“Yüzülebilir Körfez” hedefiyle Büyük Körfez Projesi’ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, saatte ortalama 800 ton çamuru 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitedeki yeni tarama gemisinin alımı için 19 Ağustos’ta uluslararası ihaleye çıkıyor.
Her yıl derelerin taşıdığı alüvyonlarla sığlaşmanın giderek arttığı İzmir Körfezi’nin kurtarılması için Büyük Körfez Projesi’ni başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez’in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi amacıyla yeni ve yüksek kapasiteli tarama gemisinin alımı ile ilgili ihale hazırlıklarını tamamladı. Tarama gemisi alımı için 19 Ağustos tarihinde uluslararası ihaleye çıkılacağını açıklayan Büyükşehir Belediyesi İZSU yetkilileri, alınması planlanan kesici emici tip tarama gemisinin bir saatte ortalama 800 ton çamuru, yüzde 20’si çamur olan 4 bin ton malzemeyi 1-2 kilometre uzağa aktarabilecek kapasitede olacağını duyurdu. Uluslararası firmalara açık olacak ihaleyi kazanan firma, İZSU Genel Müdürlüğü’nün ihale şartnamesindeki özelliklere uygun olarak gemi ve römorkörü hazırlayıp 8 ay içerisinde İzmir’e teslim edecek.
Evden çıkıp denize girebilmek
Büyük Körfez Projesi’nin, İzmir iç körfezinin hayatiyetini sürdürmesiyle doğrudan ilgili olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Körfez’e irili ufaklı 16 adet dere ve kollarından alüvyon akışı oluyor. Bu alüvyonlar giderek körfezi sığlaştırıyor ve dolduruyor. Bizden önceki dönemde, 20 yılı aşkın bir çalışmayla başlayan Büyük Kanal Projesi’ni, geçtiğimiz yaz aylarında yaptığımız temizlik ve ilave hat yapımı gibi çalışmalarla ciddi anlamda revize ettik. Şimdi de alacağımız gemiyle körfezin sürekli taranmasının ve gelen alüvyonların bertaraf edilmesini sağlayacağız. Güney aksından, yani Yeni Kale Burnu’ndan gelen ve kuzeydeki sığlıkta yavaşlayan hakim akıntıyı iç körfeze ulaştırıp suyun kalitesini artırmayı, canlılığı maksimum düzeye çıkarmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Körfez’de su sirkülasyon kanalının açılması, dere ağızlarının temizlenmesi, limanın yaklaşma kanalının taranması ve ikinci kısım konteyner limanının yapılması için TCDD ile görüşmelerimiz sürüyor. Biz de alacağımız taranma gemisi ile Körfez’in dere ağızlarında ve belli bölümlerinde derinleştirme çalışmaları ile Körfez’in kuzey aksında sirkülasyon kanalı açacağız. Büyük Körfez Projesi, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projesi olacak. Tüm hayalimiz, balıkçıların balığını yakalayacağı, İzmirliler’in evlerinden çıkıp denize girebilecekleri bir körfeze sahip olmak. Hayata geçirdiğimiz projelerin yanına bunu da ekleyerek kentin çıtasını yükseltmek ve İzmir’i, çevre konusunda dünyanın dikkate değer kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz.”