Yaşar Holding CEO'su Mehmet Aktaş, ihracat desteğinin verilmesi halinde Türkiye'nin Ortadoğu ve Körfez ülkeleri pazarında önemli bir rakama ulaşabileceğini söyledi
Yaşar Holding İcra Başkanı (CEO) Mehmet Aktaş, tarımsal sanayide ihracatla ithalat arasındaki farkın pozitif ancak potansiyelinin çok altında olduğunu dile getirdi. Tarımsal sanayiye ihracat desteğinin sağlanması halinde Türkiye'nin Ortadoğu ve Körfez ülkeleri pazarında Hollanda büyüklüğünde ihracat rakamını elde edebileceğini dile getiren Aktaş, "Hükümetin bu yönde çalışmaları var. Desteğin gelmesi, iç piyasaya da fiyat dengesi getirecek" dedi.
CARİ AÇIK SORUNU
Aktaş, pazar çeşitlendirme konusunda gelişme kaydedilmesine rağmen Türkiye'nin ihracatının büyük bölümünü Avrupa'ya yaptığını, bu pazarda bir resesyon yaşanması halinde, TL'deki değer kaybına rağmen ekonomi için önemli riskler oluşabileceğini söyledi. Yaşar Holding CEO'su Mehmet Aktaş, 10 milyar dolar ihracat, 6 milyar dolar ithalat var. Ama Hollanda'nın 40 milyar dolar. Türkiye, ihracat kabiliyeti olan tarımsal sanayi şirketlerinin önünü açacak bir teşvik sistemini harekete geçirirse cari açık problemini orta vadede çözüme götürebilir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de teşvik mevzuatını cari açığı olumlu yönde etkileyen sektörleri destekleyecek şekilde tasarladıklarını ifade etti. Bugüne kadar teşvik sisteminin odağında büyüme ve istihdam vardı. Ancak anlaşıldığı kadarıyla artık cari açık sorununun çözümüne yönelik bir bakış açısı gelişecek" dedi. Yaşar Grubu'nun cirosunun yüzde 70'ini tarıma dayalı sanayiden elde ettiğini, bu alanda 30 yıllık bir ihracat deneyimine sahip olduğunu belirten Aktaş, teşvik sağlanması halinde özellikle süt sektörünün büyük başarı elde edebileceğine dikkat çekti. Aktaş, Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin net gıda ithalatçısı olduğunu dile getirerek, "Türkiye net bir üretim üssü olup bu ülkelerin gıda ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu da orta vadede Ortadoğu'nun Hollanda'sı olma misyonunu ortaya koyabilir" diye konuştu.
"15. sıraya yükseldik"
Yaşar Holding CEO'su Mehmet Aktaş, "Son 8 yılda 50 baş ve üstü süt sığırına sahip çiftlik sayısı 4 binden 18 bine çıktı. Süt arzımız ise 12.5 milyon tona çıktı ve dünyada 15'inci sıraya yükseldik. Demek ki burada doğru bir yapı oluşturuldu. Et tarafı biraz daha sıkıntılı ama süt konusunda Türkiye bir aşama kaydetti. Şu anda süt sektöründe 200-300 milyon dolar olan ihracat, bir kaç yıl içinde milyar dolarlara ulaşır. Bunun altyapısı müsait" dedi.