Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nden Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerinin İzmir’e iadesini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yanıt geldi: “Biz o eserleri, 1680’de Türk piyasasından  tamamen yasal yollardan edindik. İade edemeyiz”
“Bu yanıt bizim için sürpriz olmadı” diyen Başkan Kocaoğlu, hemen ikinci mektubu yazdı. XIV. Louis döneminde Türk piyasasının ne olduğu  ve bunun ‘hukuki bir edinim’ için ne kadar öne sürülebileceği  konularını gündeme getiren Başkan Kocaoğlu, “Dünyadaki yankılarına bakılırsa, mektubumuzun hedefine ulaştığı anlaşılıyor. Bu uzun soluklu bir mücadeledir. Kültürel ve tarihsel mirasımıza sahip çıkma kararlılığımızı sürdüreceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir süre önce ünlü Louvre Müzesi’nin CEO’su Henri Loyrette’e gönderdiği mektuba yanıt geldi. Louvre’da sergilenen Smyrna Apollonu ve Smyrna Jüpiteri heykellerinin İzmir’e iadesini isteyen Başkan Kocaoğlu’na olumsuz yanıt veren Loyrette, “Bu eserler , 1680’de,  o vakitler ülkenizle ayrıcalıklı  ilişkileri bulunan Kral XIV. Louis adına  Türk piyasasından  tamamen yasal yollardan edinilmiş bulunmaktadır. Mektubunuzda değindiğinizin aksine,  uluslararası sözleşmeler, tümüyle kanuna uygun yollardan yüzyıllar önce edinilmiş eserlerin iadesini öngörmemektedir. Bu konudaki tek düzenleme, Fransa’nın da 1997’de onayladığı ve geriye yürümeyen 1970 tarihli Kültürel Değerler Hakkında UNESCO Sözleşmesi’dir. Bu eserler, ayrılmaz biçimde Fransız koleksiyonlarındadır ve iadeleri düşünülemez” dedi.

Loyrette’in olumsuz yanıtı üzerine vakit kaybetmeden ikinci mektubunu yazan Başkan Kocaoğlu ise satırlarında şu ifadelere yer verdi:

UNESCO Sözleşmesi’ne atıf
“İzninizle XIV. Louis döneminde, yani 1680’de ‘Türk piyasası’nın ne olduğu  ve bunun ‘hukuki bir edinim’ için ne kadar öne sürülebileceği  konularını  şimdilik bir yana bırakıyorum. 1970 UNESCO  Sözleşmesi’nin de tüm diğer sözleşmeler gibi emsaller ve teamüllerle değiştirilip geliştirilebilir nitelikte bir uluslararası belge olduğu görüşümü sizin de paylaşacağınızı sanıyorum. Ayrıca isimleri bile kentimizle anılan eserlerin, müzenizin de desteği ve işbirliğiyle düzenlenerek açılacak bir müzede, ait oldukları topraklarda, beraber var oldukları eserlerle yan yana sergilenmesinin anlamlı olacağına dikkatinizi çekmek istiyorum.”

Yazdığı ilk mektubun, kendi imzasını taşımakla birlikte, İzmir’de düzenlenen Kültür Çalıştayı’nın katılımcısı sanatçı, kültür profesyoneli, akademisyen ve sivil toplum temsilcilerinin ortak kararıyla kaleme alınmış olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Tarihsel ve kültürel miras konusunun yöneticiler ve akademisyenler tarafından halklar adına yürütüldüğü bir gerçektir. Konunun büyük bir yankı bulması,   uluslararası medyanın konuya gösterdiği ilgi ve hassasiyetten kaynaklanmıştır. İzmir’in mirasını korumak ve geliştirmek için etkin bir çalışma yürütme kararlılığını sizinle paylaşır, yapılacak çalışmalara Louvre’un ve uzmanlarınızın katılımından memnuniyet duyacağımızı özellikle belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

“Yanıt sürpriz olmadı”
Louvre CEO’su Henri Loyrette’in yanıtındaki olumsuz ifadelerin kendisi için sürpriz olmadığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Öncelikle Louvre’a yazdığımız mektubun  hedefine ulaştığına inanıyorum. Bir kere kamuoyunda müthiş bir sahiplenme oluştu. Uluslararası medya, iade talebimize büyük ilgi görterdi. İzmir’in kültür mirasına sahip çıkışı, dünyada çok olumlu yankı buldu. Blog’larda Turkiye’nin dört bir yanından insanlar ‘biz de bir şeyler yapmaya hazırız’ diye yazdılar. Louvre’dan gelen yanıtta ‘heykelleri vermeyiz’ deniyor. Şimdi bu isteğimizden vazgeçmeden işbirliği talebimizi yineliyoruz. Kendilerini görüşme yapmak için İzmir’e, Agora’ya; müzelerinde, vitrinlerde  duran eserlerin yurdu olan topraklara davet ediyoruz. İzmir, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak kültür alanındaki atılımlarını sürdürmeye kararlıdır.”

 

Eyüp Sultan Türbesi 8 Mayıs'ta Açılıyor!

Restorasyon çalışmaları sebebiyle 3 yıldır kapalı olan Eyüp Sultan Türbesi 8 Mayıs tarihinde ziyarete açılacak. Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra İslamiyet'in en önemli kutsal mekânlardan biri olarak kabul edilen Ebu Eyyub El Ensari Türbesi'nin 3 senedir devam eden restorasyon ve tadilat çalışmalarında sona gelindi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından...

Dünyanın En İlginç Sergisi!

Arjantinli sanatçı Tomás Saraceno'nun örümcek ağları kullanarak yaptığı eserleri, New York'ta düzenlenen bir sergide büyük ilgi görüyor. New York'taki Tanya Bonakdar Sanat Galerisi'nde düzenlenen 'Cosmic Jive' (Kozmik Dans) isimli sergide, örümceklerin küp şeklinde şeffaf kutularda ördüğü ağlar, görüntü efektleriyle desteklenerek ...

Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali Başladı!

Devlet Tiyatroları (DT) tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali başladı. Festival açılışı kapsamında ilk olarak çocuklarla Anıtkabir'i ziyaret eden Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, beraberindekilerle aslanlı yoldan geçerek Atatürk mozolesine çelenk bıraktı. ...

Kauçuk Yaprağı 24 Ayarla Buluşuyor

Geleneksel Türk el sanatları sanatçısı Mustafa Er, kauçuk ağacının yaprağını kurutup oyduktan sonra üzerine tezhip, hat, resim işleyerek 24 ayar altınla süslüyor. Er, Osmanlı fermanlarının orijinallerini kopyalamaya başladığını, bunların üzerine de divani hat ve tezhip yaptığını belirtti. ...

HİÇ REHABİLİTASYON MERKEZİ GÖRDÜNÜZ MÜ

Yeter ki zihinlerimiz engelli olmasın;çünkü onun dışında herşey tedavi edilir. Engellerle savaşarak engelli vatandaşların topluma kazandırılmasını sağlayacak olanlar elbettteki sağlıklı insanlar bu yüzden onların zihinlerinin engelli olmaması gerekiyor.Bu konuyla ilgili bir çok rehabilitasyon kurumu var.Rehabilitasyon kurumlarıyla ilgili toplum tarafından epeyce bilgi...
erotik
Live İzmir