Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

TARİHÇE
 
Narlıdere'nin ilk yerleşimi ile ilgili sağlıklı bilgiler bulunamamakla birlikte, İzmir tarihinden ayrı düşünemeyeceğimiz bölgenin Hitit yazıtlarına göre MÖ 2000'lerde Luvilerin egemenliği altında olduğu bilinmektedir. Daha sonra sırasıyla Lidyalılar, Persler, Büyük İskender'in MÖ 332'de Batı Anadolu'yu ele geçirmesiyle kısa bir dönem Makedonya Krallığı, Bergama Krallığı ve M.Ö 133 - M.S. 395 arası Romalılar egemenlik sürmüştür. Romalılar tarafından Luvi dilinde “Su geçidi, boğaz” anlamına gelen AKHİLLEON adıyla anılan bölge Roma İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla Bizans egemenliğine geçmiştir.
 
M.S 440 yılında Hun, 665 yılında ise Arap akınları İzmir'in Türk ve Müslümanlar ile tanışmasını sağlar. 1071 Malazgirt savaşından sonra, Türk Boylarının Batı Anadolu'ya ulaşmasıyla  bölgenin 1081 yılında Selçuklu Beylerinden Çaka Bey tarafından ele geçirilerek, bir beylik kurulduğu  bilinmektedir. Selçuklu, Bizans, Cenevizliler ve Rodos Şövalyeleri arasında el değiştiren bölge, Selçuklu İmparatorluğunun  yıkılmasıyla Aydınoğuları Beyliğinin egemenliğine girmiş ve 1425 yılında Sultan II. Murat tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
 
1472 yılında Venedik saldırısıyla oldukça zarar gören yöre 1666 yılında şimdiki Yenikale bölgesinde Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan  kaleden dolayı Osmanlı  döneminde Sancakkale adıyla anılmıştır. Ali Onbaşı Deresi etrafında bulunan nar ağaçlarından dolayı Narlıdere ismi verildiği söylenen ilçemiz tapu kayıtlarında Tozluyurt adıyla da anılmaktadır.
 
Birinci Dünya Savaşı sırasında Sancakkale İngilizler tarafından iki kez top ateşine tutulmuş ve ilksaldırıda ölen subay ve erlerimiz Narlıdere Şehitliği'ne gömülmüştür. 15 mayıs 1919 ile 9 eylül 1922 yılları arasında Yunan işgaline uğrayan bölge 12 eylül 1922'de Albay Çolak İbrahim ile Yüzbaşı Kemal Bey tarafından tamamen düşmandan temizlenmiştir. 
 
Narlıdere ilçesinin Akkoyunlu Devletinin yıkılmasından sonra Safevi baskısı ile Horasandan gelerek Ege'nin çeşitli bölgelerine yerleşen Türkmen boyları ve tahtacılar tarafından yaklaşık 150 yıl önce bugünkü Narlı Mahallesi sınırları içinde bulunan Yukarıköy'de kurulduğu söylenmektedir. Tahtacılardan sonra yine alevi inancına sahip Bayatların bugünkü Yenikale Mahallesi sınırları içinde bulunan Aşağıköy'e yerleştikleri bilinmektedir. Narlıdere'yi oluşturan diğer iki mahalle olan Ortaköy ve Yeniköyde ise Rumların yerleşik olduğu söylenmektedir.
 
İlçeye Kurtuluş Savaşı sonrası mübadele döneminde Rumların bölgeyi terk etmesi ile Yunanistan'ın Makedonya, Gümülcine bölgeleri ile Arnavutluk ve Yugoslavya'dan gelen göçmenleri Çamtepe Mahallesi sınırları içinde bulunan Ortaköy'e Balkan göçmenleri ise Ilıca Mahallesi sınırları içindeki Yeniköy'e yerleştirilmiştir. 
 
1950'li yıllarda nüfusu 2655 olarak belirlenen ilçemizde, sahil kesimine yazlıkçıların yerleşmeye başlaması, narenciye üretimi için gelen mevsimlik işçiler ile başlayan tarımsal göç ve Alevilerin çekim merkezi olması sebebi ile Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yoğun olarak göç eden  Alevi nüfusun etkisi ile 2000'li yıllarda 54 binlere ulaşmıştır.
 
BELEDİYE TARİHİ
 
Narlıdere'nin 1950'li yıllarda İzmir İli merkez ilçesine bağlı muhtarlık ve merkezinin Aşağıköy olduğu bilinmektedir.
 
Narlıdere Belediyesi Aşağıköy'de 1962 yılında kurumuş ve ilk kaymakamı Kemal Bey'dir. 17 Kasım 1963 yerel seçimlerini Ali Fuat Çetinkılıç kazanarak 1977 yılına kadar belediye başkanlığı görevini sürdürmüştür. 1977 yılında yapılan yerel seçimde ise İhsan Erbakış belediye başkanlığını kazanmış ve 12 eylül 1980 askeri darbesine kadar görevde kalmıştır. Askeri darbe sonucu Erbakış görevden alınarak, Narlıdere İzmir Belediyesine bağlı şube haline dönüştürülmüştür.
 
1992 yılına kadar Konak ilçesinin bazı mahallelerinden oluşan bir semt konumunda olan Narlıdere, 3 haziran 1992 gün ve 21247 sayılı Resmi Gazetete yayınlanan kanunla Güzelbahçe ile birleştirilerek Narlıbahçe adıyla yeniden ilçe konumuna gelmiştir.
Narlıbahçe ilçesi 27 aralık 1993 tarihinde kabul edilen 3949 sayılı kanunla Güzelbahçe ve Narlıdere adıyla tekrar iki ilçeye ayrılmıştır. 1992-1994 yıllarında Yıldırım Ulupınar, 1994-1999 yılları arasında ise Mustafa Karahan'ın belediye başkanlığı yaptığı Narlıdere'de, 1999 yılından beri Abdül Batur belediye başkanlığı görevini sürdürmektedir.

 

 

Menderes Tarihi

TARİHÇE Menderes'in tarihçesi Roma devrine kadar uzanmaktadır. Bazı kalıntıların incelenmesinden anlaşıldığına göre ilk toplu hayat Bizans devrine aittir. Polis Hora Ayena adlı iki büyük şehir vardır. Bu iki şehir Taşköprü ile birbirine bağlanmıştır. Bu olay 600...

Menemen Tarihi

TARİHÇE Menemen'in M.Ö. 1000 yıllarında Eoliyenlerle İonyalıların hudutlarını oluşturan bugünkü Yahşelli Köyü civarında kurulduğu, M.Ö. 263-241 yılları arasında da Asarlık Köyü civarına taşındığı söylenmektedir. M.Ö. 78 yıllarında İonyalılar buraya gelip...

Narlıdere Tarihi

TARİHÇE Narlıdere'nin ilk yerleşimi ile ilgili sağlıklı bilgiler bulunamamakla birlikte, İzmir tarihinden ayrı düşünemeyeceğimiz bölgenin Hitit yazıtlarına göre MÖ 2000'lerde Luvilerin egemenliği altında olduğu bilinmektedir. Daha sonra sırasıyla Lidyalılar,...

Seferihisar Tarihi

TARİHÇE Seferihisar ilçesi topraklarinda en eski yerleşim yeri Teos olup, burasının M.Ö. 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve Karyalıların bir kenti olduğu bilinmektedir.Böylece yöreye 4000 yıldan bu yana yerleşildigi söylenebilir....

Selçuk Tarihi

TARİHÇE Selçuk'un tarihçesi Efes Antik Kentinin kuruluşu olan M.Ö. 6000 yıllarına yani Neolitik Dönem'e kadar inmektedir. Doğu ile batı arasında önemli bir kapı durumunda olan Efes önemli bir Liman Kenti idi. Bu konumu ile Efes, çağının en önemli politik ve ticaret...
erotik
Live İzmir