. Kadifekale'de başarılı bir uyglama yapıldı. Ancak imarlı bölgelerde bu sorunu çözülmesi o kadar kolay olmayacak.

Fethi Mekiker (İmalatçı)
 Kadifekale'nin sonucunu görmek istiyoruz. Ancak bir deprep ve diğer afetler beklemiyor. Söz konusu bölgelerin iyileştirilmesi için zaman kaybedilmemeli.

Hakkı Ildıran (Matbabacı)
 Öncelikle Sit kurulunun bölgede inceleme yapması gerekiyor. onların sözünü dışına çıkılamıyor. Biraz cesaretli olunması gerekiyor. Umarım başkan bu konuda ısrarcı olur.

Şükrü Selçuk (esnaf)
 Yıllardır özellikle Konak bölgesi için projeler yapılıyor. Ancak bir arpa boyu kadar yol gidilmedi. Bu kadar geniş bir alanda bu projenin hayata geçeceğine inanmıyorum. Umarım yanılırım.
 

Çeşme'de Klasik Müzik Ziyafeti

Hacettepe Senfoni Orkestrası, Çeşme'deki Aya Haralambos Kilisesi'nde muhteşem bir klasik müzik konseri verdi. Tarihi kilise Shostakovich, Piazzolla ve Vivaldi besteleri ile yankılandı Çeşme Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte Hacettepe Senfoni Orkestrası, Tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde muhteşem bir konser verdi. Şef Prof. Erol Erdinç yönetimindeki orkestra,...

Bornova Belediyesi Sporcu Ordusuyla Gururlu

Bornova Belediyespor'un çeşitli turnuva ve şampiyonalarda dereceye giren sporcuları, mutluluklarını Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'la paylaştı. Törende ayrıca Temmuz ayı başında Kayseri'de düzenlenen Taekwando Yıldızlar Türkiye Şampiyonası'nda 45. kiloda birinci olan ve ülkemizi 22-25 Ağustos tarihleri arasında Romanya'daki Avrupa...

Optimum'un Geleneksel İftar Buluşması

İzmir Optimum Outlet 11 ayın sultanı Ramazan ayında verdiği iftar yemeğinde kent protokolünü ve İzmir medyasını buluşturdu. Rönesans Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Süha Günel'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen geleneksel iftar buluşması yoğun ilgi görürken Günel, Rönesans Holding'in İzmir'e yönelik yatırımlarının devam edeceğinin müjdesini verdi. ...

Karabağlar'da Ramazan Eğlenceleri Dorukta

Karabağlar Belediyesi'nin sevgi, kardeşlik ve hoşgörü ayı Ramazan için düzenlediği etkinlikler sürüyor. Her gün ilçenin farklı noktasında kurulan iftar sofralarının ardından parklarda geleneksel Ramazan eğlenceleri yaşanıyor. Unutulmaya yüz tutmuş Hacivat-Karagöz, ortaoyunu ve çocuklar için animasyon gösterilerinden oluşan Ramazan eğlenceleri de büyük ilgi...

“Yaşam”a geçiyor!

Buca'daki Sosyal Yaºam Kampüsü'nün ihale sürecini tamamlayan İzmir Büyükºehir Belediyesi, sözleºmeyi de imzaladı. Dev kampüste huzurevi, engelli eğitim merkezi, engelli ve yaºlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aºevi ve kapalı spor salonu yer alacak. İzmir Büyükºehir Belediyesi, önemli projelerinden...
erotik
Live İzmir