Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Türkiye’de yerel yönetim ve merkezi yönetim işbirliğinin en güzel örneklerinden olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığında kurulan İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) 1 yaşına girdi.

30 Ağustos 2010 tarihinde Aliağa-Menderes arasında işletmeye başlayan İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN), 1. yaşını kutladı. İZBAN’ın Çiğli’deki tesislerinde pasta kesilerek yapılan kutlama töreninde konuşan İZBAN Genel Müdürü Selçuk Sert, Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasındaki işbirliğinin Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Selçuk Sert, “İzmir Banliyö Sistemi, Türkiye’de ortak akıl, uzlaşı ve hoşgörünün sembolü oldu. Merkezi yönetim ve yerel yönetim arasında yapılan protokolle devreye alınan sistemin Türkiye’de ilk kez hoşgörü kenti İzmir’de uygulanması bizim övünç kaynağımızdır” dedi. İZBAN hattının büyütülmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Selçuk Sert, hattın Torbalı’ya kadar uzatılması için Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında protokol imzalandığını ve somut çalışmaların başlatıldığını söyledi. Sert, hattın Bergama – Selçuk ilçelerine uzatılması için ise fizibilite çalışmalarının sürdürüldüğü bilgisini verdi.

Araç filosu artacak
Araç filosunu arttırmak için çalışmaların sürdüğü bilgisini veren İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev ise artan talebi karşılamak için TCDD’den 10 set aracın kiralandığını söyledi. Mevcut 33 olan sayının kiralıklarla birlikte 43’e ulaştığını belirten Sönmez Alev, “Devam eden ihale çalışmalarımız neticelenince 40 set daha araç alarak araç filosunu 73’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Hilal’e aktarma merkezi
Aliağa – Menderes banliyö hattının aktarmalı ulaşım açısından önemine değinen Sönmez Alev, bu kapsamda Halkapınar başta olmak üzere aktarma merkezlerinin önemine değindi. Aktarılan yolcu sayısının fazla olması nedeniyle Halkapınar Aktarma Merkezi’nde bazen sıkışıklıklar yaşandığına değinen Alev, “Halkapınar’ı rahatlatmak için Hilal İstasyonu’na yeni bir aktarma merkezi kuracağız. Bu da aktarma süresini 10 – 15 dakika kadar kısaltacak ve Halkapınar’daki yükü azaltacak. Ayrıca Halkapınar’da fiziki anlamda düzenleme yapılacak” diye konuştu.

“İzmirliler’in kalite beklentisi oldukça yüksek” diye konuşan Sönmez Alev, “İlk başladığımızdan bugüne kadar çok yol kat ettik. Ama iyinin sonu yoktur; daha iyisini yapacağız. Çıta ne kadar yükselirse, hedefimiz de bu çıtayı aşmak için o kadar artacaktır” dedi. İZBAN Genel Müdür Yardımcısı, sefer aralıklarını 12 dakikaya düşürdüklerini, filoya yeni araç setleri eklenmesiyle bu sürenin ileride daha da kısalacağını söyledi.

Sönmez Alev, basın mensuplarının trenlerde şikayet konusu olan koku sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı: “Koku araçların yeni olmasından kaynaklanıyor. Seferde olan tren setlerinin hepsi bir yıl önce alınmadı, birkaç ay önce alınan yeni setler de var. İlk alınan setlerde koku kalmadı, diğer araçlardaki koku da zamanla kaybolacak. Kokuya, imalatta kullanılan plastik malzemeler ve yanmaz kumaştan oluşan materyaller yol açıyor. Başka bir nedeni yok. Trenler kullanıldıkça bu koku kalmayacak. Koku absorbe edici materyallerle bu koku minimize edilebilir.”

Rakamlarla İZBAN


İlk başladığında günde 12 bin olan yolcu sayısı bir yıl içinde 10 kat artarak 120 bine ulaştı.
Bir yılda 55 bin sefer gerçekleştirildi.
3 milyon kilometre yol kat edildi. Bir başka ifade ile İZBAN araçları dünyanın çevresini 75 kez dolaştı.
Bir yılda taşınan toplam yolcu sayısı 25 milyon oldu; hedef  2. yılda 50 milyon yolcu sayısına ulaşmak.
7 set araçla başlayan seferler 10’u kiralık olmak üzere 43 set araçla devam ediyor. 40 yeni set almak için ihale çalışmaları devam ediyor. Ekim başında ihaleye çıkılması hedefleniyor.
Aliağa-Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik hat, Türkiye’nin en büyük banliyö sistemi ve kent için metro ağı ile entegre tek banliyö sistemi.
Banliyö sistemi 31 istasyondan oluşuyor.
İlk yolcusuz seferlerine 1 Temmuz 2010 tarihinde başlayan banliyö sistemi, rekor denebilecek kadar kısa bir süre içinde 30 Ağustos 2010’da yolculu seferlerine başladı.

Bornova'da Güneş Enerjili Mobil Vergi Aracı Yollarda

İzmir'in Bornova Belediyesi, mobil vergi aracı sistemini başlatıyor. Uygulama kapsamında güneş enerjisiyle çalışan bilgisayarlarla donatılan bir araç, iş yerlerini gezerek vatandaşlara bulunduğu yerde hizmet verecek. Araçta yapılan işlemler, belediye bilgi sistemine online olarak aktarılacak. Tahsilat dışında belediye binasındaki bir bilgisayardaki bütün işlemlerin...

Alsancak'ın Gürültü Sorunu Çözülüyor

İzmir'in gözde eğlence merkezi Alsancak'ta faaliyet gösteren cafe ve bar sahipleri Konak Belediyesi'nce düzenlenen toplantıda biraraya gelerek gürültüyü önlemek adına işbirliği yapma kararı aldı. KonakBelediye Başkanı Sema Pekdaş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Şemi Albat'ın öncülüğünde düzenleneni toplantıda 10 gün içinde...

Urla'da 'Tiyatro Sanat Evi' Açıldı

Emekli Devlet Tiyatroları sanatçısı ve müdürlerinden Cengiz Yılmaz ile yönetmen yardımcısı eşi Canan Yılmaz Urla'ya yeni bir Tiyatro Sanat Evi kazandırdılar.Çeşmealtı Güvendik Okul Caddesi'nde yer alan sanat evinin açılışına Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 22. ve 23. Dönem CHP İzmir MilletvekiliBülent Baratalı, CHP Urla İlçe Başkanı Yusuf Baratalı ve...

Ege Üniversitesi'nin 60. Yıldönümü

Ege Üniversitesi'nin başlattığı ağaçlandırma kampanyası ilk hedefi olan 50 bin fidana ulaştı. Ege Üniversitesi ve Ege Orman Vakfı işbirliği ile yürütülen 'Ege Üniversitesi Cumhuriyet Ormanı' tamamlandı. Ege Orman Vakfı işbirliğinde yürütülen projenin bir sonraki hedefi Ege Üniversitesi'nin 60. Yıldönümüne 60 bin fidan. Proje ' Eğitim...

Alsancak Stadı'nın Yerine Ne Yapılacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, boşaltılmasına karar verilen Alsancak Stadı'nın 'Yerine ne yapılacak?' sorusuna yanıt beklediğini söyledi. Maliye ve Ulaştırma bakanlıklarında temaslarda bulunmak üzere iki gündür Ankara'da bulunan Başkan Kocaoğlu, Alsancak Stadı'nın durumuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 'Önce şunu...
erotik
Live İzmir