Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda tartışma yaratan sözleriyle ilgili, "Ne vatandaşla alay, ne vergi artışını gizlemek söz konusu" dedi
 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak-Eylül 2011 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2011 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısında ÖTV artışlarını da değerlendirdi. OVP'yi açıklarken sorulara verdiği yanıtta KKDF'deki artıştan bahsettiğini hatırlatan Şimşek, "Gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini söyledim. Vergi artışlarından da bahsettim. Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu söyledim. Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Doğrusu üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar yazıldı, bu doğru değil" dedi.

İHTALATA SINIRLAMA
 Motorlu taşıtlarda, vergilerde artış yaptıklarını söyleyen Şimşek, 1600 cc'ye kadar olan araçlarda hiç ÖTV artışı olmadığını dile getirdi. Şimşek, Türkiye'de 1600 cc üzerindeki taşıtların yüzde 93'ünün ithal olduğuna belirterek, "Cari açığı azaltmak için bunu bir tedbir olarak ortaya koyduk. Ben burada güncelleme kelimesini kullanmadım. 2009'da 16 milyon, 2010'da 14.5 milyon, 2011'in ilk 6 ayında ise 9.5 milyon cep telefonu ithal edildi. Cep telefonundaki ÖTV artışının bir tek amacı var, bu da ithalatı sınırlamak. Ben bunu, motorlu taşıt ve cep telefonundaki artışları ifade ettim. Bundan birkaç gün önce de, motorlu taşıt ve cep telefonundaki ÖTV artışını, bir vergi artışı olarak ben ifade ettim. İfade etmediğimiz konu tütün ürünlerindeki ÖTV artışı 2.65'den 2.90'a çıktı dedim. Bu maktu artışların bir güncelleme olarak görülmesi gerektiğini söyledim. Türkiye'de sigara üretiminde kullanılan tütünün yüzde 80'i ithal. Ben onu cari açığa tedbir olarak koymadım. Bunu OVP hedeflerine ulaşmak için bir takım vergi artışlarını yaptık. Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu" diye konuştu.
 


ÖNÜMÜZDEKİ YILIN BÜTÇESİNDE ÖN PLANA ÇIKAN BAZI BAŞLIKLAR:
 İSTİHDAMA 5.5 MİLYAR DESTEK: Esnaf ve tarımsal kredi faiz desteği, KOBİ teşvikleri, ihracat desteği için ayrılan kaynak enflasyonun iki katına yakın artırılarak 2.8 milyar liraya çıkarıldı. İstihdam maliyetlerini azaltmak amacıyla yürürlüğe konulan işveren primindeki 5 puanlık indirim uygulaması sürecek. Bu amaçla 2011 yılı ödenekleri yüzde 15.5 oranında artırılarak 5 milyar 468 milyon liraya yükseldi.
 SOSYAL HARCAMALAR ARTACAK: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'na aktarılan kaynak yüzde 39 artışla 3 milyar liraya, özürlü eğitimi için ayrılan kaynak yüzde 20.4 artışla 1.2 milyar liraya, özürlü evde bakımı için ayrılan kaynak yüzde 28.7 oranında artışla 2.9 milyar liraya yükseldi.
ÖĞRENCİNİN YÜZÜ GÜLECEK: Üniversite harçlarına artış yapılmayacak. Öğrencilere burs desteği yüzde 20.9, öğrenim ve harç kredisi desteği yüzde 17.3, ilk ve ortaöğretimde taşımalı eğitime verilen destek de yüzde 37.1 oranında artırılacak. Öğrencilere tablet bilgisayar verilecek.
 9 BİN ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ALINACAK: Yeni kurulan üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacını karşılamak için 9 bin atama izni verilecek. Üniversitelerin toplam ödeneği yüzde 10.7 artırılarak 12.7 milyar liraya çıkacak.
 ASLAN PAYI EĞİTİMİN: Milli Eğitim Bakanlığı bütçe ödenekleri yüzde 14.8 oranında artışla 39.2 milyar liraya çıktı. MEB en büyük bütçeye sahip icracı bakanlık oldu.
 YEŞİL KART DEVREDİLİYOR: Gelecek yıl yeşil kart sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı'ndan Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilecek. Yeşil kart dışında Bakanlığın ödenekleri yüzde 10.1 artışla 13.8 milyar liraya çıkarıldı.
 AİLE HEKİMİ SAYISI ARTIYOR: Aile hekimliği ödeneği yüzde 10.7 artırılarak 3.5 milyar liraya yükseltildi. Gelecek yıl 140 bin hastaya evde bakılacak.
ÇİFTÇİ, BESİCİ UNUTULMADI: Çiftçilere toplam 7.2 milyar liralık destekleme ödemesi yapılacak. Hayvancılık destekleri de yüzde 46 oranında artırıldı. Tarım kesimine toplamda yüzde 13.2 artışla 11 milyar lira düzeyinde destek öngörülüyor.
 BELEDİYELERE MALİ TRANSFER: Mahalli idarelerin gelir payları yüzde 16.5 artışla 27.6 milyar lira öngörüldü. KÖYDES (550 milyon TL) ve Su ve Kanalizasyon Altyapı Projeleri (500 milyon TL) projelerine 1 milyar 50 milyon lira kaynak ayrıldı. Nüfusu 10 binin altında belediyelere denkleştirme ödeneği, sokak aydınlatma bedellerinin Hazine tarafından ödenmesi gibi desteklerle bu tutarın 31.5 milyara çıkması öngörülüyor.


ÖZELLEŞTİRME HEDEFİ 10.5 MİLYAR: Onay aşamasında bekleyen ve satışı planlanan varlıklardan gelecek yıl 10.5 milyar liralık gelir hedefleniyor.
 MEMUR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK: İlgili yasanın çıkmasının ardından hükümet ile memur kesimi Kasım ayında toplu sözleşme masasına oturacak. Bakan Şimşek, memuru enflasyona ezdirmeyeceklerini belirtirken, oranlar konusunda sır vermedi.
 
Kamuya 90 bin eleman
 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya 90 bin civarında eleman alacaklarını belirterek, "Brüt olarak 90 bin civarında bir rakam öngörüyoruz. Ama bunun altında olur, bunun üstünde olur" dedi. Şimşek, bugün dünyanın birçok ülkesinde kamuya yeni doktor, yeni hemşire, yeni öğretmen, yeni polis alınmadığını aksine, var olanların azaltıldığını söyledi. Bugün petrol zengini Rusya'da bile 100 bin kamu çalışanının plan çerçevesinde çıkartılmasından bahsedildiğini söyleyen Şimşek, "Türkiye, bu dönemde bir yandan kamu dengelerini iyileştiriyor, bir yandan ihtiyacı olan bütün personeli alıyor. Türkiye gerçekten iyi bir noktada" dedi.
 
28 yıl sonra fazla verdi
 Bakan Mehmet Şimşek, 2010 Ocak-Eylül döneminde 21.3 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın aynı döneminde 234 milyon lira fazla verdiğini de söyleyerek, "Bütçemiz ilk 9 ayda, 1984 bu tarafa, yani 28 yıl aradan sonra ilk defa fazla vermiştir. Yıl sonunda bütçe açığının 22.2 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Köylerde Senfoni Dinletisi

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttüğü ve toplumun her kesimini kaliteli ve farklı müzikle buluşturmayı hedefleyen 9 Köy 1 Konser projesi tüm hızı ile devam ediyor. İzmir'in birçok yerinde vatandaşlarla buluşan orkestra, bu defa Buca ilçesinin köylerine gitti. Kırıklar, Doğancılar, Karaağaç...

Tarihin En Lüks Konutları Bulundu

İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden Basmane'de sürdürülen arkeolojik kazılar, tarihi aydınlatmaya devam ediyor. Altınpark kazı alanında ortaya çıkarılan lüks konutlar, hem arkeologları hem de halkı şaşırtıyor. İşkur'un düzenlediği Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında 10 kişi, Altınpark kazı alanında çalışmak üzere istihdam edildi....

Dünyanın Maskları İzmir'de

Farklı ve özgün bir sanat merkezi olan İzmir Mask Müzesi, kursiyerlerin Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde yıl boyu yaptıkları maskların sergisine ev sahibi oldu. Konak Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Eylem Sürer ve müze koordinatörü Serpil Birsin önderliğinde kursiyerlerin yaptığı birbirinden ilginç dünya masklarından...

Analiz Laboratuvarı ile Tarıma Destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni kurduğu 'Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı' ile tarıma ve doğaya destek veriyor. Bu uygulama ile çiftçinin ayağına kadar gidilecek ve toprak analizi yapılacak. Büyükşehir uzmanları, kendilerine başvuran üreticinin tarlasına kadar giderek tahlil için toprak örneği alacak. Laboratuvarda toprağın yapısı belirlenerek aşırı ve...

Çocuklara Gönüllerince Tatil Eğlencesi

Yaz aylarında çocukların sosyal ve sportif etkinliklerle eşit bir şekilde buluşmasını sağlamak amacıyla Balçova Belediyesi tarafından yürütülen 'Ücretsiz Yaz Okulları' bu yıl da çocuklara unutamayacakları bir yaz tatili yaşatıyor. Balçova Belediyesi, 4 yıldır uyguladığı Ücretsiz Yaz Okulları Balçovalı çocukların tatillerine renk katıyor. Birer aylık...
erotik
Live İzmir