Çıkış / Exit

İşleminiz Yapılıyor.
 
 
 
 
 
 
 
 
English

Hastalıkları koklayarak anlayacak
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nce gerçekleştirilen ve "Elektronik burun" diye nitelendirilen "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesiyle, akciğer kanseri ve diyabetin tanısı insanın nefesiyle konulabilecek.
Maske içerisine yerleştirilen özel sensörler aracılığıyla insanın nefesindeki bileşenlerden akciğer kanseri ve diyabet tanısı konulmasına olanak sağlayacak cihazın yapım projesini, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 1,2 milyon liralık desteğiyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi birlikte gerçekleştirecek.

HEM AKCİĞER KANSERİ HEM DİYABET DEVAMLI ARTIYOR


Projenin üstlenicisi İYTE Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, Türkiye'de hem akciğer kanseri hem de diyabet hastalığının her geçen yıl arttığını, bu rahatsızlıkların tanısının hastalığın geç evresinde konulması, tedavi süreçlerinin de maliyetinin yüksek olması nedeniyle "Tek Kullanımlık Nefes Analiz Sensörü" projesini hayata geçirmeye karar verdiklerini anlattı.

Projenin, İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan 1,2 milyon liralık kaynakla desteklendiğini, üniversitesiyle birlikte İTÜ ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin de desteğiyle cihazı yapacaklarını ifade eden Yıldız, prototipin birkaç ay içerisinde ortaya çıkacağını, ilk etapta 25 adet üreteceklerini dile getirdi.

ELEKTRONİK BURUN


Akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak cihazı, "Elektronik burun" olarak nitelendiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Her şeyiyle tamamen yerli üretim olan cihaz toz maskesi şeklinde olacak. Sistemin toz maskesi kısmında sensör bulunacak. Bu bir elektronik devre. Sensörün tepesinde de gaz sensörü membranı var. Onun üzerinde seçici katman olacak. Bu sadece toluen ve asetonu seçecek, her türlü gazı seçmeyecek. Cihazdaki iletken yüzeye gaz molekülleri yapışıyor ve iletkenlikte değişme oluyor, sinyal oluşturuyor. Kişi maskesini alıp ağzına takacak normal nefes alacak. Nefesten çıkan organik bileşikler sensör ara yüzüne yapışacak. Arkasında elektronik devre yapışan molekülleri değişimi sinyalleyerek işleyecek ve bunu küçük üniteye iletecek. Elektronik devrenin ucunda belki bir USB ya da bluetooth sayesinde veriler hastaneye gitmeye bile gerek kalmadan doktora iletilecek. Bu sayede 'hasta olmadan doktora gitmeyiz' anlayışı da ortadan kalkacak. Çünkü bu cihaz sayesinde hasta olmayan kişinin bile takibi rahatlıkla yapılacak. Hastalıklara erken teşhisle müdahale edilebilecek."

NEFESTEN ÇIKAN BİLEŞENLER HASTALIK HAKKINDA İPUCU VERECEK


İlk etapta 25 adet üretecekleri cihazın Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki deneme safhasından sonra seri üretimine geçilebileceğini ve Türkiye genelinde rahatlıkla eczanelerden ya da aile hekimlerinden temin edilebileceğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"İnsan nefesi birçok bileşenden oluşuyor. Bizim bildiğimiz su buharı ve karbondioksittir. Ama bunun içinde birçok uçucu organik bileşikler vardır. Cihaz, nefesten uçucu organik bileşiklerin tayinini sağlayacak. Organik bileşiklerin bir kısmının konsantrasyonunun belli seviyeyi aşması durumunda bunun bazı hastalıkların belirteçleri olduğu düşünülüyor. Biz de şunu düşündük. Akciğer kanseri ve diyabet birçok uçucu organik bileşiklerle ilişkili. Akciğer kanseri toluenle, diyabet asetonla ilgili. Nefesteki toluenin artması akciğer kanseri riski olanlarda, asetonun artması diyabet riski olan kişilerde görülür. Bütün her şeyi yerli olacak tek kullanımlık maskedeki sensörler nefesteki bu iki bileşiğin değerlerini tespit ederek akciğer kanseri ve diyabetin ön tanısını sağlayacak. Bu bilgiler sayesinde de hastalığa yakalanmadan müdahalede bulunulabilecek."

Kaynak

Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok

Dünya Engelliler Günü'nde bir araya gelen İzmir'deki engelliler 'Sizden farkımız yok; engellenmediğimiz sürece yaşamımızı sizlerle sürdürebiliriz' mesajı verdi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, İzmir'de Celal Atik Spor Salonu'nda kutlandı. Kutlama programına, İzmir Vali Vekili Adem Karahasanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı...

Urla'da Kızılay Destekli Sünnet Şöleni

Urla Kızılay Şubesinin bu yıl 5.'sini gerçekleştirdiği sünnet şöleninde 18 çocuk Urla Devlet Hastanesinde sünnet ettirildi. Başhekimi Halis Bağ tarafından sünnetleri yapılan çocukların ailelerine Kızılay tarafından çamaşır ve sünnet elbiseleri dağıtıldı. Urla Belediyesinin de destek verdiği sünnet eğlenceleri çeşitli etkinliklerle devam etti. İzmir...

Öğrenciler Kantinde Satılacak Ruşeymli Ekmekle Daha Sağlıklı Beslenecek

İzmir'de 2013-2014 eğitim öğretim yılı öncesi kantin işletmecileri. sağlıklı beslenme adına önemli bir projeyi hayata geçirdi. İzmir Kantinciler Odası'nın bu yılki uygulamasıyla okul kantinlerinde satılan ekmek ürünlerinde, vitamin deposu olan ve çocukların gelişimi için daha faydalı 'ruşeym'li ekmek kullanılacak. Öğrenciler, buğdayın özü denen...

İzmir Fuarı'nın "En Sağlıklı" Standı Gaziemir'in

Kapılarını bu yıl 82. kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yer alan Gaziemir Belediyesi standı ilgi çekiyor. Stantta her gün belediyenin sağlık alanındaki çalışmaları tanıtılıyor. EXPO adaylığına paralel olarak 'sağlık' temasıyla açılan 82. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yer alan Gaziemir Belediyesi'nin bu temaya uygun yaptığı tanıtım ve...

Karabağlar Belediyesi'nden, Fuarda Sağlık Hizmeti

Karabağlar Belediyesi İEF'deki standında sağlık dağıtıyor. Karabağlar Belediyesi'nin standa 82'inci kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda bu yıl da birbirinden renkli etkinlikler ve bilgilendirici hizmetlerle yerini aldı. Eğlence, presstagram, çocuklara yönelik etkinliklerin yanı sıra ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken de sağlık hizmetleri...
erotik
Live İzmir