Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

İzmir Büyükşehir Belediyesi,dünyanın sayılı kentlerinde uygulanan "Katı Atık Değerlendirme Tesisi"nin projesini kamuoyuyla paylaştı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti atık sorunundan tamamen kurtaracak, dünyanın sayılı kentlerinde uygulanan "Katı Atık Değerlendirme Tesisi"nin projesini kamuoyuyla paylaştı. Büyükşehir'in kuracağı tesis, Türkiye'de yüksek miktarda atığın entegre bir yaklaşımla, "kapalı sistemde ve tam otomatik" işlenerek değerlendirileceği ilk tesis olacak. Atıklar koku ve görüntü kirliliği yaratmadan yeniden ekonomiye kazandırılacak; kurulacağı bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Negatif basınç uygulamasıyla dışarıya koku da sızmayacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Entegre Atık Yönetimi ilkesinden hareketle hazırladığı İzmir Katı Atık Değerlendirme Tesisi'nin detaylarını açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yıldız Sezgin, Belediye Meclis Toplantısı'na katılarak projeye ilişkin bir sunum yaptı. Kenti atık sorunundan kurtaracak tesis projesi, meclis üyelerinin de beğenisini topladı. Koku ve görüntü kirliliği gibi rahatsız edici unsurları tamamen ortadan kaldıran proje, aynı zamanda kurulacağı bölgenin elektrik ihtiyacını da karşılayabilecek.
 

Türkiye'de ilk olacak

2005 yılından beri yer seçimi kadar teknoloji seçimi konusunda da hassasiyetle çalışılan proje, dünyadaki 100'e yakın firma ve teknolojilerin incelenmesiyle belirlendi. Türkiye'de ilk kez yüksek miktarda atığın kapalı sistemde tam otomatik işlenerek değerlendirileceği tesis; kompost ünitesi, anaerobik çürütücü, kontrol odası, hava kontrol ünitesi, ayrıştırma tesisi ve atık kabul alanı bölümlerinden oluşacak.
 
Bölgedeki çevresel ve sosyal faktörlere uyumlu olarak tasarlanacak katı atık değerlendirme tesisi, tamamen kapalı sistemle çalışacak ve negatif basınç uygulamasıyla dışarıya koku sızmayacak. Atıkların çevreye hiç bir zarar vermeden ortadan kaldırılmasını sağlayacak olan proje aynı zamanda, çöpün ekonomik anlamda da değerlendirilmesine imkan tanıyacak. Tesisin çıktılarından geri dönüşüm sanayisine hammadde, RDF ek yakıt, enerji ve kompost elde edilecek. Biyogaz ünitesinde 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak nitelikte elektrik üretilecek. Elektrik enerjisi tesisin enerji ihtiyacını karşıladıktan sonra, fazla enerji bölgedeki enterkonnekte sisteme verilecek. Tesisin bir diğer çıktısı ve dağıtımı yapılacak ürünü ise tarımsal gübre olacak.
 

Kötü örneklerin yarattığı algıyı yıkacağız

Proje hakkında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tesis için yer arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
 
Tesisin mutlaka bir yerde kurulacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bu konuda sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin değil, MTA'dan Orman'a, DSİ'ye ve Tarım İl Müdürlüğü'ne kadar bir çok kurum kuruluşun yetkisinin olduğunu ve ortak bir nokta bulunması gerektiğini dile getirdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, mevcut proje ile atıkların dışarıda hiç bir depolama yapılmadan ekonomiye kazandırılacağını belirterek, "Yer arayışımız sürüyor. Nerede yapmak istersek isteyelim, bir çok kurum ve kuruluşun görüşünü almak zorundayız. Bugün İzmir ve Türkiye'de termik santraller konuşuluyor. Termik santrali kimse istemiyor, tıpkı çöp tesisi gibi. Çünkü iyi örnekleri yok. Bu nedenle vatandaşlarımız haklı. Ama biz, kuracağımız tesis ile bu konudaki algıları yıkacağız" diye konuştu.
 
Çevre konusunda İzmir'in, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte "açık ara öncü kent" olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:
 "Çoğu konuda Avrupa standartlarının da üstündeyiz. Biz, bu tür bir tesisi kuzeyde ve güneyde olmak üzere ikiye bölerek yapmak istiyoruz. Bir yerlerden bir şeylere başlamak durumundayız. Yedi buçuk senedir belediye başkanıyım. Günahıyla sevabıyla, kişiliğiyle 3,5 milyon hemşerimizin önünde bir duruş ve tavırla bu işi götürüyorum. Bu projenin gerçekleşmesi için tümİzmirli hemşerilerimizden, tüm meclis üyelerimizden samimi destek istiyorum. Çöp sorununu halledip, Körfezi de yüzülebilir hale getirdiğimizde, İzmir metropol kentini değil Türkiye'de, dünyada çevre konusunda adından söz edilir ilk 10 kent içinde değerlendiririz. Çalışmalarımızın hedefi budur."
 

Nerede değil, nasıl kurulacağı önemli

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Adnan Oğuz Akyarlı ise ortaya konulan projenin son derece başarılı bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek "Tesisin nerede yapılacağı değil, nasıl yapılacağı önemlidir" dedi. Önyargılı yaklaşımları kırmanın yolunun doğru teknoloji seçiminden geçtiğini vurgulayan Akyarlı, "Burada mevcut en iyi teknolojilerin gündeme getirildiğini görüyoruz. Bu çevresel bir maliyettir, bir bedeldir. Bu proje vahşi depolamaya oranla daha yüksek bir maliyet getirecektir. Ama toplum adına bu maliyeti göğüsleyen bir anlayış görüyoruz. Buna benzer bir tesis, Viyana'da üstelik şehrin gezinme sınırları içindedir. İnanıyorum ki, bu tesis yarın turistler tarafından örnek bir model olarak gezilecek bir tesis olacaktır" sözleriyle projeyi destekledi.

İzmir'in Dört Bir Yanı 'SANAT' Kokacak

4. Uluslararası Ege Art Sanat Günleri kapsamında kentin 19 ayrı noktasında 2 bin 500 eser sanatseverlerle buluşacak İzmir'i başlangıcından itibaren Türkiye'nin sanat gündemini belirleyen kent haline getirecek olan 4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri'ne sayılı günler kaldı. 9-25 Aralık 2011 tarihleri arasında organize edilen dev etkinlik, İzmirli sanatseverleri,...

EXPO 2020 için yeni hedef: Oy toplamak

Dün akşam 19.05 uçağı ile İzmir'e gelen heyet üyeleri, sunumun çok başarılı geçtiğini, artık delege odaklı çalışma yapılacağını dile getirdi SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ) Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) 150. Genel Kurulu'nda EXPO 2020 adayı İzmir'i BIE delegelerine tanıtan İzmir heyeti, Türkiye'ye mutlu döndü. Heyet üyeleri, sunumun iyi...

Türk pamuğu 'GDO Free' etiketiyle pazarlanacak

SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ) Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB), genetiği değiştirilmemiş (GDO'suz) Türk pamuğunun 'GMO Free' markasıyla dünya piyasalarına sunulması için önemli bir adım attı. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından Sabancı Holding'e ait Bossa, ürettikleri kot pantolon ürünlerinde 'GMO Free' etiketini...

3 Ülkeden 6 Yazar İzmir'de Buluştu

Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nde Yunan, Rumen ve Türk yazarların hikayelerinden oluşacak kitabın ilk workshop çalışması Konak'ta yapıldı Konak Belediyesi, Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali adıyla gerçekleştirilecek 'İzmir Sanat ve Kültür Projesi' kapsamında yazılacak kitabın ilk adımını atmak için Yunan, Rumen ve Türk yazarları bir...

Torbalı'da Yeni Kanal Yatırımının Temeli Atılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı'da 13.5 milyon liraya mal olacak 146 kilometrelik yeni kanal yatırımının temelini cumartesi günü atıyor. Torbalı'nın merkez mahalleleri olan Torbalı, Alpkent, Ertuğrul, Tepeköy ve Muratbey'e 105 kilometre uzunluğunda sağlıklı kanal altyapısı götürecek. 2013 yılı haziran ayında tamamlanacak yatırımın tutarı 10 milyon...
erotik
Live İzmir