KOSGEB'in desteklediği, İTKO Moda Tasarım Modelistlik Ayakkabı Takı Tasarımı Eğitim ve Organizasyon Sanayi, tasarım ve kalıp çıkarma hizmetleri verecek
TOLGA TEKİN(HABER MERKEZİ)
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bağlı İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO), KOSGEB İşbirliği Güçbirliği Programı kapsamında 380 bin TL'lik bütçe ile İTKO Moda Tasarım Modelistlik Ayakkabı Takı Tasarımı Eğitim ve Organizasyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi kurdu. Çankaya Gaziosmanpaşa Bulvarı'ndaki Niyazi Ersoy İşmerkezi'nin 3. katında faaliyete başlayan şirketin yüzde 50'si KOSGEB tarafından destekleniyor. Şirket, bay ve bayan dış giyim, iş kıyafetleri, gelinlik, abiye ve deri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere tasarım ve kalıp çıkarma hizmetleri verecek.
HİZMET GENİŞLEYECEK
Bu hizmetlerden sadece merkezin ortakları değil, hazır giyim sektöründe yer alan diğer firmalar da yararlanabilecek. Merkez, kısa bir süre sonra ise iç giyim, ayakkabı, takı tasarım, kalıp çıkarma, mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verecek.
KOSGEB'e verdiği destekten dolayı teşekkür eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, "İzmir'de KOSGEB ile işbirliği üzerine bir proje yaptık. KOSGEB'in desteğiyle hepimizin beraberce kullanacağı bir kalıp makinesi satın aldık. İzmir Terziler Odası'yla beraber burada kalıp üreteceğiz. Ürettiğimiz kalıpları da kim istiyorsa ona vereceğiz.
ÖRNEK OLMALI
Ayrıca tasarım büromuz var. İl İstihdam Kurulu'nda İş-Kur ile birlikte modelislitlik, stilistik, tasarımcılık yapan, eleman yetiştiren, yetiştirdiği elemanları Milano, Paris ve Fransa'ya gönderen öğrencilerimiz burada tasarım yapacak" dedi. Dünyaya model ve kalıp satan bir ülke haline gelinmesi gerektiğini belirten Mutlu, "Öyle çalışmalıyız ki Gucci, Armani gibi olmalıyız. Bütün dünyaya model satan, kalıp satan bir ülke haline gelmeliyiz. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. KOSGEB'in desteğiyle oluşan bu proje, birlik, beraberlik ve dayanışma projesidir" diye konuştu.
Yeni kanun değişikliğiyle KOSGEB'in sadece imalatçı KOBİ'lere değil hizmet ve ticaret erbabı tüm KOBİ'lere hizmet verecek bir yapıya kavuştuğunu belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, "Bu değişikle birlikte KOBİ'lere 3 temel kültürü aşılamaya çalıştık. Artık işletmelerimiz yapacakları işleri bir plan ve proje çerçevesinde yürütmeli. Bu bize dünya ile rekabet edebilme gücü verecek. Bu nedenle tüm desteklerimizi proje esaslı destekleme modeli üzerine İkinci temel kültürümüz ise Ar-Ge ve inovasyon. Dünya ile yarışacaksak herkesten farklı olmamız lazım. Bu tür projelere, münferit projelere verdiğimiz destekten daha fazlasını vermeye çalışıyoruz. Üçüncüsü ise işbirliği. Bu üç temel kültürü burada görüyoruz. Terziler Odası, kendi yaptığı ürünleri tasarlayarak daha da geliştirmek istediğini belirtti. Biz de destek olduk. Bu tüm esnafa örnek olsun" dedi.
İESOB REHBER
Esnaf sanatkarların toplumda önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ise, "Esnaf sanatkarı devri bitmiş değil, yeni teknolojiyi yakından takip eden, kendini geliştiren, içinde yaşadığı halka hizmet veren ve insani ilişkileri ile toplumda önemli sosyal görevler üstlenmiş bir kesim olarak değerlendirmeliyiz. Bu doğrultuda meslek odaları da üyelerinin gelişmelerine katkı koyacak faaliyetlere ağırlık vermeli. İzmir'de İzmir Birliği bu çerçevede teşkilatlarına doğru rehberlik eden çalışmalara imza atıyor" diye konuştu.
"Rekabet için fark yaratmalıyız"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Aydoğan yeni kurulan şirketi desteklenmesi gereken ciddi bir girişim olarak tanımlarken, Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, dünyadaki rekabet koşulları ile mücadele etmek için çok güçlü olmak ve çok farklı şeyler üretmek gerektiğini savundu. Akgün, "Başka türlü dünyadaki rekabet koşullarına ayak uyduramaz, gelişmeleri de hep geriden takip etmek zorunda kalırsınız. Ben bu tür projelerin sayısının her geçen gün artarak ülke insanımızın bu projelerden daha fazla yararlanma imkanı bulmasını, İzmir'in ve ülkemizin kazanmasını ümit ediyorum" dedi.